Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Γαλλία: Ραγδαίες εξελίξεις – Αυτή είναι η επικρατέστερη πρωθυπουργός – Παραιτήθηκε ο Ζαν Καστέξ

Γαλλία: Ραγδαίες εξελίξεις – Αυτή είναι η επικρατέστερη πρωθυπουργός – Παραιτήθηκε ο Ζαν Καστέξ

Από λεπτό σε λεπτό αναμένεται η ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας, καθώς ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της κυβέρνησης, Ζαν Καστέξ, υπέβαλε την παραίτησή του.

Εδώ και αρκετές μέρες οργιάζουν οι φήμες ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επιθυμεί να ορίσει για το αξίωμα του πρωθυπουργού μία γυναίκα.

Οι φήμες αυτές εντάθηκαν καθώς πριν από λίγα λεπτά πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου η Ελίζαμπεθ Μπορν, μέχρι σήμερα υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης και Ένταξης.

Η Μπορν θεωρείται τεχνοκράτης, που όμως λόγω των καταβολών της στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας, θα «στριμώξει» την υποψηφιότητα Μελανσόν, ενόψει των ερχόμενων εκλογών.

Η Μπορν εργάστηκε ως διευθυντής πολεοδομικού σχεδιασμού για την πόλη του Παρισιού από το 2008 έως το 2013, οπότε διορίστηκε Νομάρχης της Βιέν και της Περιφέρειας του Πουατού-Σαρέντ, η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε αυτή τη θέση.

Από το 2014 έως το 2015, υπηρέτησε ως γραμματέας της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, τότε Υπουργού Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας.

Στη συνέχεια η Μπορν ορίστηκε διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου RATP, μιας κρατικής επιχείρησης που παρέχει υπηρεσίες στον τομέα των δημόσιων μεταφορών, θέση που διατήρησε ως το 2017.

Για πολλά χρόνια μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η Μπορν τάχθηκε υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017 και αργότερα εντάχθηκε στο κόμμα του, τη La République En Marche! (LREM).

Η Ελίζαμπεθ Μπορν ήταν υπουργός Οικολογικής και Περιεκτικής Μετάβασης (2019–2020) αφού υπηρέτησε ως Υπουργός Μεταφορών (2017–2019) στην Πρώτη και τη Δεύτερη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φιλίπ.

Το 2020, διορίστηκε Υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης και Οικονομικής Ένταξης στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ.

Πηγή: Με πληροφορίες από Wikipedia

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις