Κόσμος

Η αινιγματική αφιέρωση Καμύ στον Μιτεράν

Ένα μικρό μέρος της βιβλιοθήκης του πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, η οποία αριθμεί περισσότερα από χίλια λογοτεχνικά βιβλία του 20ου αιώνα, θα πωληθεί σε δημοπρασία στο Παρίσι.

Συνολικά 683 βιβλία αξίας 450.000 ευρώ θα βγουν στο σφυρί από τον οίκο Piasa. Το κληροδότημα αυτό με βιβλία σύγχρονων συγγραφέων, σε πρώτη έκδοση τα περισσότερα, ανήκε μετά τον θάνατο του αρχηγού του γαλλικού κράτους στον μικρότερο γιο του, τον Ζιλμπέρ.

Αν διαβάσει κανείς τον κατάλογο του οίκου δημοπρασιών, επιβεβαιώνεται το ενδιαφέρον του πρώην σοσιαλιστή προέδρου για τους συγγραφείς “της δεξιάς”. Για παράδειγμα υπάρχει ένα αρχικό αντίτυπο του “Comme le temps passe” του 1937 του Ρομπέρ Μπραζιγιάκ (που εκτιμάται μεταξύ 5.000 και 8.000 ευρώ) και η πρώτη έκδοση του “La colline inspiree” του Μορίς Μπαρές (800-1.200 ευρώ).

Συνολικά, δεκαπέντε βιβλία του Μπαρές διατίθενται στη δημοπρασία. Ένα δεύτερο αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του “Comme le temps passe” του Μπραζιγιάκ επίσης πωλείται με βιβλιοδεσία που είχε κάνει η Ντανιέλ Μιτεράν (2.000 -3.000 ευρώ).

Βιβλιοφάγος ο Φρανσουά Μιτεράν

“Ο Φρανσουά Μιτεράν ήταν λάτρης του βιβλίου. Του άρεσαν οι πολυτελείς εκδόσεις και οι βιβλιοδεσίες. Ήταν γνωστό ότι τριγυρνούσε τα βιβλιοπωλεία και καταβρόχθιζε τους καταλόγους των βιβλιοπωλών. Δραπέτευε έτσι από τη σκληρή πολιτική πραγματικότητα με τους φημισμένους λογοτεχνικούς περιπάτους του στο Καρτιέ Λατέν. Αυτό ήταν μια από τις πιο μυστικές πλευρές του, η πνευματική πηγή της δράσης του”, θυμίζει ο βιβλιοπώλης Ζαν-Μπατίστ ντε Προγιάρ, ειδικός της δημοπρασίας.

Ένας από τους αγαπημένους συγγραφείς του πρώην προέδρου, ο Ζακ Σαρντόν κατέχει περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη του Μιτεράν. “Στον Φρανσουά Μιτεράν, ενθύμιο από έναν συμπατριώτη”, γράφει ο Σαρντόν στο αντίτυπο του “Lettres a Roger Nimier” (εκτιμάται μεταξύ 2.000 και 3.000 ευρώ). Οι δύο άνδρες κατάγονταν από τη Σαράντ στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Η αφιέρωση Καμύ στον Μιτεράν

Ανάμεσα στα βιβλία που πωλούνται υπάρχουν “Οι Δίκαιοι” του Αλμπέρ Καμύ (5.000 – 8.000 ευρώ), βιβλίο που ο μελλοντικός νομπελίστας Λογοτεχνίας απευθύνει στον “Κύριο υπουργό Εσωτερικών … σε ανάμνηση μιας δίκαιης υπόθεσης”.

Ο Μιτεράν είχε διοριστεί υπουργός Εσωτερικών από τον Πιέρ Μαντές Φρανς το 1954. Η “δίκαιη υπόθεση” που επικαλείται ο Καμύ παραπέμπει στις σχέσεις που είχαν μεταξύ τους οι δύο άνδρες στην Αντίσταση υπό τη ναζιστική κατοχή.

Επίσης κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου ο Φρανσουά Μιτεράν και η Μαργκερίτ Ντυράς συναντώνται και παραμένουν πάντα πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Στο πρωτότυπο αντίτυπο του “Εραστή της βόρειας Κίνας” η συγγραφέας γράφει: “πάντα με την ίδια, βαθιά, ξεχωριστή φιλία, το ξέρετε”.

Επίσης η αφιέρωση του Φρανσουά Μοριάκ στον Μιτεράν για το βιβλίο του “Ντε Γκολ” (3.000 – 5.000 ευρώ). Ο γκωλικός συγγραφέας γράφει στον πολιτικό που ήταν ο βασικός αντίπαλος του στρατηγού: “Στον Φρανσουά Μιτεράν που σίγουρα δεν θα συμφωνεί”.

Ανάμεσα στους πιο συγκινητικούς λαχνούς της δημοπρασίας είναι το πολύ φθαρμένο αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου “Γη των ανθρώπων” (4.000-6.000) του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί. Είναι το ίδιο βιβλίο που ο νεαρός Μιτεράν είχε μαζί του όταν ήταν αιχμάλωτος το 1940 και θα μεταφέρει στην τσέπη του κατά την απόδρασή του από το Στάλαγκ της Γερμανίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ενημερώσει από πριν τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο για την επίθεση στο Ιράν αλλά όχι τους Δημοκρατικούς
Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο ειδοποιήθηκαν εκ των προτέρων για τους βομβαρδισμούς. Δεν συνέβη το ίδιο και με τους Δημοκρατικούς συναδέλφους τους
Το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ για την αμερικανική επίθεση στο Ιράν
Το Ιράν απαντά στα αμερικανικά χτυπήματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις: Nέα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ – Τουλάχιστον 16 τραυματίες σε Χάιφα και Τελ Αβίβ
Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανακοίνωση πως εκτοξεύθηκαν 30 πύραυλοι εναντίον του Ισραήλ με τις εικόνες από τον νέο βομβαρδισμό της Χάιφα να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου
Ερείπια στο Τελ Αβίβ στο Ισραήλ μετά από επίθεση του Ιράν
Διάγγελμα Τραμπ: Αν το Ιράν δεν κάνει ειρήνη, οι μελλοντικές επιθέσεις θα είναι πολύ ισχυρότερες και πολύ πιο εύκολες
«Το Ιράν - ο νταής της Μέσης Ανατολής - πρέπει τώρα να κάνει ειρήνη», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι οι βασικές εγκαταστάσεις πυρηνικού εμπλουτισμού της Τεχεράνης έχουν εξαλειφθεί πλήρως
Ο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνει διάγγελμα, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, τον Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο και τον Υπουργό Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ