Κόσμος

Έκθεση στην Αυστρία: Από το Μέγα Αλέξανδρο μέχρι την Κλεοπάτρα

Σε δύο από τις πλέον ενδιαφέρουσες ιστορικές φυσιογνωμίες, το μεγάλο Μακεδόνα στρατηλάτη, Μέγα Αλέξανδρο και την Κλεοπάτρα την Έβδομη, "την τελευταία των Φαραώ της Αιγύπτου", είναι αφιερωμένη η μεγάλη διεθνής έκθεση, με τίτλο: "Αίγυπτος-Από το Μέγα Αλέξανδρο μέχρι την Κλεοπάτρα", που εγκαινιάστηκε απόψε στο Μουσείο Τέχνης "Κούνστχαλε", της πόλης Λεόμπεν της Αυστρίας.

Πριν από πέντε χρόνια, από το Μάρτιο έως το Νοέμβριο του 2010, το Μουσείο Τέχνης Λεόμπεν είχε φιλοξενήσει μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις, από όσες παρουσιάστηκαν ποτέ διεθνώς, για τη ζωή και τη δράση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την οποία είχαν επισκεφθεί περισσότεροι από 100.000 άτομα, από την Αυστρία και τις γειτονικές χώρες.

Σύμφωνα με τους συντελεστές της, η τωρινή έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως την 1η Νοεμβρίου, θέλει να δώσει, με τα εκατοντάδες εκθέματα στις δεκάδες αίθουσες του Μουσείου, μια συνολική εικόνα, από τους τρεις αιώνες λαμπρής αιγυπτιακής ιστορίας, αρχίζοντας από την κατάληψη της Αιγύπτου, από το Μέγα Αλέξανδρο το 321 π.Χ., μέχρι τη μάχη του ΄Ακτιουμ, το 31 π.Χ. και την επακόλουθη αυτοκτονία της Κλεοπάτρας.

Ως διάδοχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου κυβέρνησαν στην Αίγυπτο οι Μακεδόνες βασιλείς, οι οποίοι ίδρυσαν εκεί τη δυναστεία των Πτολεμαίων, από το όνομα του πρώτου ηγέτη Πτολεμαίου, της οποίας οι ιστορίες και οι μύθοι έχουν εντυπωσιάσει γενεές και γενεές και στους οποίους γίνονται πολλές αναφορές στην έκθεση.

Η πολυμορφία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, που αντικατοπτρίζει την καθημερινότητα της πτολεμαικής και αργότερα της ρωμαϊκής Αιγύπτου, παρουσιάζεται στην έκθεση μέσα από εκατοντάδες πολύτιμα εκθέματα από τις σημαντικότερες αιγυπτιακές συλλογές διεθνών μουσείων, όπως Λούβρο του Παρισιού, Ερεμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, Κρατικό Μουσείο του Βερολίνου, Μουσείο Χίλντεσχαιμ, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης της Βιέννης, αλλά και Γλυπτοθήκη της Κοπεγχάγης.

Στα εκθέματα, που αναφέρονται στην τέχνη, τον πολιτισμό και τη θρησκεία αυτής της περιόδου του αιγυπτιακού βασιλείου, συγκαταλέγονται αγάλματα, γλυπτά, επιγραφές, πάπυροι, όπως επίσης ένα μεγάλων διαστάσεων αντίγραφο του Φάρου της Αλεξάνδρειας, αλλά και προβολές ταινιών-ντοκιμαντέρ για τη ζωή και έργο των ιστορικών προσωπικοτήτων της εποχής.

Στις ομιλίες, στα εγκαίνια της έκθεσης, υπογραμμίστηκε το γεγονός πως με τον Μέγα Αλέξανδρο γνώρισε μια πρωτοφανή εξάπλωση ο ελληνικός πολιτισμός, με τον οποίο εμπλουτίστηκε ο υπόλοιπος, εκτός της λεγόμενης Δύσης, κόσμος, όπως επίσης το γεγονός του παιδαγωγικού ρόλου της έκθεσης για μαθητές και νέους, στους οποίους τόσο ο Μέγας Αλέξανδρος όσο και η Κλεοπάτρα είναι γνωστοί και οικείοι από όλα τα σχολικά βιβλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαλαισία: 7 νεκροί σε ναυάγιο λέμβου με μετανάστες κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη
Οι μαλαισιανές αρχές έχουν ανασύρει τουλάχιστον επτά σορούς και έχουν διασώσει 13 επιζώντες, μετά την ανατροπή σκάφους που μετέφερε μέρος ομάδας περίπου 300 μεταναστών, πιθανότατα από τη Μιανμάρ
Ναύτης της Μαλαισιανής Υπηρεσίας Θαλάσσιας Επιβολής του Νόμου ελέγχει έναν επιζώντα που διασώθηκε από το πλήρωμα ενός αλιευτικού σκάφους, μετά τη βύθιση ενός σκάφους από το Buthidaung της Μιανμάρ κοντά στα σύνορα Μαλαισίας-Ταϊλάνδης
Βρετανία: Παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής του BBC μετά την καταγγελία για μοντάζ σε ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ
Αποχωρεί και η επικεφαλής του BBC News, Ντέμπορα Τέρνες, εν μέσω καταγγελιών για έλλειψη πολιτικής ουδετερότητας και παραπλανητικό μοντάζ σε ομιλία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ
Ο γενικός διευθυντής της BBC, Τιμ Ντέιβι