Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ερντογάν σε Ζελένσκι: «Δεν θέλουμε να ζήσουμε ένα νέο Τσερνόμπιλ»

Ερντογάν σε Ζελένσκι: «Δεν θέλουμε να ζήσουμε ένα νέο Τσερνόμπιλ»
Φωτογραφία Reuters

Το ρόλο διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επιχείρησε να αναλάβει για ακόμα μία φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Λβιβ, όπου συναντήθηκε για σχεδόν 40 λεπτά με τον Ουκρανό ομόλογο του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και τον Αντόνιο Γκουτέρες. 

Σε κοινές δηλώσεις που παραχώρησαν αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Ερντογάν εξέφρασε την ανησυχία του για τις συγκρούσεις γύρω από τον πυρηνικό σταθμό. «Εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Δεν θέλουμε να ζήσουμε ένα νέο Τσερνόμπιλ» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε στον Ζελένσκι ότι θα παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας «όπως κάναμε μέχρι τώρα», ενώ έκανε εκτενή αναφορά στη Συμφωνία για τα σιτηρά.

«Στις σημερινές επαφές εστιάσαμε στα βήματα που μπορούν να γίνουν για την αύξηση των δραστηριοτήτων του υφιστάμενου μηχανισμού. Στην τριμερή μας συνάντηση, αξιολογήσαμε επίσης τις δυνατότητες μετατροπής της θετικής ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε από τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης σε μόνιμη ειρήνη. Επισημάναμε ιδιαίτερα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες προκειμένου να αναβιώσει η διπλωματική διαδικασία».

Όπως είπε ο Ερντογάν, διατηρεί την πεποίθηση πως ο πόλεμος θα τελειώσει τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Μάλιστα, ο κ. Ζελένσκι και ο κ. Γκουτέρες συμφωνούν σε αυτό το σημείο. Το όλο θέμα είναι να προσδιοριστεί ο συντομότερος και δικαιότερος δρόμος για το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πιστεύω ότι είναι δυνατό να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις με βάση τις παραμέτρους που διαμορφώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεσή του να παίξει το ρόλο διαμεσολαβητή «για να παρέχουμε κάθε είδους υποστήριξη προς επίτευξη αυτού του στόχου».

Πρόταση για συνάντηση με Πούτιν;

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν προσέφερε στον Ζελένσκι την προετοιμασία συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από καμία πλευρά.

Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ του CNN Turk, που επικαλούμενο πηγές, ανέφερε ότι ο Πούτιν και ο Ζελένσκι ενδέχεται να συναντηθούν για να καθορίσουν «οδικό χάρτη» για την Ουκρανία.

“Άνθρωποι που σκοτώνουν, βιάζουν… δεν μπορούν να θέλουν ειρήνη”

«Η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην Ουκρανία είναι ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης από μια τόσο ισχυρή χώρα» δήλωσε ο Ζελένσκι, ο οποίος προσέθεσε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχουν οι εξαγωγές των σιτηρών και η Ζαπορίζια.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε πως δεν μπορεί να εμπιστευθεί κανείς την ηγεσία της Ρωσίας και ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου δεν μπορεί να γίνει πριν από την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει.

«Άνθρωποι που σκοτώνουν, βιάζουν, χτυπούν τις πόλεις μας με πυραύλους καθημερινά, δεν μπορούν να θέλουν ειρήνη. Πρέπει πρώτα να αποχωρήσουν από το έδαφός μας και ακολούθως βλέπουμε…».

Ειδικότερα, δε, για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, η ασφάλεια του οποίου έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία, υπογράμμισε πως η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις της στην περιοχή και να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματα της από τις εγκαταστάσεις του σταθμού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις