Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Η ΕΕ καταδικάζει το Αφγανιστάν για τη βία κατά των γυναικών – «Ανησυχούμε για την τύχη τους»

Η ΕΕ καταδικάζει το Αφγανιστάν για τη βία κατά των γυναικών – «Ανησυχούμε για την τύχη τους»
Reuters

Μία ημέρα μετά τη βίαιη καταστολή κινητοποίησης γυναικών στην Καμπούλ του Αφγανιστάν η ΕΕ τόνισε πως «ανησυχεί ιδιαίτερα». Οι Βρυξέλλες σημειώνουν την επιδείνωση των συνθηκών ζωής των γυναικών και των κοριτσιών στη χώρα.

«Η ΕΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για την τύχη των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, που βλέπουν να τους στερούνται συστηματικά οι ελευθερίες τους, τα δικαιώματά τους και η πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες όπως η εκπαίδευση», ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

«Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι το Αφγανιστάν πρέπει να συμμορφωθεί προς τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα, συμπεριλαμβανομένων της υποστήριξης και της προστασίας των οικονομικών, πολιτιστικών, αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων όλων των Αφγανών, και να τους επιτρέπει να συμμετέχουν με πλήρη, ίσο και σημαντικό τρόπο στη διακυβέρνηση της χώρας», συνεχίζει.

Αφγανιστάν: «Ψωμί, δουλειά, ελευθερία»!

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (13.08.2022), δυνάμεις των Ταλιμπάν πυροβόλησαν στον αέρα αρκετές φορές και χρησιμοποίησαν μεταξύ άλλων τα κοντάκια των τουφεκιών τους για να χτυπήσουν τις δεκάδες γυναίκες οι οποίες διαδήλωναν απαιτώντας «ψωμί, δουλειά κι ελευθερία». Κυνήγησαν κάποιες και εισέβαλαν σε καταστήματα όπου είχαν βρει καταφύγιο, όπου τις χτύπησαν ξανά.

Δείτε βίντεο του BBC:

Οι Ταλιμπάν επιβάλλουν ολοένα περισσότερους περιορισμούς στις γυναίκες αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, πριν από ακριβώς έναν χρόνο, την 15η Αυγούστου 2021.

Διαβεβαίωσαν πως δεν ήταν ενήμεροι για την παρουσία στη χώρα του αρχηγού της Αλ Κάιντα, του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε στις 2 Αυγούστου πως σκοτώθηκε στην Καμπούλ με πλήγμα αμερικανικού UAV.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις