Η Φινλανδία ολοκλήρωσε τα πρώτα 35 χιλιόμετρα του ύψους 4,5 μέτρων φράχτη που κατασκευάστηκε στα κλειστά ανατολικά της σύνορα με τη Ρωσία, για να εμποδίσει τους μετανάστες να διέρχονται μέσα από ερημικά τοπία, ανακοίνωσε σήμερα (21.05.2025) η φινλανδική συνοριοφυλακή.
Η Φινλανδία άρχισε ΤΟ 2024 να κατασκευάζει τον φράχτη, που θα καλύψει 200 χιλιόμετρα από το συνολικό μήκος των συνόρων που φθάνουν τα 1.344 χιλιόμετρα, ως απάντηση στην μετανάστευση από τη Ρωσία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αφορμή στάθηκαν οι μεταναστευτικές ροές από την Ρωσία, που αυξήθηκαν το 2023, με το Ελσίνκι να πιστεύει ότι ενορχηστρώθηκε σκόπιμα από την Μόσχα.
«Ο κύριος σκοπός του τείχους είναι να ελέγχει μεγάλες μάζες ανθρώπων που θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στη Φινλανδία από τη Ρωσία», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο υποδιοικητής του Τμήματος της νοτιοανατολικής φινλανδικής συνοριοφυλακής, Άντιι Βίρτα.
Στο Νουϊτζάμα, που βρίσκεται κοντά σε ένα από τα κλειστά σημεία διέλευσης των συνόρων, το σκηνικό σήμερα ήταν ήρεμο, με μόνο τον ήχο των πουλιών να ακούγεται και στις δύο πλευρές του νέου τείχους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Ταγματάρχης Samuel Siljanen, επικεφαλής επιχειρήσεων στο νοτιοανατολικό τμήμα της φινλανδικής συνοριοφυλακής REUTERS / Leonhard Foeger
Ωστόσο η Φινλανδία έχει δεχθεί επικρίσεις, όχι μόνο από τη Ρωσία, για το κλείσιμο των συνόρων και την κατασκευή του τείχους.
Μετά από δεκαετίες ειρηνικών σχέσεων με τη Ρωσία, η Φινλανδία προσχώρησε στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ πριν από δύο χρόνια ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, γεγονός που οδήγησε τη Μόσχα να απειλήσει το Ελσίνκι με αντίποινα.
Την ίδια χρονιά -το 2023- περίπου 1.300 μετανάστες από τρίτες χώρες όπως η Συρία και η Σομαλία έφτασαν μέσω της Ρωσίας στα φινλανδικά σύνορα για να ζητήσουν άσυλο, μέχρι που η Φινλανδία έκλεισε επ’ αόριστον και τα οκτώ σημεία διέλευσης προς τη Ρωσία για να βάλει τέλος στο φαινόμενο.
Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι ενορχηστρώνει τις μεταναστευτικές ροές. Τότε, η ρωσική κυβέρνηση δήλωσε ότι λυπάται βαθύτατα για την απόφαση της Φινλανδίας να κλείσει τις διελεύσεις στα σύνορά της, λέγοντας ότι αντανακλά την υιοθέτηση αντιρωσικής στάσης από το Ελσίνκι.
Σημείο ελέγχου στο νέο φράχτη της Φινλανδίας στα σύνορα με την Ρωσία / REUTERS / Leonhard Foeger
Σχεδόν κανένας μετανάστης δεν έφτασε μετά το κλείσιμο των συνόρων της Φινλανδίας στα τέλη του 2023, αλλά η συνοριοφυλακή υπερασπίστηκε την απόφαση για την κατασκευή του τείχους.
«Το τείχος στα σύνορα είναι απολύτως απαραίτητο για τη διατήρηση της ασφάλειας των συνόρων», δήλωσε ο επικεφαλής επιχειρήσεων Σάμουελ Σίλγιανεν.
«Από τη σκοπιά της Συνοριοφυλακής, βελτιώνει την ικανότητά μας να επιτηρούμε τα σύνορα, να ενεργούμε εάν υπάρξει κάποια διαταραχή στα σύνορα ή ένα συνοριακό περιστατικό», είπε, προσθέτοντας ότι ο φράχτης είναι απαραίτητος για την καταπολέμηση της ενορχηστρωμένης μετανάστευσης.
REUTERS / Leonhard Foeger
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε από τη Φινλανδία να δικαιολογήσει το επ’ αόριστον κλείσιμο των συνόρων. Ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μάικλ Ο’Φλάχερτι, είχε προειδοποιήσει πέρυσι ότι οι προσωρινοί περιορισμοί της Φινλανδίας στις αιτήσεις ασύλου «θα παραβίαζαν τις διεθνείς υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της επαναπροώθησης και της συλλογικής απέλασης».
Το τείχος αποτελείται από μεταλλικά κιγκλιδώματα ύψους 3,5 μέτρων που καλύπτονται από ένα ρολό συρματοπλέγματος ύψους ενός μέτρου και είναι εξοπλισμένο με κάμερες, αισθητήρες, μεγάφωνα και φώτα. Θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2026, δήλωσε η Συνοριοφυλακή.