Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ερντογάν: Μου είπαν να διαφύγω σε ελληνικό νησί τη νύχτα του πραξικοπήματος

Ερντογάν: Μου είπαν να διαφύγω σε ελληνικό νησί τη νύχτα του πραξικοπήματος
Φωτογραφία Reuters

Σιγά μην πήγαινα στην Ελλάδα είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “αποκαλύπτοντας” σε κομματικό κοινό κάτι που ήταν γνωστό: ότι το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος του είχαν προτείνει να διαφύγει σε ελληνικό νησί.

“Η Ελλάδα άρχισε να αποδέχεται το καθεστώς που κηρύξαμε στη Μεσόγειο” αποφάσισε, επίσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας την Τετάρτη (19.02.2020) στους βουλευτές του κόμματός του.

Ο Ερντογάν αποθέωσε τον… εαυτό του γιατί το βράδυ του πραξικοπήματος δεν διέφυγε σε ελληνικό νησί, ανακοίνωσε ότι το τρίτο τουρκικό γεωτρύπανο θα ξεκινήσει έρευνες μέσα στο ’20 αλλά δεν είπε που και… έστειλε μήνυμα στον Άσαντ, που το άκουσε ο Πούτιν και του απάντησε ήδη!

Σε μια ακόμη ομιλία του προς τους βουλευτές του κόμματός του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποθέωσε την εξωτερική του πολιτική, αποθέωσε τον εαυτό του για τη στάση του το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος όταν δεν εισάκουσε τις συμβουλές να διαφύγει σε ελληνικό νησί, μίλησε για το τρίτο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία και… «αποφάσισε» ότι η Ελλάδα αποδέχεται τα όσα κάνει στη Μεσόγειο και φυσικά δεν «ξέχασε» τις απειλές για τη Συρία.

Click4more Νέα υπέρπτηση τουρκικών F16 πάνω από Οινούσσες και Παναγιά

«Το καθεστώς που η Τουρκία έχει κηρύξει στη Μεσόγειο άρχισε σιγά σιγά να γίνεται αποδεκτό από τις χώρες που παρεμβαίνουν στο θέμα και ιδιαίτερα την Ελλάδα», υποστήριξε ο Ερντογάν σύμφωνα με τους Cyprus Times και πρόσθεσε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης άρχισαν να αλλάζουν οι ισορροπίες.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την ΕΕ ότι προσπαθεί να αναλάβει ρόλο στο θέμα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων και υποστήριξε πως δεν έχει καμιά αρμοδιότητα.

Εδώ γεννήθηκα, εδώ θε και να πεθάνω

Αφού νωρίτερα είχε αποθεώσει την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί, ο Ερντογάν βρήκε και μια ευκαιρία για να δείξει πόσο ήρωας είναι και φυσικά να αποθεωθεί από τους βουλευτές του.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για την «εθνική στάση» που κράτησε ο ίδιος το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, όταν δεν άκουσε όσους τον συμβούλευσαν να διαφύγει στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι πραξικοπηματίες σκόπευαν να τον δολοφονήσουν στο ξενοδοχείο όπου βρισκόταν στη Μαρμαρίδα. Και το έκανε για να επιτεθεί στον ηγέτη της αντιπολίτευσης που, όπως είπε, ενώ εκείνος αγωνιζόταν κατά των πραξικοπηματιών, ο αντίπαλός του έπινε καφέ στο σπίτι του.

Click4more Απειλεί ο Ερντογάν: Θα θερμανθούν κι άλλο τα νερά της Μεσογείου

«Το βράδυ της 15ης Ιουλίου με συμβούλεψαν να πάω σε ένα (ελληνικό) νησί. Αλλά εγώ τους είπα “εγώ σε τούτα τα εδάφη γεννήθηκα, σε τούτα και θα πεθάνω”», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το sigmalive.com και μάλιστα σε τόνο ηρωικό για να καταχειροκροτηθεί από βουλευτές και κοινό.

«Αν αργούσαμε 10-15 λεπτά ακόμη, τότε θα μας χτυπούσαν εκεί που ήμασταν. Το ελικόπτερό μας απογειώθηκε με διαφορά 10-15 λεπτών και φτάσαμε στο Ντάλαμαν και στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε.

Turkish President Tayyip Erdogan greets members of his ruling AK Party during a meeting at the Parliament in Ankara, Turkey, February 19, 2020. Murat Cetinmuhurdar/Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE

Το τρίτο γεωτρύπανο

Λίγο αφού προέβλεψε ότι τα νερά της Μεσογείου θα γίνουν… θερμότερα το επόμενο διάστημα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία και θα το παραλάβει τον επόμενο μήνα, θα αρχίσει τις επιχειρήσεις του μέσα στο 2020.

Το νέο πλοίο είναι ένα «εξαιρετικό πλοίο θαλάσσιων γεωτρήσεων» που μπορεί να κάνει γεωτρήσεις στα 11.400 μέτρα, είπε ο Ερντογάν, αλλά δεν διευκρίνισε πού θα επιχειρεί.

Απειλές για το Ιντλίμπ

Από τις απειλές του Ερντογάν δεν γλίτωσε ούτε η Συρία, με τον Τούρκο πρόεδρο να διαμηνύει ότι είναι «θέμα χρόνου» να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στην Ιντλίμπ.

Καλώντας μία ακόμη φορά τον συριακό στρατό να αποσυρθεί από κάποιες περιοχές στην Ιντλίμπ ως το τέλος του μήνα, ο Ερντογάν απείλησε πως πρόκειται για τις «τελευταίες προειδοποιήσεις μας (…) Μια επιχείρηση στην Ιντλίμπ είναι θέμα χρόνου».

Click4more Kρεμλίνο προειδοποιεί Ερντογάν: Επίθεση στην Ιντλίμπ θα ήταν το χειρότερο σενάριο!

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε αποφασισμένος να κάνει την Ιντλίμπ ασφαλή περιοχή «ανεξαρτήτως κόστους», παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας, η οποία στηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αναφορικά με το θέμα αυτό ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις αυτές κάθε άλλο παρά ικανοποιούν τα αιτήματα της Τουρκίας. «Αν οι χώρες με τις οποίες συνομιλούμε δεν κάνουν αυτό που πρέπει στην Ιντλίμπ, τότε θα το κάνουμε εμείς. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα που θα μας ικανοποιούσαν. Είμαστε απολύτως έτοιμοι για τη δική μας επιχείρηση στην Ιντλίμπ, την οποία μπορούμε να ξεκινήσουμε ανά πάσα στιγμή. Αυτή η επιχείρηση είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς», εξήγησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Με πληροφορίες από sigmalive.com, cyprustimes.com, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις