Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Γεωργία: Δηλητηρίασαν τον πρώην πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι στη φυλακή

Γεωργία: Δηλητηρίασαν τον πρώην πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι στη φυλακή
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κινδυνεύει να πεθάνει ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, μετά τη δηλητηρίασή του με βαρέα μέταλλα στη φυλακή, όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί που τον επιβλέπουν και σε ιατρική έκθεση που δόθηκε σήμερα (5.12.2022) στη δημοσιότητα από τους δικηγόρους του.

Στη συγκεκριμένη έκθεση, ο Αμερικανός τοξικολόγος Ντέιβιντ Σμιθ βεβαιώνει ότι οι «εξετάσεις αποκάλυψαν την παρουσία βαρέων μετάλλων» στον οργανισμό του πρώην προέδρου της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, και ότι τα συμπτώματα που εμφανίζει «είναι αποτέλεσμα δηλητηρίασης από βαρέα μέταλλα»

Ο 54χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Γεωργία, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο πέρυσι έπειτα από 50ήμερη απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκισή του για κατάχρηση εξουσίας, την οποία καταγγέλλει ως πολιτικά υποκινούμενη.

«Με έναν ρεαλιστικό βαθμό ιατρικής βεβαιότητας αυτοί οι τοξικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του υδραργύρου και του αρσενικού, εμφανίστηκαν στον οργανισμό του κ. Σαακασβίλι μετά τη φυλάκισή του», πρόσθεσε ο Σμιθ.

Στην έκθεση, που έχει ημερομηνία 28 Νοεμβρίου, αναφέρεται ότι ο Σαακασβίλι λαμβάνει ιατρική θεραπεία που είναι επιβλαβής για αυτόν χωρίς την κατάλληλη επίβλεψη, με τον Αμερικανό τοξικολόγο να προειδοποιεί ότι ο «αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας είναι επικείμενος» χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, «η οποία φαίνεται να έχει απορριφθεί ή να μην είναι διαθέσιμη» στη χώρα.

Οι γεωργιανές Αρχές διαβεβαίωσαν ότι ο Μιχαήλ Σαακασβίλι λαμβάνει όλη την απαραίτητη φροντίδα με την πρόεδρο Σαλομέ Ζουραμπισβίλι να δηλώνει ότι εναπόκειται στα δικαστήρια να αποφασίσουν εάν θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος για λόγους υγείας.

Μια άλλη γιατρός, η Μαριάμ Τζισκαριάνο, η οποία προέδρευσε του ιατρικού συμβουλίου που εξέτασε τον Σαακασβίλι, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο τελευταίος «διαγνώστηκε με εγκεφαλική βλάβη και με νευρολογικά προβλήματα συνεπεία δηλητηρίασης» και πρόσθεσε ότι «πάσχει από μια σειρά από σοβαρές ασθένειες, οι οποίες δεν είναι συμβατές με τον εγκλεισμό του».

Ο Τενγκίζ Τσουλάτζε, από την πλευρά του, ένα μέλος ενός ιατρικού συμβουλίου που συστάθηκε από τον γεωργιανό διαμεσολαβητή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποκάλυψε χθες Κυριακή ότι ο Σαακασβίλι έχει «χάσει περισσότερα από 40 κιλά» κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

Πρόεδρος της Γεωργίας από το 2004 έως το 2013, ο Μιχαήλ Σαακασβίλι φυλακίστηκε τον Οκτώβριο του 2021 λίγες μέρες μετά την επιστροφή του από εξορία πολλών ετών, καθώς καταζητούνταν από τη γεωργιανή δικαιοσύνη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις