Site icon NewsIT
19:44 Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2026

Γερμανία: Ακτιβιστές κατέβασαν την γερμανική σημαία από το κοινοβούλιο και ύψωσαν την παλαιστινιακή – Τρεις συλλήψεις

Ένας 22χρονος αφαίρεσε την γερμανική σημαία μπροστά από την Ομοσπονδιακή Βουλή και κρέμασε μια παλαιστινιακή σημαία, ενώ δύο συνεργοί έκαναν live στο Tiktok - Τρεις συλλήψεις

Ένα περιστατικό σημειώθηκε μπροστά από το κτίριο του Ράιχσταγκ, το κτίριο που στεγάζει το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στο Βερολίνο το πρωί της Κυριακής (08.11.2026), όταν ένας 22χρονος ανέβηκε στον ιστό σημαίας και μόλις έφθασε στην κορυφή, αφαίρεσε τη σημαία της Γερμανίας, την πέταξε στο έδαφος και ύψωσε μια σημαία της Παλαιστίνης.

Ο άνδρας, ο οποίος φορούσε ιμάντα αναρρίχησης, παρέμεινε στον ιστό ύψους 30 μέτρων για περίπου μία ώρα και 15 λεπτά. Εξέφρασε επανειλημμένα και δυνατά την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Γερμανίας, Μάρτιν Χάλβεγκ. «Δύο συνεργοί στάθηκαν στο κάτω μέρος του στύλου και βιντεοσκόπησαν το περιστατικό», πρόσθεσε ο Χάλβεγκ στην Tagesspiegel.

Οι δύο συνεργοί κοινοποίησαν τη δράση σε ζωντανή μετάδοση στην πλατφόρμα TikTok. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, και οι τρεις είναι Γερμανοί πολίτες.

Ο κύριος δράστης και οι συνεργοί του, ηλικίας 20 και 32 ετών, συνελήφθησαν προσωρινά στον τόπο του εγκλήματος για την εξακρίβωση της ταυτότητάς τους. Ο 20χρονος και ο 22χρονος στη συνέχεια τέθηκαν υπό κράτηση από την αστυνομία και διενεργήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες για την εξακρίβωση της ταυτότητάς τους.

Η πυροσβεστική υπηρεσία έφτασε με ένα κλιμακοστάσιο, αλλά λίγο αργότερα ο ακτιβιστής κατέβηκε από τον ιστό. Ταυτόχρονα, η αστυνομία και οι πυροσβέστες αφαίρεσαν την παλαιστινιακή σημαία.

Η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο προληπτικής κράτησης

Ενώ η αστυνομία άφησε ελεύθερο τον ορειβάτη λίγο αργότερα, εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει τον ορειβάτη σε προληπτική κράτηση. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 24 ώρες και έχει ως στόχο να τον αποτρέψει από το να διαπράξει περαιτέρω αδικήματα.

Και οι τρεις βρίσκονται υπό έρευνα ως ύποπτοι για δυσφήμιση του κράτους και των συμβόλων του, φθορά περιουσίας και καταπάτηση εισόδου. Η αστυνομία θεωρεί επίσης την ενέργεια ως μη καταχωρημένη διαδήλωση και διερευνά πιθανή παραβίαση του Νόμου περί Ελευθερίας του Συνέρχεσθαι. Η Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας έχει αναλάβει την έρευνα.

Ο ιστός μπροστά από το κτίριο του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο φέρει τη σημαία της ενότητας, που τιμά την επανένωση της Γερμανίας. Αποτελεί εθνικό μνημείο από το 1990. Γύρω στη 1 μ.μ., η σημαία δεν είχε ακόμη επιστραφεί στη θέση της. «Η εκ νέου ύψωσή της εμπίπτει στην αρμοδιότητα της αστυνομίας της Μπούντεσταγκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Χάλβεγκ.

Το μεσημέρι, η ακτιβιστική ομάδα «Ειρηνικά κατά της Γενοκτονίας» ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια. «Υψώσαμε την παλαιστινιακή σημαία σήμερα (…)», έγραψαν σε μια ανάρτηση στο Instagram. Η ομάδα έγινε πρωτοσέλιδο τελευταία φορά στα μέσα Οκτωβρίου, όταν υποστηρικτές της συγκεντρώθηκαν στον δρόμο μπροστά από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας όπλων Rheinmetall στην περιοχή Wedding του Βερολίνου . Πριν από ένα μήνα, προσπάθησαν επίσης να εμποδίσουν μια διάσκεψη για τα όπλα στην περιοχή Moabit .

Η Γιούλια Κλόκνερ απαιτεί καλύτερη προστασία – και από το κρατίδιο του Βερολίνου

«Η γερμανική μας Bundestag χρειάζεται περισσότερη προστασία», απαίτησε η πρόεδρος της Bundestag, Γιούλια Κλόκνερ (CDU), απαντώντας στο περιστατικό. Δήλωσε επίσης στην Bild : «Είναι ακατανόητο το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι χούλιγκαν δεν σταματούν καν στη σημαία ενότητας – το σύμβολο της γερμανικής μας ενότητας – με τις εγκληματικές τους πράξεις».

Η Κλέόκνερ δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί «ότι κάτι τέτοιο είναι καν δυνατό στη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή». Πρέπει να διασφαλιστεί ότι το κοινοβούλιο «δεν θα εκφυλιστεί σε φόντο για ακτιβισμό οποιουδήποτε είδους». Το άμεσο περιβάλλον του κτιρίου του Ράιχσταγκ είναι επίσης σημαντικό για την προστασία του κοινοβουλίου. «Το κρατίδιο του Βερολίνου έχει επίσης ευθύνη εδώ», δήλωσε η Κλέκνερ.

Ο Κάι Βέγκνερ συνδέει τον σχηματισμό της κυβέρνησης

«Όποιος κατεβάζει τη μαύρη, κόκκινη και χρυσή σημαία μπροστά από το Ράιχσταγκ και υψώνει μια παλαιστινιακή σημαία δείχνει την περιφρόνησή του για τη δημοκρατία μας», σχολίασε ο δήμαρχος του Βερολίνου, Κάι Βέγκνερ (CDU) σχετικά με την ενέργεια σήμερα το απόγευμα στο X. «Ειδικά την παραμονή της 9ης Νοεμβρίου, αυτό είναι απαράδεκτο».

Ο Βέγκνερ συνέδεσε επίσης τον σχηματισμό της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα. «Όποιος θέλει να αναλάβει κυβερνητική ευθύνη στο Βερολίνο πρέπει να υπερασπιστεί τις φιλελεύθερες αξίες μας», είπε, αναφερόμενος στις διασυνδέσεις του Αριστερού Κόμματος με την φιλοπαλαιστινιακή σκηνή. «Αυτό ισχύει όχι μόνο για τις δημόσιες δηλώσεις, αλλά και για την απόφαση με ποιον θέλει κανείς να μοιραστεί την πολιτική ευθύνη».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version