Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ερντογάν: Δεν θα την κάνετε ποτέ Κωνσταντινούπολη – Θα φύγετε με τα φέρετρά σας

Ερντογάν: Δεν θα την κάνετε ποτέ Κωνσταντινούπολη – Θα φύγετε με τα φέρετρά σας
Φωτογραφία Reuters

“Κορώνες” Ερντογάν και από τα Δαρδανέλλια μια μέρα μετά την ακραία πρόκληση από τη Σμύρνη.
«Η Ιστανμπούλ δεν θα γίνει ποτέ Κωνσταντινούπολη» “βρυχήθηκε” ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Απείλησε πως όποιος θέλει να διώξει τους Τούρκους από την πόλη «θα φύγει με το φέρετρό του όπως στο παρελθόν».

Με νέες εθνικιστικές κορώνες και απειλές “απάντησε” ξανά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα όσα έγραψε για την Τουρκία και συγκεκριμένα για την Κωνσταντινούπολη στο μανιφέστο του ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας (18.03.2019) στα Δαρδανέλλια και σε ομιλία του επιτέθηκε σε όσους αποκαλούν την… Ιστανμπούλ, Κωνσταντινούπολη, όπως ο 28χρονος μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας.

«Την “Ιστανμπούλ” δεν θα μπορέσετε να την κάνετε ποτέ Κωνσταντινούπολη. Εμείς είμαστε εδώ και 1000 χρόνια. Όποιος επιχειρήσει να μας απομακρύνει από εδώ, θα φύγει με το φέρετρο του όπως το κάναμε στο παρελθόν», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με όσα μετέδωσε στον Ελεύθερο Τύπο ο Μανώλης Κωστίδης.

Κάποιοι έφυγαν πάνω στα πόδια τους κάποιοι άλλοι έφυγαν με τα φέρετρα. Αν έρθετε, με τον ίδιο τρόπο σας περιμένουμε. Να μην έχετε καμία αμφιβολία πως θα σας αποχαιρετίσουμε όπως οι παππούδες σας“, συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε, με τον ίδιο προκλητικό τρόπο, και στο Αιγαίο και στην Κύπρο, σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. «Δοκιμάζουν την υπομονή μας καθώς παραβιάζουν τα δικαιώματα μας. Στο Αιγαίο δοκιμάζουν την υπομονή μας, καθώς προσπαθούν να μας περιορίσουν να μην μπορούμε να πατάμε το πόδι μας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν έρχονται μια μέρα μετά την κοινή του παρουσία στη Σμύρνη, μαζί με τον υπερεθνικιστή σύμμαχό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο Τούρκος πρόεδρος, χθες, μίλησε για “γκιαούρηδες” που ο στρατός του Κεμάλ πέταξε στη θάλασσα το ’22, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Ουσιαστικά, τα όσα είπε τη Δευτέρα από τα Δαρδανέλλια ο Ερντογάν είναι μια (νέα) απάντηση στον 28χρονο Μπρέντον Τάραντ, τον άνθρωπο που επιτέθηκε την περασμένη Παρασκευή σε δυο τεμένη στην πόλη Κράιστερτς της Νέας Ζηλανδίας, σκοτώνοντας 50 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους.

Στο μανιφέστο της φρίκης που ανέβασε ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στο twitter λίγο πριν την τρομοκρατική επίθεση έκανε ειδική αναφορά τόσο στον ίδιο τον Ερντογάν (σ.σ. τον χαρακτήριζε πολέμαρχο και ζητούσε από τους ομοϊδεάτες του να τον δολοφονήσουν) αλλά κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, την οποία, όπως έγραψε, ήθελε να κάνει ξανά χριστιανική πόλη.

Τι έγραψε ο μακελάρης για την Κωνσταντινούπολη

Στο μανιφέστο του, ο Μπέντον Τάραντ είχε γράψει απευθυνόμενος στους Τούρκους: «Μπορείτε να ζείτε ειρηνικά στα δικά σας εδάφη και μπορεί να μην σας πειράξει κανείς. Στην ανατολική πλευρά του Βοσπόρου. Αλλά αν επιχειρήσετε να ζήσετε σε ευρωπαϊκά εδάφη, οπουδήποτε δυτικά του Βοσπόρου, θα σας σκοτώσουμε και θα σας διώξουμε από τα εδάφη μας. Ερχόμαστε για την Κωνσταντινούπολη και θα καταστρέψουμε κάθε τζαμί και κάθε μιναρέ στην πόλη. Η Αγιά Σοφιά θα ελευθερωθεί από τους μιναρέδες και η Κωνσταντινούπολη θα ανήκει ξανά δικαιωματικά τους χριστιανούς. Φύγετε όσο έχετε ακόμα την ευκαιρία».

Σε άλλο σημείο, γράφει: «Μέχρι η Αγιά Σοφιά να ελευθερωθεί από τους μιναρέδες, οι άνδρες της Ευρώπης είναι άνδρες μόνο κατ’ όνομα».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις