Site icon NewsIT
11:15 Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2026

Γαλλία: 70.000 αστυνομικοί στους δρόμους ενόψει των νέων διαδηλώσεων – Χτίζουν με σανίδες παράθυρα και βιτρίνες καταστημάτων

Ένταση έχει προκαλέσει και η διαφωνία σχετικά με τη διαδρομή της διαδήλωσης με την αστυνομία να έχει ακυρώσει την αρχική της έγκριση

Σκεπασμένα με ξύλα τα παράθυρα στο δημαρχείο της Λυών

Σκεπασμένα με ξύλα τα παράθυρα στο δημαρχείο της Λυών REUTERS/Lisi Niesner

Οι αρχές στη Γαλλία βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή ενόψει των νέων διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί σε ολόκληρη τη χώρα με τον φόβο των επεισοδίων για άλλη μια φορά να είναι ορατός.

Για την αποτροπή πιθανών επεισοδίων σε πολλές πόλεις της Γαλλίας προβλέπεται η κινητοποίηση έως και 70.000 αστυνομικών, ενώ στο Παρίσι έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Τα σημαντικότερα μουσεία παραμένουν κλειστά και πολλοί καταστηματάρχες προστατεύουν τις βιτρίνες τους, φοβούμενοι επανάληψη των βανδαλισμών και των λεηλασιών της προηγούμενης εβδομάδας.

Ένταση έχει προκαλέσει και η διαφωνία σχετικά με τη διαδρομή της διαδήλωσης. Η αστυνομική νομαρχία ακύρωσε την αρχική έγκριση για πορεία από την πλατεία της Βαστίλης έως την πλατεία Νασιόν, προκαλώντας αντιδράσεις από συνδικάτα και φοιτητικές οργανώσεις. Οι αρχές πρότειναν εναλλακτική διαδρομή, από την Πορτ ντ’ Ιταλί έως την Πορτ ντε Βενσέν, μέσω των περιφερειακών λεωφόρων. Ωστόσο, οι διοργανωτές απέρριψαν την πρόταση, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα της αστυνόμευσης και τον συμβολισμό της συγκεκριμένης επιλογής. Επιμένουν να συγκεντρωθούν στη Βαστίλη, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Τα συνδικάτα και τα μέλη του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων αναμένουν την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου, η οποία θα καθορίσει τη διαδρομή και την ώρα της κινητοποίησης.

Παράλληλα, στο κέντρο του Παρισιού έχουν επιβληθεί κυκλοφοριακοί περιορισμοί και αποκλεισμοί γύρω από την Εθνοσυνέλευση, το προεδρικό μέγαρο και τα Ηλύσια Πεδία, με στόχο την προστασία πολιτών και δημόσιων υποδομών.

Εργάτες προστατεύουν τα μαγαζιά REUTERS/Hannah McKay

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση της ασφάλειας έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στον πολιτιστικό τομέα του Παρισιού. Το Σάββατο δεν θα λειτουργήσουν το Λούβρο, το Μουσείο Ορσέ, το Μουσείο Πικάσο και το Γκραν Παλαί.

Παράλληλα, η διεθνής διοργάνωση σύγχρονης τέχνης Art Basel Paris ανακοίνωσε την αναστολή των προγραμματισμένων εκδηλώσεών της για το Σαββατοκύριακο, παρότι είχε υποδεχθεί επισκέπτες την Παρασκευή.

«Θωρακίζεται» και η Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι REUTERS/Hannah McKay

Παράλληλα, αυστηρότεροι έλεγχοι εφαρμόζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με ορισμένους σταθμούς του μετρό να παραμένουν κλειστοί και την πρόσβαση σε πλατείες της γαλλικής πρωτεύουσας να υπόκειται σε περιορισμούς. Οι αρμόδιες αρχές επιδιώκουν με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσουν τη δημόσια τάξη και να αποτρέψουν πιθανά επεισόδια στις περιοχές όπου προβλέπεται η παρουσία μεγάλου αριθμού διαδηλωτών.

Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν και εκτός της πρωτεύουσας, καθώς αντίστοιχες πορείες έχουν ανακοινωθεί στη Μασσαλία. Αντίθετα, οι τοπικές αρχές έχουν επιβάλει απαγορεύσεις σε συγκεντρώσεις που επρόκειτο να διεξαχθούν σε άλλες γαλλικές πόλεις, όπως η Λυών, η Νίκαια και το Μονπελιέ. Τα συνδικάτα εκφράζουν την αντίθεσή τους στις συγκεκριμένες αποφάσεις, θεωρώντας ότι περιορίζουν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, το οποίο προστατεύεται από το γαλλικό Σύνταγμα.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version