Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Η Γερμανία επανέρχεται στο ζήτημα του τουρκολυβικού μνημονίου: «Δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας»

Η Γερμανία επανέρχεται στο ζήτημα του τουρκολυβικού μνημονίου: «Δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας»

«Η ήδη το 2019 συναφθείσα συμφωνία θαλασσίων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας», απαντά το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας για το τουρκολυβικό μνημόνιο, επανερχόμενο στο ζήτημα, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του στην ΕΡΤ νωρίτερα σήμερα (5.10.2022).

«Έως τώρα δεν έχουμε στη διάθεσή μας το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, για αυτό δεν είναι δυνατή μια αξιολόγηση αυτή τη στιγμή. Σε αυτό το πλαίσιο παραπέμπω στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Υπηρεσίας από τις 3 Οκτωβρίου.

Θα παρακολουθούμε στενά τις περαιτέρω εξελίξεις. Από τη σκοπιά της ΕΕ και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η ήδη το 2019 συναφθείσα συμφωνία θαλασσίων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας», ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Νωρίτερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ είχε τονίσει ότι «αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δύο κράτη δεν μπορούν να συνάψουν συμφωνία σε βάρος ενός τρίτου κράτους», επισημαίνοντας ότι «εάν δύο χώρες συνάπτουν μια συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, τότε σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν και υπό αυτή την έννοια δεν έχει καμία νομική επίπτωση».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις