Κόσμος

Έρευνα σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους θρησκευτικής οργάνωσης για κατασκοπεία

Οι γερμανικές δικαστικές αρχές διεξάγουν έρευνα σε βάρος ενός διευθυντικού στελέχους μιας θρησκευτικής, κυβερνητικής τουρκικής οργάνωσης που πιστεύεται ότι ζήτησε από τα μέλη της να κατασκοπεύσουν στη Γερμανία και σε πολλές άλλες χώρες τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, όπως αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία είχε ανακοινώσει ήδη από την Τρίτη ότι ξεκίνησε έρευνα “κατ’ αγνώστων” μετά τις αποκαλύψεις περί παρακολούθησης Τούρκων πολιτών στη Γερμανία. Την ίδια ημέρα, ένα στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος αποκάλυψε ότι η Άγκυρα είχε ζητήσει από το Βερολίνο να την βοηθήσει να κατασκοπεύσει 300 πρόσωπα και οργανώσεις προσκείμενες στον Γκιουλέν.

Η Τουρκία κατηγορεί τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα ως υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τα δημόσια τηλεοπτικά κανάλια NDR και WDR ανέφεραν σήμερα ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία έχει ξεκινήσει από τις 13 Μαρτίου έρευνα σε βάρος του Χαλίφε Κεσκίν, του διευθυντή του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Ντιγιανέτ (Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων) που εξαρτάται από τις υπηρεσίες του Τούρκου πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με αυτά τα τρία ΜΜΕ, το Βερολίνο θεωρεί ότι ο Κεσκίν ζήτησε από τα μέλη της Ντιγιανέτ που βρίσκονται στο εξωτερικό και ιδίως από τους ιμάμηδες στη Γερμανία να συγκεντρώσουν πληροφορίες για πρόσωπα που πρόσκεινται στον Γκιουλέν. Η Ντιγιανέτ έχει βρεθεί ήδη στο στόχαστρο της γερμανικής δικαιοσύνης: στα μέσα Φεβρουαρίου έγιναν έρευνες στα σπίτια τεσσάρων μουσουλμάνων θρησκευτικών ηγετών σε βάρος των οποίων υπήρχαν υποψίες ότι κατασκόπευαν υποστηρικτές του Γκιουλέν στη Γερμανία μετά από ένα αίτημα που είχε υποβάλει η Ντιγιανέτ στις 20 Σεπτεμβρίου.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel γράφει επίσης ότι η Ντιγιανέτ ζήτησε από τις τουρκικές πρεσβείες και τα προξενεία “σε 35 χώρες”, όπως στη Μαυριτανία, τη Μογγολία, τη Νιγηρία και την Αυστραλία, να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους υποστηρικτές του Γκιουλέν. Στις αναφορές που έστειλαν στην Άγκυρα, οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Τουρκίας περιέγραφαν “τις δραστηριότητες των σχολείων, των οργανώσεων ή των μέσων ενημέρωσης που υποτίθεται ότι πρόσκεινται στον Γκιουλέν” ενώ κατονόμαζαν και τους φερόμενους ως υποστηρικτές του. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο απεσταλμένος του Τραμπ διαπραγματεύτηκε με τον Πούτιν για την Ουκρανία βασιζόμενος σε Ρωσίδα διερμηνέα του Κρεμλίνου
Ο Στιβ Γουίτκοφ πήγε και στις τρεις συναντήσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς Αμερικανούς διερμηνείς, αποκαλύπτει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC
Ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο
Το παρασκήνιο του Κονκλάβιου που εξέλεξε τον Πάπα Λέοντα - Το φαβορί που εγκατέλειψε και ο «εμφύλιος» που ευνόησε τον νέο Ποντίφικα
«Ως άνθρωπος συνηθισμένος στην ομαδική εργασία, ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ φάνηκε σε πολλούς καρδινάλιους ως ο κατάλληλος για να κάνει τον παπισμό να εξελιχθεί σε μία πιο συλλογική μορφή»
Πάπας Λέων 1
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό