Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Φορτηγό παρέσυρε πεζούς στο Τορόντο! Δέκα οι νεκροί και 15 τραυματίες

Φωτογραφία Reuters

– Αιματηρό περιστατικό στο Τορόντο όταν ένα λευκό φορτηγό παρέσυρε πεζούς
– Έπιασαν έναν 25χρονο ύποπτο! Δείτε σε βίντεο την στιγμή της σύλληψης
– Πέντε από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση
– Αποκλείει η αστυνομία το ενδεχόμενο να είναι τζιχαντιστής ο δράστης
– Βίντεο και φωτογραφίες από το σημείο

Συναγερμός σήμανε στην αστυνομία του Καναδά, όταν δέχθηκε κλήσεις για περιστατικό στην συμβολή της οδού Yonge με την λεωφόρο Finch, στο Τορόντο.

Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε στα βόρεια του Τορόντο, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7. Γύρω από το ξενοδοχείο Intercontinental όπου αναμενόταν να συναντηθούν οι υπουργοί για την καθιερωμένη ομαδική φωτογραφία, δεν παρατηρήθηκε κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή στα μέτρα ασφαλείας.

Όπως μετέδωσε το sputniknews.com φορτηγό παρέσυρε πεζούς. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν.

Τορόντο: “Το φορτηγό παρέσυρε πεζούς”

Ένα ημιφορτηγό παρέσυρε πεζούς στο Τορόντο, ανέφερε η αστυνομία της πόλης .Σύμφωνα με την εφημερίδα Toronto Star, γύρω στις 13.30, τοπική ώρα, το λευκό φορτηγάκι ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και παρέσυρε πεζούς.

Στις 13:26 τοπική ώρα (20:26 ώρα Ελλάδας) η αστυνομία έλαβε μια κλήση στον αριθμό των επειγόντων περιστατικών: σύμφωνα με την κλήση, φορτηγάκι είχε χτυπήσει πεζούς στην οδό Γιανγκ, έναν από «τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Καναδά», στο κεντρικό Τορόντο.

Το λευκό βαν κινούμενο με μεγάλη ταχύτητα άρχισε να χτυπάει ανθρώπους στα πεζοδρόμια της οδού Γιανγκ, όπου κάθονταν ή βάδιζαν πολλοί υπάλληλοι που εργάζονται στην περιοχή και έκαναν διάλειμμα για μεσημεριανό. Συνέχισε την φονική πορεία του για τουλάχιστον «ένα χιλιόμετρο», όπως τόνισε ο αρχηγός της αστυνομίας στο Τορόντο, ο Μαρκ Σόντερς.

Σύμφωνα με όσα μετέδιδε αρχικά το CBC, το όχημα ανέπτυξε ταχύτητα και εξαφανίστηκε.

Ωστόσο λίγα στενά παρακάτω οι Αρχές το εντόπισαν.

Στις 13:52, 26 λεπτά μετά την πρώτη κλήση, «ένας άνδρας συνελήφθη» κοντά στο φορτηγάκι, που ήταν ακινητοποιημένο στο πεζοδρόμιο, με το μπροστινό του μέρος να έχει υποστεί ζημιά.

https://www.youtube.com/watch?v=flIu3cTGboY

https://twitter.com/UncleSam15715/status/988484025395351552

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο οδηγός του βαν είναι ο Άλεξ Μινασιάν, 25 ετών, κάτοικος του Ρίτσμοντ Χιλ, ενός προαστίου στο βόρειο Τορόντο.

Σύμφωνα με τις αρχές, η ανάκριση του Μινασιάν θα επιτρέψει να εξακριβωθεί «το ακριβές κίνητρο» της πράξης του. Ο νεαρός ήταν άγνωστος στις υπηρεσίες ασφαλείας και έχει λευκό ποινικό μητρώο.

Τη στιγμή της σύλληψής του, κράδαινε ένα αντικείμενο που κρατούσε στο αριστερό του χέρι προς τους αστυνομικούς, κραυγάζοντας προς τον έναν «σκότωσέ με» και υποστηρίζοντας πως είχε όπλο. Ο ένας αστυνομικός, στοχεύοντάς τον με πιστόλι, απάντησε: «δεν με ενδιαφέρει. Πέσε κάτω», όπως δείχνουν βίντεο που αναρτήθηκαν στο ίντερνετ.

Ο αστυνομικός επαινέθηκε από πολλούς στον Καναδά για την αυτοσυγκράτηση και την ωριμότητα που έδειξε.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας έκανε λόγο για μια ενέργεια «από πρόθεση».

Δεν “βλέπουν” τρομοκρατική επίθεση

Πάντως, έπειτα από διαβουλεύσεις με τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών, και με βάση «όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες», ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας εκτίμησε ότι τα «φρικτά γεγονότα» δεν μοιάζουν να «έχουν καμιά σύνδεση με την εθνική ασφάλεια». Εμμέσως, ο Γκούντεϊλ απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Μινασιάν να ήταν ριζοσπαστικοποιημένος, τζιχαντιστής.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ/ Φωτογραφίες Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις