Ο Φρανσουά Μπαϊρού υποστηρίζει ότι η Δευτέρα του Πάσχα και η Ημέρα της Νίκης θα μπορούσαν να γίνουν κανονικές εργάσιμες ημέρες, καθώς οι επικριτές αποκαλούν το σχέδιο «άμεση επίθεση στη Γαλλία»
Σάλο έχει προκαλέσει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος πρότεινε την κατάργηση δύο δημόσιων αργιών στο πλαίσιο ριζοσπαστικών μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση του διογκούμενου ελλείμματος της χώρας, στην τόνωση της οικονομίας της και στην αποτροπή της «συντριβής» της από το χρέος.
Περιγράφοντας τον προϋπολογισμό του 2026 την Τρίτη (15.07.2025), ο Φρανσουά Μπαϊρού πρότεινε να καταργηθούν η Δευτέρα του Πάσχα και η 8η Μαΐου που θεωρούνται αργίες και να γίνουν κανονικές εργάσιμες ημέρες στη Γαλλία – αν και δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε άλλες επιλογές.
Στις 8 Μαΐου η Γαλλία τιμά την Ημέρα της Νίκης, που σηματοδοτεί το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο κεντρώος πρωθυπουργός δήλωσε: «Όλο το έθνος πρέπει να εργάζεται περισσότερο, ώστε να αυξηθεί η δραστηριότητα της χώρας στο σύνολό της και να βελτιωθεί η κατάσταση της Γαλλίας. Όλοι θα πρέπει να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή».
Ο «θανάσιμος κίνδυνος» του ελλείματος
Η Γαλλία δέχεται πιέσεις για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της, το οποίο ανέρχεται στο 5,8% του ΑΕΠ, κάτω από το 3% που απαιτούν οι κανόνες της ΕΕ και να περιορίσει το δημόσιο χρέος ύψους 3,3 δισ. ευρώ, του οποίου οι ετήσιοι τόκοι, ύψους 60 δισ. ευρώ, θα μπορούσαν σύντομα να αποτελέσουν τη μεγαλύτερη δαπάνη του προϋπολογισμού της.
Το βουνό του χρέους αντιπροσωπεύει έναν «θανάσιμο κίνδυνο» για μια χώρα «στο χείλος του γκρεμού» και «ακόμη εθισμένη στις δημόσιες δαπάνες», δήλωσε ο Μπαϊρού, περιγράφοντας τα μέτρα που, όπως είπε, θα περικόψουν 43,8 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, μειώνοντας το έλλειμμα στο 4,6% το επόμενο έτος και στο 3% έως το 2029.
Άλλα μέτρα θα περιλαμβάνουν οριζόντιο πάγωμα των κρατικών δαπανών, εκτός από την εξυπηρέτηση του χρέους και τον αμυντικό τομέα, ο οποίος, σύμφωνα με το αίτημα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, θα πρέπει να αυξηθεί κατά 3,5 δισ. ευρώ το επόμενο έτος και περισσότερο το 2027.
Η συμπίεση του προϋπολογισμού θα συνεπάγεται επίσης τη διατήρηση των συντάξεων στο επίπεδο του 2025, την επιβολή ανώτατου ορίου στις δαπάνες πρόνοιας και τη μείωση των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη κατά 5 δισ. ευρώ. Οι μισθοί των δημοσίων υπηρεσιών και των κυβερνητικών οργανισμών θα παγώσουν και ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα θα μειωθεί.
Για το 2026 προβλέπεται «λευκή χρονιά» στις δαπάνες, με τους προϋπολογισμούς των υπουργείων -πλην Άμυνας και τόκων χρέους- να παραμένουν στα επίπεδα του 2025. Ο Μπαϊρού ανακοίνωσε περικοπή 3.000 θέσεων στο Δημόσιο μέσω μη αντικατάστασης ενός στους τρεις συνταξιούχους, αλλά και κατάργηση «ανενεργών» υπηρεσιών με 1.000 έως 1.500 επιπλέον θέσεις να καταργούνται. Παράλληλα, οι κοινωνικές παροχές και οι συντάξεις δεν θα αυξηθούν, ενώ οι φορολογικοί συντελεστές θα παραμείνουν αμετάβλητοι.
Στον τομέα της Υγείας, ο Γάλλος πρωθυπουργός εξήγγειλε μείωση κατά 5 δισ. ευρώ στις προβλεπόμενες δαπάνες. Τα φάρμακα που δεν συνδέονται άμεσα με τη διάγνωση δεν θα αποζημιώνονται πλήρως, ενώ διπλασιάζονται οι συμμετοχές σε φάρμακα. Στους Δήμους, το κράτος ζητά εξοικονόμηση 5,3 δισ. ευρώ, ενώ θα συνεχιστεί η περικοπή μέρους των φορολογικών τους εσόδων.
«Η ακύρωση δύο αργιών είναι άμεση επίθεση στην ιστορία μας»
Η κίνηση να καταργηθούν οι δημόσιες αργίες είναι πιθανό να συναντήσει ισχυρή αντίσταση, αν και η Γαλλία έχει συζητήσει στο παρελθόν να γίνει συγχώνευση της Ημέρας της Νίκης με την Ημέρα Εκεχειρίας στις 11 Νοεμβρίου, δημιουργώντας μια ενιαία ημέρα μνήμης για τα θύματα του Α’ και του Β’ παγκόσμιου πολέμου.
«Η ακύρωση δύο αργιών είναι μια άμεση επίθεση στην ιστορία μας, στις ρίζες μας και στην εργαζόμενη Γαλλία», δήλωσε ο Τζορντάν Μπαρντελά του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN), του μεγαλύτερου ενιαίου κόμματος στο κοινοβούλιο. «Κανένας βουλευτής του RN δεν θα δεχτεί ένα μέτρο που ισοδυναμεί με πρόκληση».
Άλλοι ηγέτες κομμάτων ήταν εξίσου καταδικαστικοί. Οι προτάσεις ήταν «μια οργανωμένη ληστεία», δήλωσε ο Φαμπιέν Ρουσέλ του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο Ζαν Λουκ Μελανσόν του ριζοσπαστικού αριστερού LFI δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα να αποπέμψουμε τον Μπαϊτού» και «να τερματίσουμε αυτή την καταστροφή, αυτές τις αδικίες».
Ένας βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Boris Vallaud, τον καταδίκασε ως «έναν βάναυσο και απαράδεκτο προϋπολογισμό». Και πρόσθεσε: «Το να ζητάς πάντα περισσότερα από αυτούς που έχουν λίγα και τόσο λίγα από αυτούς που έχουν πολλά, δεν είναι ούτε σοβαρό, ούτε αποτελεσματικό, ούτε δίκαιο».
Η απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές το 2024, έφερε ένα κοινοβούλιο χωρίς ψήφους, στο οποίο ο Μπαϊρού δεν έχει αρκετές ψήφους για να περάσει έναν προϋπολογισμό χωρίς την υποστήριξη της αριστεράς ή της δεξιάς, οι οποίες αντιτίθενται στις προτάσεις του για διαφορετικούς λόγους.
Χωρίς συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόταση δυσπιστίας παρόμοια με εκείνη που ανέτρεψε τον προκάτοχό του, Μισέλ Μπαρνιέ, ήδη από τον Οκτώβριο, όταν το λεπτομερές νομοσχέδιο του προϋπολογισμού του πρόκειται να πάει ενώπιον του κοινοβουλίου.