Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Έτσι ήρθε η ρήξη στο Σκοπιανό! Η τριπλή άρνηση Κοτζιά στο… Ίλιντεν και η συμφωνία κυρίων

Σκοπιανό

– Τα μιλήσανε, δεν τα… συμφωνήσανε και η συνέχεια στις Βρυξέλλες!
– “Κλεφτές ματιές” στην συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ – Νίμιτς στην Νέα Υόρκη για το Σκοπιανό
– Άτυπη συμφωνία για το “Republika Severna Makedonija” (“Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”) ωστόσο οι Σκοπιανοί δεν αποδέχονται το erga omnes
– Πώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκοψε… μαχαίρι την επαναλαμβανόμενη πρόταση του Σκοπιανού ομολόγου του για την «Μακεδονία της Δημοκρατίας του Ίλιντεν»
– Ο κουρασμένος Νίμιτς, τα νέα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την Μακεδονία και όλο το παρασκήνιο

Η “μάχη” για το Σκοπιανό μεταφέρεται στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά το τέλος της χθεσινής (26.05.2018) διαπραγμάτευσης, η οποία δεν κατέληξε με θετικό τρόπο, με ευθύνη -για μια ακόμη φορά- των Σκοπιανών.

Με αυτά τα “αγκάθια” στις βαλίτσες πάνε… Βρυξέλλες

Στην πρωτεύουσα του Βελγίου, θα συναντηθούν ξανά οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, αντίστοιχα.

Θα προσπαθήσουν να βάλουν τις τελευταίες πινελιές σε μία συμφωνία, η οποία θα επιλύει το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ. Η διαπραγμάτευση, πάντως, είναι σκληρή.

Ενώ υπάρχει “συμφωνία κυρίων” στο θέμα της ονομασίας “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” (“Republika Severna Makedonija”), οι Σκοπιανοί θέτουν θέμα στην ουσία διπλής ονομασίας. Κι αυτό καθώς δεν φαίνεται να δέχονται το ίδιο όνομα να ισχύει και στο εσωτερικό.

Επίσης, υπάρχει διάσταση απόψεων στο θέμα της αλλαγής του Συντάγματος. Εδώ, πάντως, παρατηρείται υποχώρηση της σκοπιανής πλευράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το hellasjournal.com, η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή. Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών πιστεύουν ότι η συμφωνία είναι πιθανή στις επόμενες ημέρες εάν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών επιδείξουν ηγετικές ικανότητες και αποφασίσουν με γνώμονα το συμφέρον των λαών τους.

“Μέσα” στην διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ επανέφερε τουλάχιστον τρεις φορές την ονομασία που πρότεινε ο Ζόραν Ζάεφ, την «Μακεδονία της Δημοκρατίας του Ίλιντεν».

Ο Νίκος Κοτζιάς αρνήθηκε κάθε συζήτηση, λέγοντας ότι έχει απορριφθεί από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο… απηυδισμένος Νίμιτς και η “παγωμένη” δήλωση

Ο Μάθιου Νίμιτς, εμφανέστατα κουρασμένος καθώς ταλαιπωρείται και από ιατρικά προβλήματα, δήλωσε ότι η Ελλάδα και η πΓΔΜ είναι αποφασισμένες να πράξουν αρκετά για μια αμοιβαία συμφωνία και εργάζονται σκληρά γι’ αυτό.

Συγκεκριμένα ο ειδικός μεσολαβητής υπογράμμισε: «Είχαμε συναντήσεις χθες (σ.σ. Πέμπτη) και σήμερα (σ.σ. χθες Παρασκευή), μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν».

Οι συζητήσεις των δύο υπουργών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, όπως είπε ο κ. Νίμιτς προσθέτοντας ότι «οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά και οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και οι δυο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ στις αρχές Ιουνίου, ο ειδικός διαμεσολαβητής αρκέστηκε να πει ότι «οι δύο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά. Οι δυο υπουργοί μιλάνε συχνά και γνωρίζονται, οπότε θα βρουν έναν τρόπο για να το κάνουν».

Δείτε την δήλωση

Εδώ να σημειωθεί το εξής: Κάθε φορά που… δεν υπάρχει συμφωνία σε μια διαπραγμάτευση, οι επίσημες δηλώσεις είναι ίδιες και… αναμενόμενες! «Έγινε γόνιμη συζήτηση» και «υπήρξε πρόοδος» είναι οι πλέον συνηθισμένες. Κι αυτό που παρατηρείται στις δηλώσεις Νίμιτς είναι ότι δεν υπάρχει καν αυτή η απόπειρα να… χρυσωθεί το χάπι!

Έκανε λόγο για… κάποια πρόοδο και πίσω από αυτές τις λέξεις είναι φανερό το «ναυάγιο» που έχει επέλθει. Τουλάχιστον προς το παρόν…

Διακοπή και… δεύτερος γύρος για το Σκοπιανό

Οι συνομιλίες της Παρασκευής (25.05.2018), ενώ ήταν προγραμματισμένες να συνεχιστούν μέχρι το απόγευμα, διακόπηκαν μετά από διαπραγμάτευση μιάμιση ώρας, όταν έγινε κατανοητό ότι η σκοπιανή πλευρά δεν ήταν έτοιμη για τον μεγάλο συμβιβασμό.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ, έφτασαν στον ΟΗΕ στις 9.30 το πρωί συνοδευόμενοι από τους συνεργάτες του. Και οι δύο έδειχναν αποφασισμένοι να υποστηρίξουν τα συμφέροντα των πατρίδων τους.

Ο κ. Κοτζιάς είχε κάνει μία καλή συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο συμφώνησε να επιδιώξουν τον συμβιβασμό χωρίς να παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές. Η επιμονή των Σκοπίων να τις παραβιάσει, εμπόδισε τη συμφωνία. Οι υπουργοί Εξωτερικών δεν έκαναν δηλώσεις…

Αργότερα ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος, ο οποίος έφερε το… αδιέξοδο και την “μετάθεση” των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες…

Νέα συλλαλητήρια για την Μακεδονία!

Κι ενώ η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη -χωρίς ακόμη αποτέλεσμα- η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας ετοιμάζει νέες κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, τα μέλη της Επιτροπής, που συστάθηκε από τα συντονιστικά όργανα των δύο μεγάλων συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν ήδη προχωρήσει σε σειρά επαφών με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχουν ζητήσει από αυτούς να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των Ελλήνων πολιτών ενάντια στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας.

Εντός των επόμενων ημερών η Επιτροπή Αγώνα, σε συνεργασία με τις Παμμακεδονικές Ενώσεις, θα ανακοινώσει τη διοργάνωση παράλληλων συγκεντρώσεων σε πόλεις της Ελλάδας, εκτός των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις επιλεγμένες πόλεις την 6η Ιουνίου στις 19:30.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, «μέσω των συγκεντρώσεων αυτών η Επιτροπή Αγώνα θα επιδιώξει να υπενθυμίσει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας ότι ο ελληνικός λαός έχει πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με το όνομα της Μακεδονίας και απαιτεί την εφαρμογή τους». Η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας ξεκαθαρίζει προς την ελληνική κυβέρνηση ότι «καμία ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία” δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά».

Με πληροφορίες από: hellasjournal.com / voria.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις