Κόσμος

Γάζα: Ένας κατεστραμμένος θύλακας βυθισμένος στο σκοτάδι, 21 μήνες μετά την έναρξη του πολέμου

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το 70% των κτιρίων στον παλαιστινιακό θύλακα έχει καταστραφεί, ενώ ο πληθυσμός στερείται βασικών υποδομών και ηλεκτρικής ενέργειας

Μετά από 21 μήνες πολέμου, η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί σε μια περιοχή γεμάτη συντρίμμια και σκοτάδι. Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), περίπου το 70% των κτιρίων έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, θάβοντας τον θύλακα κάτω από εκατομμύρια τόνους ερειπίων και βυθίζοντάς τον στο σκοτάδι.

Μέχρι σήμερα, 59.219 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Τα στοιχεία αυτά θεωρούνται αξιόπιστα από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει ανελέητα την περιοχή των 365 τετρ. χιλιομέτρων, ως αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Η επίθεση εκείνη στοίχισε τη ζωή σε 1.219 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με απολογισμό του AFP βασισμένο σε ισραηλινά στοιχεία.

Εκατομμύρια τόνοι συντριμμιών

Μέχρι τις 4 Απριλίου 2025, οι ισραηλινές επιδρομές είχαν καταστρέψει ή προκαλέσει ζημιές σε 174.500 κτίρια, σύμφωνα με την UNOSAT, την υπηρεσία δορυφορικής ανάλυσης του ΟΗΕ. Οι καταστροφές αυτές έχουν δημιουργήσει περίπου 53,5 εκατομμύρια τόνους ερειπίων, δηλαδή δέκα φορές το βάρος της πυραμίδας του Χέοπα. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 146 κιλά συντριμμιών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο όγκος των ερειπίων που δημιουργήθηκε από τον Οκτώβριο του 2023 είναι 18 φορές μεγαλύτερος από εκείνον που είχε προκληθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις τα προηγούμενα 15 χρόνια.

Παλαιστίνιοι επιθεωρούν κατεστραμμένα σπίτια στη Γάζα / REUTERS / Hatem Khaled
Παλαιστίνιοι επιθεωρούν κατεστραμμένα σπίτια στη Γάζα / REUTERS / Hatem Khaled

Τα ερείπια αυτά ενέχουν επίσης σοβαρούς υγειονομικούς κινδύνους. Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) εκτιμά ότι περιέχουν 3,7 τόνους αμιάντου και 2,6 τόνους τοξικών αποβλήτων, κυρίως από βιομηχανικά κτίρια. Πολλοί προσφυγικοί καταυλισμοί – όπως της Τζαμπάλια, της Νουσέιρατ, της Αλ-Μαγάζι, της Χαν Γιούνις και της Ράφα – βρίσκονται πολύ κοντά σε μολυσμένες περιοχές.

Κατεστραμμένα νοσοκομεία και πλήρης διακοπή ρεύματος

Πολλά νοσοκομέια έχουν πληγεί από ισραηλινές επιδρομές, ενώ ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τη Χαμάς ότι τα χρησιμοποιεί ως επιχειρησιακές βάσεις. Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, Αλ-Σίφα, έχει μετατραπεί σε «άδειο κέλυφος γεμάτο τάφους», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Στις 30 Ιουνίου, μόνο τα 18 από τα 36 νοσοκομεία (50%) λειτουργούσαν μερικώς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Από τα 163 υγειονομικά ιδρύματα, λιγότερα από το 40% (63) παρείχαν ακόμη ιατρικές υπηρεσίες.

Ακόμα και τα σχολεία, που χρησιμοποιούνται ως καταφύγια για εκτοπισμένους, έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές. Σύμφωνα με την UNICEF, 501 από τα 564 καταγεγραμμένα σχολεία έχουν πληγεί, δηλαδή σχεδόν 9 στα 10. Από αυτά, τα 95 έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές.

Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα
Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα / REUTERS / Hatem Khaled

Τέλος, η ηλεκτροδότηση στη Γάζα έχει διακοπεί πλήρως. Πριν από τον πόλεμο, η περιοχή είχε ηλεκτρικό κατά μέσο όρο 12 ώρες την ημέρα. Πλέον, το δίκτυο είναι εντελώς εκτός λειτουργίας.

Ο μοναδικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός σταμάτησε να λειτουργεί από τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης λόγω έλλειψης καυσίμων. Οι γραμμές ηλεκτροδότησης από το Ισραήλ έχουν επίσης διακοπεί. Το 2022, και οι δύο αυτές πηγές παρείχαν συνολικά το 43% της ενεργειακής ζήτησης της Γάζας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η τελευταία επιθυμία του Ozzy Osbourne - «Θέλω να περάσω χρόνο με τα εγγόνια μου, όχι να πεθάνω σε δωμάτιο ξενοδοχείου»
«Δεν παίρνω ναρκωτικά. ούτε κάνω πια τον τρόπο ζωής ενός ροκ σταρ. Είμαι κάπως σαν σπιτόγατος. Δεν βγαίνω ποτέ έξω. Δεν συναναστρέφομαι ποτέ σε μπαρ - δεν πίνω»
Ο Ozzy Osbourne με δυο από τα εγγόνια του
Οργή από τον Λευκό Οίκο για επεισόδιο του South Park - Τον δείχνει στο κρεβάτι με τον Σατανά με ανύπαρκτα «προσόντα»
«Αυτή η εκπομπή δεν είναι επίκαιρη εδώ και πάνω από 20 χρόνια και κρέμεται από μια κλωστή με ανέμπνευστες ιδέες σε μια απελπισμένη προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή»
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο... κρτεβάτι με τον σατανά
1