Κόσμος

Η Γροιλανδία απαντάει στον Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θέλουμε να είμαστε Αμερικανοί»

Παράλληλα ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών είπε πως καμία χώρα δεν μπορεί να «χρησιμοποιήσει» την Γροιλανδία

Η Γροιλανδία έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Πρωθυπουργό της αυτόνομης επικράτειας της Δανίας να δηλώνει σήμερα (21.01.2025) με κατηγορηματικό ύφος ότι: «Είμαστε Γροιλανδοί, δεν θέλουμε να είμαστε Αμερικανοί».

«Το μέλλον της Γροιλανδίας πρέπει να αποφασιστεί στη Γροιλανδία», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, ο Μούτε Εγκεντε, αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη», με φόντο τις επεκτατικές βλέψεις και επιδιώξεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε ανησυχία στις αρχές Ιανουαρίου όταν αρνήθηκε να αποκλείσει μια στρατιωτική επέμβαση προκειμένου να θέσει τη Γροιλανδία και τη Διώρυγα του Παναμά υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας τόνισε νωρίτερα σήμερα πως καμία χώρα δεν μπορεί να έρθει να «χρησιμοποιήσει» τη Γροιλανδία.

GREENLAND USAEmil Helms/Ritzau Scanpix via REUTERS

Σαφές μήνυμα και από την Δανία

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια διεθνή τάξη στην οποία οι χώρες, αν είναι αρκετά μεγάλες (…), μπορούν να συμπεριφέρονται κατά το δοκούν», δήλωσε ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στους δημοσιογράφους την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε χθες, Δευτέρα (20.01.2025), στο έδαφος της Δανίας στην ομιλία που εκφώνησε για την ορκωμοσία του. Εκτίμησε ωστόσο, μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους, πως η Δανία θα καταλήξει να υποχωρήσει στην υπόθεση της Γροιλανδίας.

Ο υπουργός δήλωσε «ικανοποιημένος» που ο Τραμπ δεν ανέφερε τη Γροιλανδία ως προτεραιότητα στην ομιλία του, πρόσθεσε όμως πως η «ρητορική» παραμένει η ίδια. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον κρίση, καθώς έχει πει και άλλα πράγματα για την επέκταση του αμερικανικού εδάφους», είπε ο Λόκε Ράσμουσεν.

Για τους Δανούς, το ότι η Γροιλανδία απουσίαζε από την ομιλία προκάλεσε μια κάποια ανακούφιση. «Δεν αναφέρθηκε στη Γροιλανδία ή στη Δανία στην ομιλία του χθες βράδυ, άρα πιστεύω πως υπάρχει χώρος για τη διπλωματία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 68χρονος ηθοποιός Ντόναλντ Άντερσεν.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν εκτίμησε χθες σε ανάρτηση στο instagram πως η Ευρώπη πρέπει «να κατευθυνθεί σε μια νέα πραγματικότητα».

GREENLAND USAΗ πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν/REUTERS/Tom Little

Υπενθυμίζοντας το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό του λαού της Γροιλανδίας, υπογράμμισε επίσης πως η Δανία πρέπει να διατηρήσει τη συμμαχία της με τις  ΗΠΑ, την οποία χαρακτήρισε ως την πιο σημαντική για τη Δανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πρωθυπουργός συγκάλεσε εκ νέου σήμερα συνάντηση με τους επικεφαλής των κομμάτων της Δανίας για να τους ενημερώσει για την κατάσταση. «Πρέπει να παραδεχθούμε πως τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι δύσκολα», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση η Πία Όλσεν Ντιρ από την Πράσινη Αριστερά.

GREENLAND USAREUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Μούτε Έγκεντε, έχει πει κατ’ επανάληψη πως η περιοχή δεν είναι αντίθετη στην ενίσχυση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον αλλά δεν είναι προς πώληση.

Πέρα από τη στρατηγική της θέση, η Γροιλανδία, που επιδιώκει να αποκτήσει την ανεξαρτησία της από τη Δανία, διαθέτει τεράστια ανεκμετάλλευτα μεταλλευτικά και πετρελαϊκά αποθέματα.

Ο Τραμπ δήλωσε για πρώτη φορά πως ήθελε να αγοράσει τη Γροιλανδία το 2019, στη διάρκεια της πρώτης θητείας του, μια «προσφορά» την οποία απέρριψαν η Γροιλανδία και η Δανία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χιλιάδες κόσμου διαδηλώνει στη μνήμη των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια - «Δολοφόνε, δειλέ» φώναζαν στον πρόεδρο Μαθόν
«Παλιάνθρωπε, τι δειλός που είσαι, ένας βρώμικος δειλός, δολοφόνος, μας κοροϊδεύεις ερχόμενος εδώ», φώναξε μια γυναίκα, ενώ μια άλλη συμπλήρωσε «δεν σε θέλουμε» , λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης μνήμης
Άνθρωποι διαδηλώνουν σε χωριά που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες του Οκτωβρίου 2024 για να τιμήσουν τα θύματα
Σουδάν: Μετά τη σφαγή 2.000 αμάχων στην Ελ Φάσερ, ο αρχηγός των παραστρατιωτικών υπόσχεται «ενότητα με ειρήνη ή με πόλεμο»
Μετά την κατάληψη της Ελ Φάσερ, της τελευταίας πρωτεύουσας του Νταρφούρ, ο Μοχάμεντ Νταγκλό δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την επίθεσή του, παρά τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου
Εκτοπισμένοι, που έφυγαν από το Ελ-Φασέρ στο Σουδάν
«Έπεσαν» η Amazon και η Microsoft – Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν εκατομμύρια χρήστες
Οι κολοσσοί του cloud, Amazon και Microsoft, αντιμετωπίζουν ταυτόχρονη βλάβη, παραλύοντας εκατοντάδες διαδικτυακές υπηρεσίες και αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την εξάρτηση του παγκόσμιου ιστού από λίγους τεχνολογικούς γίγαντες
Amazon
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τα μέλη της Επιτροπής Τεχνών που ελέγχει τα σχέδια για την νέα αίθουσα δεξιώσεων του Λευκού Οίκου
Θα διορίσουν νέα υποψήφια μέλη στην επιτροπή, που ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τις πολιτικές του προέδρου, είπε αξιωματικός του Λευκού Οίκου
Τραμπ
Μουσείο του Λούβρου: Οι δύο συλληφθέντες για τη θεαματική κλοπή «παραδέχθηκαν μερικώς» τη συμμετοχή τους – Παραμένουν άφαντα τα κοσμήματα
Η εισαγγελέας του Παρισιού ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, ότι οι δύο ύποπτοι παραδέχθηκαν μερικώς τη συμμετοχή τους στη ληστεία – Το DNA τους εντοπίστηκε σε σπασμένη προθήκη
Ο αναβατήρας που χρησιμοποίησαν οι ληστές για να εισχωρήσουν στο μουσείο του Λούβρου
Τυφώνας Melissa: Τουλάχιστον 25 νεκροί στην Αϊτή μετά την υπερχείλιση ποταμού, ανάμεσά τους 10 παιδιά – Η Τζαμάικα παραλύει και βυθίζεται στο σκοτάδι
Η πορεία του τυφώνα Melissa συνεχίζει να προκαλεί καταστροφές στην Καραϊβική – Στην Αϊτή, δεκάδες σπίτια παρασύρθηκαν από τα νερά ποταμού που υπερχείλισε, ενώ η Τζαμάικα παραμένει χωρίς ρεύμα
Αϊτινοί καταφεύγουν σε καταφύγια κατά τη διάρκεια του τυφώνα Melissa
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες