Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Ερντογάν: Κιτς φιέστα… α λα τούρκα στην Αγιά Σοφιά για την άλωση της Πόλης (video)

Ερντογάν

Ο Ερντογάν… πάτησε το κουμπί του Fatih για γεωτρήσεις νότια του Καστελόριζου και το… γιόρτασε με φλύαρες εκδηλώσεις για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Μέσα στην Αγιά Σοφιά διαβάστηκε το κοράνι. Φαντασμαγορικό και… σταθερά κιτς το σόου του “σουλτάνου”. Δείτε καρέ – καρέ όσα συνέβησαν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν στήνει ένα -κιτς- σόου για να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας.

Click4more: Βάζει ρότα για Μεσόγειο ο Ερντογάν: Γεωτρήσεις νότια του Καστελόριζου ανακοίνωσε ο υπ. Ενέργειας της Τουρκίας

Δεν είναι καν η πρώτη φορά που έγινε προσευχή στην Αγιά Σοφιά. Είναι όμως η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο μια μέρα σαν και σήμερα. Σήμερα που η μέρα κάθε άλλο παρά τυχαία δεν είναι, αφού πρόκειται για την 567η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ερντογάν λοιπόν στήνει ένα πρωτοφανές σόου. Μετά τα πυροτεχνήματα, μια κάμερα με drone “στόχευσε” στην Αγιά Σοφιά και “μπήκε” στο παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, από όπου και διαβάστηκε το κοράνι.

Δείτε LIVE εικόνα από τις εκδηλώσεις στην Τουρκία

Καρέ – καρέ το… τείχος που δείχνει την ιστορία που θέλει να πει ο Ερντογάν

Ερντογάν Ερντογάν Ερντογάν Ερντογάν

Το τείχος

Από νωρίς, έξω από την Αγιά Σοφιά είχε στηθεί ένα ομοίωμα του τείχους της Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, πάνω στο οποίο και προβλήθηκε το όλο… σόου, με σύμμαχο την τεχνολογία.

Ερντογάν

Το προσκύνημα και την ανάγνωση της προσευχής στην Αγία Σοφία προανήγγειλε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αδειάζοντας» τον διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς.

Click4more: Ο Ερντογάν… μαγειρεύει τους κανονισμούς για τις εκλογές στην Τουρκία!

Ο οποίος είχε νωρίτερα πει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η σημερινή προσευχή στην πλατεία του Σουλταναχμέτ ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλέ Τζαμί (τέμενος Σουλταναχμέτ), αλλά στο τέμενος Φατίχ στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αλί Ερμπάς είπε ότι «ίσως θα πραγματοποιήσουμε την προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία και τον προαύλιο χώρο του τεμένους Σουλταναχμέτ τις επόμενες εβδομάδες ή αργότερα».

Ο Ερντογάν… γιόρτασε από νωρίς

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε νωρίτερα δημόσια εμφάνιση από μπαλκόνι που έβλεπε στον Βόσπορο και σήμανε έτσι την έναρξη των εορτασμών για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης χαιρετώντας από μακριά – υπό τον φόβο του κορονοϊού – πλοιάρια που περνούσαν με την τουρκική σημαία και κάποιους που τον χαιρετούσαν στρατιωτικά.

Ερντογάν Ερντογάν

Έτσι η προσευχή στην Αγιά Σοφιά

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί, στις 21.30 (σ.σ. ώρες Ελλάδας και Τουρκίας είναι ίδιες), εικόνες από drone –επεξεργασμένες με ειδικά εφέ- έδειξαν την πορεία του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή (Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ, ο κατακτητής της Κωνσταντινούπολης) και την “άφιξη” του στην Αγιά Σοφιά. Όπως και έγινε…

Εκεί, διαβάστηκε και η προσευχή της νίκης: πρόκειται για το 48ο κεφάλαιο (σούρα) από το Κοράνι. Αποτελείται από 29 στίχους, που αναφέρονται στην Συνθήκη του Hudaybiyyah, η οποία επετεύχθη από τον προφήτη Μωάμεθ, και πρόκειται για μία νίκη, έναν θρίαμβο. Στη συνέχεια, γίνονται αναφορές και σε αρετές της μουσουλμανικής κοινότητας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι παρών μέσω… βίντεο, ενώ ακολούθησε η προβολή ενός χάρτη στον προτζέκτορα που–όπως προαναφέραμε- έχει στηθεί έξω από την Αγιά Σοφιά, και θα δείχνει την κατάκτηση της Πόλης.

Συναυλίες, τοξοβόλοι και βραβεία ποίησης

Ο κορονοϊός χάλασε τα σχέδια του «σουλτάνου», ο οποίος κάθε χρόνο συνηθίζει να… ρίχνει πολύ χρήμα για να κάνει όσο γίνεται πιο εντυπωσιακό τον «εορτασμό» με 3D απεικονίσεις και ό,τι άλλα εφέ μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Παρόλα αυτά, φρόντισε και φέτος να κάνει ένα show που επεκτάθηκε σε όλη την Πόλη.

Οι εκδηλώσεις για την 567η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησαν όπως προαναφέραμε στις 11.30 το πρωί, όταν τουρκικά σκάφη βρέθηκαν στον Βόσπορο και «πέρασαν» από την προεδρική κατοικία.

Στις 18.00, μπροστά από το Τοπ Καπί έγινε η ανάγνωση του Κορανίου και ακολούθησαν παράσταση με ξίφη και συναυλία της μπάντας του τουρκικού στρατού.

Μία ώρα αργότερα, το πρόγραμμα περιελάμβανε επίδειξη τοξοβολίας και απονομή βραβείων για τον διαγωνισμό ποίησης που “έτρεχε” όλο αυτό το διάστημα με θέμα την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Στις 20.53, ο “σουλτάνος” έκανε την πρώτη του… μεγαλειώδη εμφάνιση μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως συνέβη και περίπου μισή ώρα μετά, στην Αγιά Σοφιά.

Το… show ολοκληρώθηκε με ρίψη πυροτεχνημάτων.

Φωτογραφίες: Intime / Twitter: @tcbestepe.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις