Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Γερμανία: Μαζική καταδίκη κυβέρνησης και κομμάτων για τους νεοναζί που ετοίμαζαν πραξικόπημα – Αρνείται κάθε σχέση η Ρωσία

Γερμανία: Μαζική καταδίκη κυβέρνησης και κομμάτων για τους νεοναζί που ετοίμαζαν πραξικόπημα – Αρνείται κάθε σχέση η Ρωσία

Για «άβυσσο τρομοκρατικής απειλής» έκανε λόγο η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ, σχετικά με τη σύλληψη των 25 νεοναζί στελεχών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ», οι οποίοι συνελήφθησαν αφού ετοίμαζαν πραξικόπημα.

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας σήλωσε πως «η οργάνωση οδηγείται από βίαιες φαντασιώσεις επανάστασης και ιδεολογία συνωμοσίας. Οι μαχητές των “Πολιτών του Ράιχ” μοιράζονται το μίσος για τη δημοκρατία, για το κράτος μας και για τους ανθρώπους που υπερασπίζονται την κοινωνία μας».

Τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε την σκληρή προσέγγιση» και μόνο η περαιτέρω έρευνα θα δείξει πόσο μακριά είχαν ήδη προχωρήσει τα σχέδια πραξικοπήματος. «Το κράτος δικαίου μας είναι ισχυρό. Ξέρουμε πώς να αμυνόμαστε με κάθε αυστηρότητα απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας», κατέληξε η υπουργός και ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται πως στην ορογάνωση συμμετείχαν πρώην βουλευτής, κορυφαίος στρατιωτικός, ένας Πρίγκιπας και πολλοί άλλοι εν ενεργεία στρατιωτικοί, ενώ υπήρχε καταρτισμένο σχέδιο πραξικοπήματος.

Ρωσία: Δεν έχουμε καμία σχέση

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο απορρίπτοντας κάθε σχέση με τρομοκρατικές ομάδες στη Γερμανία.

Ο λόγος είναι πως αναφέρεται πως η νεοναζιστική οργάνωση προσέβλεπε προς την Ρωσία, και μάλιστα είχε προσπαθήσει να πιάσει επαφές.

«Τα μέλη της οργάνωσης είναι πεπεισμένα ότι η Γερμανία κυβερνάται αυτή τη στιγμή από ένα βαθύ κράτος και ότι η επικείμενη επέμβαση της “Συμμαχίας” τους, μιας τεχνικά ανώτερης μυστικής κοινότητας που περιλαμβάνει κυβερνήσεις, υπηρεσίες πληροφοριών και στρατιωτικό προσωπικό από διάφορες χώρες – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας – , θα φέρει την απελευθέρωση», αναφέρεται στο πόρισμα της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η σύντροφος του «εν αναμονή ηγέτη» πρίγκιπα Ερρίκου 13ου Βιτάλια Μπ, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση, είχε αναλάβει τις επαφές με τη Ρωσία. Σύμφωνα ωστόσο με τις μέχρι τώρα έρευνες, δεν προκύπτει ότι η ρωσική πλευρά είχε ανταποκριθεί, όπως διευκρινίζει η Εισαγγελία.

Μαζική καταδίκη από τα κόμματα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν (του FDP) περιέγραψε τις σημερινές επιδρομές της αστυνομίας ως «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», ενώ ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του FDP Κόνσταντιν Κούλε ζήτησε ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα εναντίον εξτρεμιστών από τον δημόσιο τομέα.

«Όποιος απορρίπτει ή θέλει να καταργήσει την κρατική τάξη, δεν μπορεί να είναι δημόσιος υπάλληλος. Ο νόμος για τις δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να γίνει πιο αυστηρός», δήλωσε ο Κούλε, αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν μεταξύ των συλληφθέντων να βρίσκονται μία πρώην βουλευτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), η οποία είναι σήμερα δικαστής και ένας εν ενεργεία στρατιωτικός.

«Η δημοκρατία μας ήταν, είναι και θα παραμείνει αμυντική», δήλωσε η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Κάτγια Μαστ και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν δυνάμεις που εργάζονται καθημερινά για να υπονομεύσουν τη δημοκρατία μας, αλλά το κράτος δικαίου μπορεί να αμυνθεί».

Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων Κόνσταντιν φον Νοτς, με ανάρτησή του στο Twitter, έκανε τον παραλληλισμό με τις αντισυνταγματικές τάσεις που έχουν εμφανιστεί στις ΗΠΑ. «Για να σταματήσουν τα σχέδια κατάληψης της εξουσίας πρέπει να συντρίψουμε το δίκτυο των εχθρών της δημοκρατίας μας. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση», έγραψε ο φον Νοτς.

Ο βουλευτής της «Αριστεράς» Μπερντ Ρίξινγκερ ζήτησε επίσης να διαλυθεί η επίλεκτη μονάδα SKS των ενόπλων δυνάμεων, στελέχη της οποίας θεωρείται ότι διατηρούσαν ηγετικό ρόλο στην οργάνωση που εξαρθρώθηκε. «Τα σχέδια του τρομοκρατικού δικτύου ακούγονταν στην αρχή σαν μυθιστόρημα φαντασίας. Από σήμερα όμως είναι πικρή πραγματικότητα», δήλωσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις