Κόσμος

Ερντογάν: Καταπολεμήστε το μίσος κατά του Ισλάμ όπως τον αντισημιτισμό

Να καταπολεμήσουν «το μίσος ενάντια στο ισλάμ» όπως έκαναν με τον αντισημιτισμό μετά το Ολοκαύτωμα ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που για ακόμα μια φορά προσπάθησε να εκμεταλλευθεί στο μακελειό στη Νέα Ζηλανδία ώστε να εμφανιστεί ο υπέρτατος προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Από την Κωνσταντινούπολη κατά την ομιλία του στην έναρξη της Συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, ο Ερντογάν ουσιαστικά εξίσωσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις όπως αυτή στη Νέα Ζηλανδία από τον νεοναζί Μπρέντον Τάραντ με το Ολοκαύτωμα από τους ναζί του Χίτλερ. Και ζήτησε από τους ηγέτες των δυτικών κρατών να καταπολεμήσουν «το μίσος ενάντια στο ισλάμ με τον ίδιο τρόπο που καταπολεμήθηκε ο αντισημιτισμός μετά το Ολοκαύτωμα».

[read4more]

«Με τον ίδιο τρόπο που καταπολέμησε τον αντισημιτισμό μετά την καταστροφή του Ολοκαυτώματος η ανθρωπότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει με την ίδια αποφασιστικότητα το μίσος ενάντια στο ισλάμ, το οποίο βρίσκεται σε άνοδο», τόνισε ο Ερντογάν, ανοίγοντας τις εργασίας της Συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης που γίνεται στην Κωνσταντινούπολη, καθώς η Τουρκία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του Οργανισμού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την αιματηρή επίθεση από τον ρατσιστή, υπέρμαχο της ανωτερότητας της λευκής φυλής, Μπρέντον Τάραντ σε δυο τζαμιά στην πόλη Κράιστσερτς με 50 νεκρούς. Δυο φορές ο Ερντογάν έχει επιλέξει να παίξει σε προεκλογικές ομιλίες του το video σοκ όπου καταγράφηκε από τον ίδιο τον 28χρονο καρέ καρέ η εκτέλεση 50 αθώων.

Αποθέωσε τη… Νέα Ζηλανδία

Ο Ερντογάν είχε, πάντως, μόνο καλά λόγια για την αντίδραση της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας προς τη μουσουλμανική κοινότητα στη χώρα της. Τόνισε πως η στάση της Τζασίντα Άρντερν θα έπρεπε να είναι παράδειγμα για τους ηγέτες όλου του κόσμου.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας και ιδιαίτερα την πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν για την ευαισθησία τους και την αυστηρή τους στάση μετά το συμβάν», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας, μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε επίσης τους πολίτες και τις αρχές της Νέας Ζηλανδίας για την ευαισθησία τους και την αποφασιστικότητά τους μετά την επίθεση. Εκτίμησε ότι η αιματηρή επίθεση της περασμένης Παρασκευής στη Νέα Ζηλανδία αποτελεί ένδειξη «της ανόδου της ισλαμοφοβίας στις δυτικές χώρες», κατηγορώντας κυρίως τα μέσα ενημέρωσης «ότι υποδαυλίζουν το μίσος απέναντι στο ισλάμ».

erdogan islamikidiaskepsi
Φωτογραφία Reuters

«Είναι ξεκάθαρο ότι αντιμετωπίζουμε μια εχθρότητα απέναντι στο ισλάμ και ένα μίσος έναντι των μουσουλμάνων (…) Αυτή η απειλή έχει γίνει πρόβλημα με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθούν οι δυνάμεις ασφαλείας, οι ηγέτες και οι απλοί πολίτες», επεσήμανε ο Ερντογάν.

«Οι νεοναζιστικές ομάδες πρέπει να θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις και να αντιμετωπίζονται όπως αυτές, με τον ίδιο τρόπο όπως το Νταές (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους)», πρόσθεσε.

Πυρά κατά Τραμπ για τα Υψίπεδα του Γκολάν

Ο Ερντογάν δεν “ξέχασε” να σχολιάσει και την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, λέγοντας πως θα οδηγήσει την περιοχή στο κατώφλι μας νέας κρίσης.

“Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη νομιμοποίηση της κατοχής των Υψιπέδων των Γκολάν”, τόνισε ο Ερντογάν.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα παραβιάσουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αν η Ουάσινγκτον αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψωμάτων του Γκολάν, ενώ και η κυβέρνηση της Συρίας καταδίκασε τη δήλωση του Τραμπ.

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε τη δήλωση Τραμπ «απαράδεκτη», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι έχει έρθει η ώρα να αναγνωριστεί η κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν. Το Ισραήλ κατέλαβε και προσάρτησε τα Υψίπεδα του Γκολάν το 1967, στον πόλεμο των Έξι Ημερών, και ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στην πιθανότητα αναγνώρισης από τις ΗΠΑ στην πρώτη συνάντησή του με τον Τραμπ, τον Φεβρουάριο του 2017.

Η κατοχή και προσάρτηση του Γκολάν δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Στα μέσα Νοεμβρίου οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά, καταψήφισαν μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία αναφερόταν ότι η προσάρτηση του Γκολάν από το Ισραήλ θεωρείται «άκυρη και μη γενόμενη». Ήταν η μοναδική χώρα, μαζί με το Ισραήλ, που καταψήφισε το κείμενο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιαπωνία: Αμερικανός πεζοναύτης κατηγορείται για την δολοφονία 39χρονης στην Οκινάουα – Διαδηλώσεις στο Τόκιο
20χρονος υποδεκανέας Ντέβιν Τζέικομπ Μπάλαρντ, φέρεται να σκότωσε την Άννα Γιαγκί σε ξενοδοχείο στη Νάχα - Διαδηλωτές καταγγέλλουν εγκλήματα Αμερικανών στρατιωτικών στη χώρα
Ιαπωνία
Bloomberg: Στον «πάγο» από το Eurogroup το αίτημα Ελλάδας και Ιταλίας για επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας λόγω της ενεργειακής κρίσης
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Βάλντις Ντομπρόβσκις ζητά δημοσιονομική σύνεση: «Θα εξετάσουμε πιο διεξοδικά τα αιτήματα Ελλάδας και Ιταλίας για μεγαλύτερη ευελιξία»
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία και την Παραγωγικότητα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, και ο Πιερ Γκραμένα, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μιλούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο 5
Ένας «παλιός φίλος», μια σόμπα και ένα σαμοβάρι: Η φωτογραφία από τα γενέθλια του Πούτιν με τον πρώην Γερμανό καγκελάριο, Σρέντερ
Ο Πούτιν γιόρτασε τα γενέθλιά του με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ στην κατοικία του στη Μόσχα, ο πρώην καγκελάριος έφτασε στη Ρωσία για δουλειές που σχετίζονται με την αλυσίδα Globus
Πηγή φωτογραφιών: AFP
Ουκρανία: Στις ΗΠΑ οι διαπραγματευτές του Ζελένσκι για συνομιλίες με τους απεσταλμένους Τραμπ – Στόχος ο τερματισμός του πολέμου με τη Ρωσία
Διήμερες επαφές στο Μαϊάμι, την ώρα που η Μόσχα απορρίπτει την πρόταση για εκεχειρία στον ενεργειακό τομέα και στη θάλασσα
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Τραμπ βράβευσε τον Μασκ με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών: «Τιτάνας της βιομηχανίας, είναι ο Έντισον της εποχής μας»
Με θερμά λόγια τίμησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον επικεφαλής της Tesla και της SpaceX, παρά την απομάκρυνσή τους τελευταίους μήνες - Βραβεύσεις και για κορυφαία στελέχη των Google, Nvidia, AMD, Dell και Microsoft
Έλον Μασκ και Ντόναλντ Τραμπ