Κόσμος

Ερντογάν – Βερολίνο: Μόλις πάτησε το πόδι του και κάλεσε τη Μέρκελ να χαρακτηρίσει το κίνημα του Γκιουλέν τρομοκρατική οργάνωση!

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τη Γερμανία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, να χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση το κίνημα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, ο Ερντογάν υπενθυμίζει ότι το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Γκιουλέν, θεωρείται από την Άγκυρα υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Η Γερμανία μέχρι στιγμής υποστηρίζει ότι χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις για να συνδέσει το δίκτυο του ιμάμη, το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει Τρομοκρατική Γκιουλενιστική Οργάνωση (FETO), με την απόπειρα.

Η Γερμανία θα πρέπει “να αναγνωρίσει ότι η FETO ευθύνεται για την απόπειρα πραξικοπήματος όπως έκανε και η Βρετανία”, γράφει ο Τούρκος πρόεδρος στο άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.

Erdogan Emine Germany

Ερντογάν – Μέρκελ για φυλακισμένους στην Τουρκία

Η άρνηση της Γερμανίας να εκδώσει αξιωματικούς του τουρκικού στρατού, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος μετά το αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου που κατέθεσαν, εξόργισε την Τουρκία. Το Βερολίνο ανησυχεί για την τύχη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που έχουν φυλακιστεί έπειτα από τις επιχειρήσεις καταστολής που ακολούθησαν, ανάμεσά τους και δεκάδες γερμανούς πολίτες.

Επιδιώκουμε τον στόχο της αύξησης των εμπορικών και οικονομικών δεσμών. Για λόγους ευημερίας και για το μέλλον και των δύο χωρών μας ας υπηρετήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα και ας περιορίσουμε τα προβλήματά μας”, γράφει ο Ερντογάν.

Η επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στην Γερμανία, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ τρεις φορές, πραγματοποιείται εν μέσω κρίσης της τουρκικής οικονομίας.

Ο τούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπος με ψυχρή υποδοχή καθώς ώρες πριν ακόμη προσγειωθεί το αεροσκάφος του διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο του Βερολίνου για να διαμαρτυρηθούν για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία όπου δεκάδες επικριτικοί του καθεστώτος δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή.

Παρά την ανησυχία της, η Γερμανία, όπου κατοικεί μια τουρκική διασπορά τριών εκατομμυρίων, χαιρετίζει με επιφυλακτικότητα τις κινήσεις προσέγγισης του Ερντογάν.

Πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας. Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη χώρα εκτός της ΕΕ με την οποία οι σχέσεις να είναι τόσο σημαντικές και ταυτόχρονα τόσο δύσκολες”, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίκαελ Ροτ στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι “απολύτως απαράδεκτο” πέντε γερμανοί πολίτες να παραμένουν στη φυλακή και ότι η Τουρκία θα πρέπει να πραγματοποιήσει βήματα προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού της και του κράτους δικαίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 4
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν