Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ένοχος ο ομογενής Τζέιμς Γκαργκασούλας που έσπειρε τον θάνατο στην Μελβούρνη [pics, video]

Ένοχος ο ομογενής Τζέιμς Γκαργκασούλας που έσπειρε τον θάνατο στην Μελβούρνη [pics, video]

– Ούτε μια ώρα δεν χρειάστηκαν οι ένορκοι για να κρίνουν ένοχο τον ελληνικής καταγωγής Τζέιμς Γκαργκασούλα
– Σκότωσε έξι ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 27 στο κέντρο της Μελβούρνης τον Ιανουάριο του 2017
– Ο Γκαργκασούλας κατέθεσε ότι είχε δει όραμα με τον Θεό να τον κατευθύνει να επιτεθεί στους πεζούς

Ένοχος για τη δολοφονία έξι ανθρώπων κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας της Βικτόριας ο ελληνικής καταγωγής Τζέιμς Γκαργκασούλας, που τον Ιανουάριο του 2017 έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς στον πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο Bourke Street στο κέντρο της Μελβούρνης.

Μέσα σε λιγότερο από μια ώρα, το σώμα των ενόρκων έκρινε τον 28χρονο ένοχο για την δολοφονία έξι ανθρώπων και για τον τραυματισμό άλλων 27, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν ένα βρέφος τριών μηνών και ένα 10χρονο κορίτσι. Αρχικά, ο 28χρονος δράστης είχε αρνηθεί τις κατηγορίες, αργότερα όμως παραδέχθηκε πως πράγματι ενορχήστρωσε την επίθεση.

Η αστυνομία είχε τότε ανακοινώσει ότι το περιστατικό δεν συνδέεται με την τρομοκρατία και ότι ο οδηγός είχε “βεβαρημένο ποινικό μητρώο” που, μεταξύ άλλων, αφορούσε και καταδίκες για ενδοοικογενειακή βία. Επίσης είχε παραισθήσεις από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Το περιστατικό ήταν μια από τις χειρότερες επιθέσεις στην ιστορία της Αυστραλίας, μετά την πολύνεκρη επίθεση με 35 νεκρούς στο Πορτ Άρθουρ της Ταζμανίας το 1996.

Η επίθεση του Γκαργκασούλα σημειώθηκε σε απόσταση ενός μόλις οικοδομικού τετραγώνου από την επίθεση της περασμένης εβδομάδας κατά την οποία ένας άνδρας πυρπόλησε φορτηγό φορτωμένο με φιάλες αερίου και τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι έναν άνθρωπο προτού τον πυροβολήσουν αστυνομικοί και στη συνέχεια εκπνεύσει στο νοσοκομείο. Στο δικαστήριο παρουσιάστηκε βίντεο που έδειχνε τον δράστη να τη στιγμή της επίθεσης. Ο Γκαργκασούλας κατέθεσε ότι είχε δει όραμα με τον Θεό να τον κατευθύνει να επιτεθεί στους πεζούς. Όταν ρωτήθηκε αν ήξερε ότι θα σκοτώσει τους ανθρώπους, είπε: «Υπό μία έννοια, ναι».

Η ποινή του θα οριστεί το προσεχές διάστημα.

Ποιος είναι ο Τζέιμς Γκαργκασούλας

Ο βίος και η πολιτεία του 26χρονου Ελληνοαυστραλού, που έχει ρίζες και από το νησί Τόνγκα, και το μεσημέρι, ώρα Αυστραλίας, της Παρασκευής (02.01.2017) επιτέθηκε με το αυτοκίνητό του σε ανυποψίαστους πολίτες. Η επίθεση σημειώθηκε στις 2μμ τοπική ώρα σε περιοχή με εμπορικά κέντρα κοντά στην Μπερκ και Κουίν Στριτ, στο κέντρο της Μελβούρνης. Έπεσε με ταχύτητα 60 χιλιόμετρα πάνω σε πεζούς που περπατούσαν σε πεζόδρομο με καταστήματα.

Ο James “Jimmy” Gargasoulas, Δημήτρης Γκαργκασούλας επί το ελληνικότερο, έμεινε με τη μητέρα του σε ένα δημόσιο συγκρότημα κατοικιών στην περιοχή Windsor. Φέρεται να μαχαίρωσε τον αδερφό του Άντζελο τα ξημερώματα, λίγες ώρες πριν ρίξει το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς στην Bourke Street. Οι άνθρωποι που τον γνώριζαν, γείτονές του στο συγκρότημα της Raleigh Street όπου έμενε, αναφέρουν πως συχνά τον άκουγαν να μαλώνει με τη μητέρα και τον αδερφό του.

Το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε για να κάνει την επίθεση ανήκει σε έναν από τους γείτονές του, τον 76χρονο Gavin Wilson. Ο ηλικιωμένος άνδρας δήλωσε πως ο Jimmy ήταν καλό παιδί, αλλά το βράδυ της Τετάρτης έγινε βίαιος. Περιγράφει πως πήγε στο διαμέρισμά του με μια Βίβλο, κάθισε κάτω και άρχισε να την καίει, πριν την πετάξει στο πρόσωπό του. «Μετά σηκώθηκε και άρχισε να γρονθοκοπεί στο πρόσωπο» περιγράφει. Και μετά, του απαίτησε να του δώσει τα κλειδιά του αυτοκινήτου του! «Δώσε μου τα κλειδιά του ή θα σου βγάλω τα μάτια», φέρεται να είπε.

Ο Gavin Wilson, φωτογραφία www.theage.com.au

 

 

 

 

 

 

Συγγενής του 26χρονου ελληνικής καταγωγής δράστη δεν έκρυψε ότι ο Jimmy ήταν πάντα ένας κακός άνθρωπος, ένας άνδρας με προβλήματα ουσιών που μπαινόβγαινε στη φυλακή. «Ο Jimmy ήταν πάντα ένας κακός άνθρωπος. Ήξερα πως είναι αυτός. Το είδα στην τηλεόραση, τη φωτογραφία του να βγάζει το κεφάλι του από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Είδα τη φωτογραφία και είπα “Ω Θεέ μου, είναι ο Jimmy. Το κατάλαβα μόλις είδα τη φωτογραφία, είχα αυτό το συναίσθημα”».

 

 

 

 

Με πληροφορίες από theage.com.au και news.com.au

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις