Σταθερή παραμένει η φωτιά που απειλεί το Μπορντό της Γαλλίας μιας και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν επί ποδός λόγω του νέου κύμα καύσωνα με ισχυρούς ανέμους που θα πλήξει την χώρα. Στην Ισπανία από την άλλη, χιλιάδες πολίτες επέστρεψαν στα σπίτια τους, στην περιοχή της Μαδρίτης ενώ οι δυνάμεις επιχειρούν σε μικρές εστίες που δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία.
Η φωτιά που καίει στη Γαλλία από τις 22 Ιουλίου έχει καταστρέψει πάνω από 420.000 στρέμματα στη Ζιρόντ. Η μοναρχία ανακοίνωσε σήμερα πως παραμένει σταθερή αν και η έντονη ζέστη και οι ισχυροί άνεμοι που αναμένονται μέσα στην ημέρα κινδυνεύουν να προκαλέσουν και άλλες αναζωπυρώσεις. Στην Ισπανία, έχουν γίνει στάχτη σχεδόν 770.000 στρέμματα τόσο στην περιφέρεια της Μαδρίτης όσο και στην Άβιλα.
«Η νύκτα ήταν ήρεμη, η πυρκαγιά σήμερα το πρωί παραμένει σταθερή με πολλές αναζωπυρώσεις να τίθενται γρήγορα υπό έλεγχο στη διάρκεια της νύκτας», δήλωσε η Σοφί Μπροκά νομάρχης της Ζιρόντ μία εβδομάδα μετά το ξέσπασμα της μεγαλύτερης δασικής πυρκαγιάς που έχει καταγραφεί στη Γαλλία από το 1949, όταν κάηκαν περίπου 500.000 στρέμματα.
«Η καμένη επιφάνεια δεν άλλαξε», διευκρίνισε η ίδια.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες παραμένουν «δυσμενείς» σήμερα στη Γαλλία, με τη θερμοκρασία να αναμένεται να ανέβει και να φτάσει ως τους 41° Κελσίου στο κεντρικό τμήμα της Γαλλίας και τους 38° Κελσίου στις παράκτιες περιοχές. Για τη Ζιρόντ και τον γειτονικό νομό Λαντ έχει εκδοθεί πορτοκαλί προειδοποίηση για καύσωνα από το μεσημέρι. Εκτός από τη ζέστη οι άνεμοι που θα πνέουν κινδυνεύουν να τροφοδοτήσουν εκ νέου τις φλόγες.
Οι αρχές αναμένουν ότι από το απόγευμα θα πνέουν δυτικοί άνεμοι με ριπές που θα φτάνουν τα 30 με 45 χιλιόμετρα την ώρα και χαμηλή υγρασία. Για αύριο Πέμπτη έχει εκδοθεί προειδοποίηση για καταιγίδες.
Δεδομένων αυτών των καιρικών συνθηκών, οι πυροσβέστες στη Ζιρόντ προειδοποίησαν για «εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο αναζωπύρωσης πυρκαγιών» κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Χθες λόγω των συνθηκών αυτών αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν προληπτικά 4.000 τουρίστες από κάμπινγκ και εξοχικές κατοικίες στο παραθαλάσσιο θέρετρο Λακανό, 50 χλμ. δυτικά του Μπορντό.
Μετά το ξέσπασμα αυτής της πρωτοφανούς πυρκαγιάς 222.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν για προληπτικούς λόγους από 24 τοποθεσίες.
Χθες το βράδυ 57.000 κάτοικοι τριών πόλεων κοντά στο Μπορντό, οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μπόρεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, δήλωσε Μπροκά.
Ένα τεράστιο έργο μήκους 127 χιλιομέτρων «τακτικής εκκαθάρισης», το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, έχει στόχο να στερήσει από την πυρκαγιά «καύσιμο» και να εμποδίσει την εξάπλωσή της, σύμφωνα με την Ένωση Προάσπισης των Δασών από τις Πυρκαγιές στην περιοχή της Ακουιτανίας (DFCI).
«126 πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της πυρκαγιάς», επεσήμανε η νομαρχία.
EUROPE BURNS: WILDFIRES RAGE ACROSS CONTINENT
— British Intel (@TheBritishIntel) July 29, 2026
Wildfires are devastating across Southern Europe as extreme heat turns forests into tinderboxes. Spain faces its worst recorded wildfire near Madrid, burning over 119,000 hectares, while France battles blazes around Bordeaux that… pic.twitter.com/Mu7sOcu0PS
Τις τελευταίες ημέρες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στην Κορσική, στις Άνω Άλπεις και στη Βαρ.
Europe wildfire crisis: Spain & France evacuate 320,000+ people amid extreme heat. Fires burn 92,000+ hectares across Bordeaux, Gironde, Madrid & Ávila, causing 14 deaths in Spain, destroying homes & injuring firefighters. pic.twitter.com/EGpVekdAdU
— VIZHPUNEET (@vizhpuneet) July 29, 2026
Πάνω από 20.000 άνθρωποι επέστρεψαν στα σπίτια τους στην περιοχή της Μαδρίτης
Πολλές χιλιάδες άνθρωποι επέστρεψαν στα σπίτια τους στην περιοχή της Μαδρίτης, αφού είχαν αναγκαστεί πριν ημέρες να τις εγκαταλείψουν λόγω των πυρκαγιών, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, την ώρα που οι πυροσβέστες εξακολουθούν να προσπαθούν να περιορίσουν τη φωτιά που μαίνεται στην περιοχή της πρωτεύουσας της Ισπανίας.
Συγκεκριμένα «24.000 άνθρωποι που είχαν απομακρυνθεί μπόρεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», ενώ οι αρχές ήραν την οδηγία που είχαν εκδώσει για παραμονή στα σπίτια τους περίπου 20.000 άλλων, επεσήμανε τα ξημερώματα της Τετάρτης στο Χ ο επικεφαλής της περιφέρειας της Μαδρίτης Φρανθίσκο Μαρτίν Αγκίρε.
Οι αρχές της περιφέρειας ανακοίνωσαν ότι η άρση των περιορισμών τέθηκε σε ισχύ χθες στις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) και αφορά 13 κοινότητες μιας περιοχής περίπου 50 χιλιόμετρα από τη Μαδρίτη.
Οι πυροσβέστες «συνεχίζουν» τις προσπάθειές τους «για να εδραιώσουν τις προόδους που σημειώθηκαν» χθες, όπως ανέφεραν στο Χ, διευκρινίζοντας ότι η επιστροφή των κατοίκων στις εστίες τους διεξάγεται προς το παρόν «χωρίς επεισόδια».
Ωστόσο το χρονικό περιθώριο των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για τον έλεγχο της πυρκαγιάς έχει περάσει, καθώς η θερμοκρασία έχει αρχίσει ξανά να αυξάνεται: σήμερα το απόγευμα αναμένεται να φτάσει περίπου τους 37° Κελσίου, ενώ προβλέπονται και ριπές ανέμου που θα μπορούσαν να περιπλέξουν το έργο των πυροσβεστών.
Η πυρκαγιά στην περιοχή της Μαδρίτης, καθώς και η γιγαντιαία πυρκαγιά στην Άβιλα λίγα χιλιόμετρα μακριά στη γειτονική περιοχή της Καστίλης και Λεόν, έχουν ήδη καταστρέψει 770.000 στρέμματα.
