Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ ζητά ο Λε Μερ

Επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ ζητά ο Λε Μερ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ EUROKINISSI

“Ανεύθυνο” και “επικίνδυνο” να μην συνεχίσουν με γοργούς ρυθμούς οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ.

Ο κ. Λε Μερ , κατά την παρουσίας του γαλλικού προϋπολογισμού του 2019, τόνισε πως “ θα ήθελα να επωφεληθώ από αυτή τη διάσκεψη Τύπου για να σας πω σε ποιο βαθμό θα έβρισκα ανεύθυνο και επικίνδυνο τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη της ευρωζώνης να μην επιταχύνουν τις ερχόμενες εβδομάδες τον μετασχηματισμό της ευρωζώνης. Έχουμε έναν οδικό χάρτη και είναι επείγον να αποφασίσουμε καθώς τα πράγματα δεν πάνε αρκετά γρήγορα, ούτε αρκετά μακριά».

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, είναι “επείγον να μεταρρυθμίσουμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και να συζητήσουμε και να θέσουμε σε εφαρμογή έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της ευρωζώνης. Κανείς δεν θα μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε τις απειλές που βαραίνουν τώρα στην ευρωζώνη», είπε.

«Και κανένας δεν θα μπορεί να πει ότι δεν ήξερε πως υπήρχε απόλυτη ανάγκη να μετασχηματισθεί αυτή η νομισματική ένωση σε μια ολοκληρωμένη οικονομική ζώνη, ικανή να αντισταθεί σε ένα επόμενο οικονομικό σοκ ή σε μια ενδεχόμενη χρηματοπιστωτική κρίση», προειδοποίησε ο κ. Λε Μερ.

Ακόμη αναφέρθηκε και στις διεθνείς οικονομικές εντάσεις που απειλούν να επηρεάσουν και την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς επεσήμανε πως ο “ κίνδυνος εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα είναι πιο αυξημένος από ποτέ. Ορισμένες αναδυόμενες χώρες όπως η Τουρκία και η Αργεντινή είναι αντιμέτωπες με μια μεγάλη κρίση και άλλες μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν προσεχώς κρίσεις”.

Τέλος δεν παρέλειψε να αφήσει την… μπηχτή του για την Ιταλία, χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει, λέγοντας πως “δεν χρειάζεται να επιμείνω για τις διάφορες αβεβαιότητες που επιβαρύνουν στο εξής την ευρωζώνη και που εξαρτώνται από τις επιλογές προϋπολογισμού που θα κάνουν ορισμένοι από τους μεγάλους Ευρωπαίους εταίρους μας», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις