Κόσμος

Ερντογάν: Καταπολεμήστε το μίσος κατά του Ισλάμ όπως τον αντισημιτισμό

Να καταπολεμήσουν «το μίσος ενάντια στο ισλάμ» όπως έκαναν με τον αντισημιτισμό μετά το Ολοκαύτωμα ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που για ακόμα μια φορά προσπάθησε να εκμεταλλευθεί στο μακελειό στη Νέα Ζηλανδία ώστε να εμφανιστεί ο υπέρτατος προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων.

Από την Κωνσταντινούπολη κατά την ομιλία του στην έναρξη της Συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, ο Ερντογάν ουσιαστικά εξίσωσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις όπως αυτή στη Νέα Ζηλανδία από τον νεοναζί Μπρέντον Τάραντ με το Ολοκαύτωμα από τους ναζί του Χίτλερ. Και ζήτησε από τους ηγέτες των δυτικών κρατών να καταπολεμήσουν «το μίσος ενάντια στο ισλάμ με τον ίδιο τρόπο που καταπολεμήθηκε ο αντισημιτισμός μετά το Ολοκαύτωμα».

[read4more]

«Με τον ίδιο τρόπο που καταπολέμησε τον αντισημιτισμό μετά την καταστροφή του Ολοκαυτώματος η ανθρωπότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει με την ίδια αποφασιστικότητα το μίσος ενάντια στο ισλάμ, το οποίο βρίσκεται σε άνοδο», τόνισε ο Ερντογάν, ανοίγοντας τις εργασίας της Συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης που γίνεται στην Κωνσταντινούπολη, καθώς η Τουρκία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του Οργανισμού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την αιματηρή επίθεση από τον ρατσιστή, υπέρμαχο της ανωτερότητας της λευκής φυλής, Μπρέντον Τάραντ σε δυο τζαμιά στην πόλη Κράιστσερτς με 50 νεκρούς. Δυο φορές ο Ερντογάν έχει επιλέξει να παίξει σε προεκλογικές ομιλίες του το video σοκ όπου καταγράφηκε από τον ίδιο τον 28χρονο καρέ καρέ η εκτέλεση 50 αθώων.

Αποθέωσε τη… Νέα Ζηλανδία

Ο Ερντογάν είχε, πάντως, μόνο καλά λόγια για την αντίδραση της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας προς τη μουσουλμανική κοινότητα στη χώρα της. Τόνισε πως η στάση της Τζασίντα Άρντερν θα έπρεπε να είναι παράδειγμα για τους ηγέτες όλου του κόσμου.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας και ιδιαίτερα την πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν για την ευαισθησία τους και την αυστηρή τους στάση μετά το συμβάν», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας, μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε επίσης τους πολίτες και τις αρχές της Νέας Ζηλανδίας για την ευαισθησία τους και την αποφασιστικότητά τους μετά την επίθεση. Εκτίμησε ότι η αιματηρή επίθεση της περασμένης Παρασκευής στη Νέα Ζηλανδία αποτελεί ένδειξη «της ανόδου της ισλαμοφοβίας στις δυτικές χώρες», κατηγορώντας κυρίως τα μέσα ενημέρωσης «ότι υποδαυλίζουν το μίσος απέναντι στο ισλάμ».

erdogan islamikidiaskepsi
Φωτογραφία Reuters

«Είναι ξεκάθαρο ότι αντιμετωπίζουμε μια εχθρότητα απέναντι στο ισλάμ και ένα μίσος έναντι των μουσουλμάνων (…) Αυτή η απειλή έχει γίνει πρόβλημα με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθούν οι δυνάμεις ασφαλείας, οι ηγέτες και οι απλοί πολίτες», επεσήμανε ο Ερντογάν.

«Οι νεοναζιστικές ομάδες πρέπει να θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις και να αντιμετωπίζονται όπως αυτές, με τον ίδιο τρόπο όπως το Νταές (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους)», πρόσθεσε.

Πυρά κατά Τραμπ για τα Υψίπεδα του Γκολάν

Ο Ερντογάν δεν “ξέχασε” να σχολιάσει και την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, λέγοντας πως θα οδηγήσει την περιοχή στο κατώφλι μας νέας κρίσης.

“Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη νομιμοποίηση της κατοχής των Υψιπέδων των Γκολάν”, τόνισε ο Ερντογάν.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα παραβιάσουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αν η Ουάσινγκτον αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψωμάτων του Γκολάν, ενώ και η κυβέρνηση της Συρίας καταδίκασε τη δήλωση του Τραμπ.

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε τη δήλωση Τραμπ «απαράδεκτη», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι έχει έρθει η ώρα να αναγνωριστεί η κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν. Το Ισραήλ κατέλαβε και προσάρτησε τα Υψίπεδα του Γκολάν το 1967, στον πόλεμο των Έξι Ημερών, και ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στην πιθανότητα αναγνώρισης από τις ΗΠΑ στην πρώτη συνάντησή του με τον Τραμπ, τον Φεβρουάριο του 2017.

Η κατοχή και προσάρτηση του Γκολάν δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Στα μέσα Νοεμβρίου οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά, καταψήφισαν μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία αναφερόταν ότι η προσάρτηση του Γκολάν από το Ισραήλ θεωρείται «άκυρη και μη γενόμενη». Ήταν η μοναδική χώρα, μαζί με το Ισραήλ, που καταψήφισε το κείμενο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU)
Η βασίλισσα Καμίλα στο «The Tower Remembers» στο Λονδίνο για την 80η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Χιλιάδες παπαρούνες, το σύμβολο της μνήμης στη Βρετανία, τοποθετήθηκαν προκειμένου να σχηματίσουν έναν κόκκινο «καταρράκτη» που κυλά από μία γωνία του Πύργου έως το γρασίδι ακριβώς από κάτω
Η βασίλισσα της Βρετανίας Καμίλα επισκέπτεται τον Πύργο του Λονδίνου για να δει την έκθεση κεραμικών παπαρούνων για την 80ή επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 1