Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Επιστράτευση στη Ρωσία: Το Κρεμλίνο αναγκάζεται να παραδεχθεί «λάθη», αλλά ακόμη δεν κλείνει τα σύνορα

Επιστράτευση στη Ρωσία: Το Κρεμλίνο αναγκάζεται να παραδεχθεί «λάθη», αλλά ακόμη δεν κλείνει τα σύνορα

Πριν καν κλείσει μια εβδομάδα από την ημέρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την «μερική» επιστράτευση τουλάχιστον 300.000 – κατά ορισμένες πληροφορίες ίσως και 1.200.000 – ανδρών για να ενισχύσουν τον ρωσικό στρατό στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και τα αποτελέσματά της είναι ήδη ορατά:

  • Διαδηλώσεις κατά της αναγκαστικής επιστράτευσης, ιδίως στις φτωχότερες περιοχές που ήδη πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος στον πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία,
  • «ξεσπάσματα» ανδρών που αρνούμενοι να καταταγούν κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να το αποφύγουν, όπως ο επίστρατος που πυροβόλησε τον στρατολόγο του,
  • ή μαζική φυγή προς τα σύνορα, με σκοπό να εγκαταλείψουν όπως-όπως τη Ρωσία, για να γλιτώσουν την μεταφορά τους στο πολεμικό μέτωπο.

Αυτά τα αποτελέσματα προφανώς έχουν θορυβήσει το Κρεμλίνο, που αναγκάστηκε να παραδεχθεί “λάθη” στην στρατολόγηση εφέδρων, ενώ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει αυτή την ώρα “απόφαση” να κλείσουν τα σύνορα.

“Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το διάταγμα (της επιστράτευσης) παραβιάστηκε”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος είπε πως ελπίζει πως “τα λάθη θα διορθωθούν”.

Οι αρχές δήλωσαν πως η επιστράτευση 300.000 εφέδρων αφορά μόνο όσους έχουν στρατιωτική εμπειρία ή τις επιδιωκόμενες ικανότητες. Όμως έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις επιστράτευσης ανθρώπων μεγάλων σε ηλικία, αρρώστων ή χωρίς εμπειρία καθώς και φοιτητών.

Η επιστράτευση προκάλεσε διαδηλώσεις και οδήγησε σε χιλιάδες συλλήψεις μετά την ανακοίνωσή της από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα.

Πολλοί Ρώσοι φαίνεται επίσης πως επέλεξαν να φύγουν από τη χώρα αν ληφθεί υπόψη η αυξημένη συρροή στα σύνορα με τη Γεωργία, το Καζακστάν, τη Φινλανδία ή τη Μογγολία. Αυξήθηκαν επίσης κατακόρυφα τα αεροπορικά ταξίδια.

Αυτή η συρροή τροφοδότησε φόβους πως η Ρωσία θα απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα των ανδρών σε ηλικία που μπορούν να πολεμήσουν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως οι αρχές “δεν έχουν λάβει απόφαση” σε αυτό το στάδιο που να αφορά το κλείσιμο των συνόρων για αυτή την κατηγορία των πολιτών.

Χθες, Κυριακή, η Νόβαγια Γκαζέτα ανέφερε στον ιστότοπό της πως 261.000 άνδρες έχουν φύγει από τη χώρα αφότου ανακοινώθηκε η μερική επιστράτευση, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή στην προεδρική διοίκηση της Ρωσίας.

Ο δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Πάβελ Τσίκοφ δήλωσε πως οι συνοριοφρουροί στο μοναδικό εν λειτουργία σημείο διέλευσης της Ρωσίας με τη Γεωργία σταμάτησαν κάποιους ανθρώπους από την έξοδο, επικαλούμενοι τον νόμο για την επιστράτευση, Ο τοπικός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε την Κυριακή πως υπήρχε ουρά 2.300 αυτοκινήτων στο σημείο διέλευσης Verkhny Lars.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τις πληροφορίες για επιστροφές στα σύνορα.

Η Ρωσία ετοιμάζεται να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας μετά το τέλος αύριο, Τρίτη, των “δημοψηφισμάτων” που καταγγέλθηκαν από την Ουκρανία και τους Δυτικούς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις