Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ – Ερντογάν για ΝΑΤΟ: «Συνεχίζονται οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης»

Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ – Ερντογάν για ΝΑΤΟ: «Συνεχίζονται οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης»
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Νέα επικοινωνία είχαν σήμερα Σάββατο (21.5.2022) ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το ζήτημα των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Μίλησα με τον Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της πολύτιμης Συμμάχου μας Τουρκίας, σχετικά με τη σημασία των Ανοιχτών Θυρών του ΝΑΤΟ και των αιτήσεων ένταξης από τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Συμφωνούμε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των Συμμάχων πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε επικοινωνία τόσο με την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, όσο και με τον ομόλογό του στη Φινλανδία, χωρίς να είναι προγραμματισμένες οι συνομιλίες τους.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «αναμένει από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα και σοβαρά μέτρα, δείχνοντας ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση PKK (το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) και τα παρακλάδια της στη Συρία και το Ιράκ».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η συνομιλία με τον Φινλανδό ομόλογό του, Σάουλι Νιινίστο, λέγοντάς του ότι δεν είναι στο πνεύμα της Συμμαχίας να αγνοεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις που συνιστούν απειλή για μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Άγκυρα αναμένει σεβασμό και στήριξη για τον αγώνα της κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων που απειλούν την εθνική της ασφάλεια και τον λαό της, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις