Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Η Ιαπωνία εξετάζει την αγορά έως και 500 πυραύλων από τις ΗΠΑ

Η Ιαπωνία εξετάζει την αγορά έως και 500 πυραύλων από τις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενδέχεται να αγοράσει ως και πεντακόσιους πυραύλους Κρουζ από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri, η αγορά των πυραύλων Tomahawk ενδεχομένως να ολοκληρωθεί μέχρι το οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2028.

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα της Yomiuri για την αγορά πυραύλων Κρουζ από τις ΗΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο περιορίστηκε στο να πει πως ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ετοιμάζεται να αναθεωρήσει τη στρατηγική της για την εθνική ασφάλεια μέχρι τα τέλη της χρονιάς και έχει ήδη αναγγείλει πως θα αποκτήσει πυραύλους με μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές, ώστε να αποκτήσει τη δυνατότητα καταστροφής στόχων στη θάλασσα και στη στεριά.

Η Ιαπωνία ετοιμάζει το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς θεωρεί απειλές τον εκσυγχρονισμό του στρατού της Κίνας και τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Σημειώνεται ότι οι πύραυλοι Tomahawk μπορούν να πλήξουν στόχους ως και σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων, με άλλα λόγια τομείς της Κίνας και της ρωσικής Άπω Ανατολής θα βρίσκονται εντός εμβέλειας. Επίσης, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η εφημερίδα Nikkei ανέφερε πως το Τόκιο εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει επίσης υπερηχητικούς πυραύλους μέχρι το 2030.

Αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κισίντα έκανε σαφές πως ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ιαπωνίας θα φθάσει το 2% του ΑΕΠ ως το 2027. Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών παραμένει ζήτημα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο στην ασιατική χώρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις