Site icon NewsIT

Γερμανία: Ένα βήμα πίσω από τον Ζέντερ που «ρίχνει το μπαλάκι» για τον υποψήφιο Καγκελάριο στο CDU

19.04.2021 | 18:02
Γερμανία: Ένα βήμα πίσω από τον Ζέντερ που «ρίχνει το μπαλάκι» για τον υποψήφιο Καγκελάριο στο CDU

Είδε κι απόειδε ότι η υποψηφιότητά του δεν περνάει από το «ιερατείο» του μεγαλύτερου «αδελφού» κόμματος, του Χριστιανοδημοκρατικού, κι αποφάσισε να κάνει ένα μικρό βήμα πίσω.

Ο λόγος για τον αρχηγό της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CSU, Μάρκους Ζέντερ, που παρά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις την περασμένη νύχτα, δεν κατάφερε να μεταπείσει τους «συνεταίρους» της CDU.

Έτσι, ποιούμενος την ανάγκη φιλοτιμία, ο Ζέντερ παραχώρησε την ευθύνη της επιλογής του υποψήφιου Καγκελάριου της Χριστιανικής Ένωσης (δηλαδή της κοινής παράταξης του CDU με το CSU) στη «μεγαλύτερη αδερφή μας» – όπως είπε χαρακτηριστικά – δηλαδή στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.

Ο κ. Ζέντερ, ο οποίος παραμένει διεκδικητής του χρίσματος, δήλωσε έπειτα από συνεδρίαση του Προεδρείου του κόμματός του ότι είναι μεν έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη, αλλά και έτοιμος να δεχθεί οποιαδήποτε απόφαση λάβει το μεγαλύτερο κόμμα της Ένωσης, το CDU.

«Αν είναι ο ‘Αρμιν (Λάσετ), θα έχει την πλήρη στήριξή μου. Αν τα πράγματα είναι αντίστροφα, ελπίζω ότι ισχύει το ίδιο και για την άλλη πλευρά», δήλωσε ο κ. Ζέντερ.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να ρίξει και μια σπόντα, αναφερόμενος εμμέσως στη στήριξη που φαίνεται ότι έχει η δική του υποψηφιότητα από τους βουλευτές και τη βάση της Ένωσης. «Ευρεία στήριξη σημαίνει να θέλουν το ίδιο το Προεδρείο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η βάση», τόνισε, υπονοώντας ότι μόνο η άποψη του Προεδρείου δεν είναι αρκετή για να αποφασιστεί ο υποψήφιος.

click4more Κόντρα στο ρεύμα ο Σόιμπλε: Στηρίζει Λάσετ για υποψήφιο Καγκελάριο

Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Ζέντερ απέρριψε και την πρόσκληση του αρχηγού του CDU ‘Αρμιν Λάσετ, να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Προεδρείου του κόμματος, η οποία έχει συγκληθεί για αργότερα απόψε. «Από τη δική μου σκοπιά, τώρα πρέπει ο καθένας να συζητήσει με τη δική του οικογένεια», δήλωσε.

Ο Βαυαρός Πρωθυπουργός δεν βλέπει πάντως κάποιο πρόβλημα για το πολιτικό μέλλον του κ. Λάσετ σε περίπτωση που δεν αναδειχθεί υποψήφιος Καγκελάριος. «Αν η διαδικασία προχωρήσει όπως πρέπει και οδηγήσει σε αποτέλεσμα, τότε μπορεί και να μας ενισχύσει», δήλωσε ο κ. Ζέντερ.

Νωρίτερα η BILD είχε μεταδώσει ότι ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει από την αρχή στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Λάσετ, του εξήγησε ότι, αν δεν είναι υποψήφιος Καγκελάριος, δεν θα μπορεί να σταθεί και στην ηγεσία του CDU.

Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version