Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Η Ισπανία φτιάχνει καταυλισμούς προσφύγων στα Κανάρια νησιά

Η Ισπανία φτιάχνει καταυλισμούς προσφύγων στα Κανάρια νησιά
ΦΩΤΟ REUTERS

Η Ισπανία υιοθετεί νέα μεταναστευτική πολιτική στα Κανάρια Νησιά, ανοίγοντας καταυλισμούς για τους παράτυπους μετανάστες, μια ένδειξη ότι οι αρχές αναμένουν μεγάλη αύξηση στις νέες αφίξεις, ενώ θα εξακολουθήσει να αρνείται τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα.

Έπειτα από μια τεράστια άνοδο των αφίξεων από το Μαρόκο και τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής πέρυσι, η οποία πυροδότησε εντάσεις στο αρχιπέλαγος, οι αρχές έχουν αρχίσει να μεταφέρουν κάποιους μετανάστες σε σκηνές σε δύο καταυλισμούς στη Μεγάλη Κανάρια.

Ακόμη τέσσερις καταυλισμοί είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν στα μέσα Φεβρουαρίου στη Μεγάλη Κανάρια, την Τενερίφη και την Φουερτεβεντούρα χωρητικότητας έως και 7.000 ατόμων.

Οι καταυλισμοί θα αποτελούνται κυρίως από σκηνές οι οποίες θα τοποθετηθούν σε μη χρησιμοποιούμενες εγκαταστάσεις του στρατού, από όπου οι μετανάστες θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα. Εκεί θα στεγάζονται μετανάστες που αναμένουν την απέλασή τους ή των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου βρίσκεται υπό επεξεργασία, εξήγησαν αξιωματούχοι. Αργότερα οι σκηνές θα αντικατασταθούν από μόνιμες εγκαταστάσεις.

REUTERS

Η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει αναφέρει ότι δεν επιθυμεί να μεταφέρει τους μετανάστες –οι οποίοι φτάνουν στο αρχιπέλαγος από τη βόρεια ή τη δυτική Αφρική– στην ηπειρωτική χώρα, διότι αυτό ενδέχεται να ενθαρρύνει και άλλους να αποπειραθούν τον διάπλου.

Ο Τξέμε Σαντάνα, εκπρόσωπος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας για τους πρόσφυγες CEAR, επέκρινε την απόφαση της Μαδρίτης, λέγοντας: “Η συγκέντρωση ανθρώπων σε μια περιοχή υποδοχής, όπως τα Κανάρια Νησιά, δεν θα αποφέρει τίποτα θετικό για τον ντόπιο πληθυσμό ή τους μετανάστες, διότι περιπλέκει την πρόσβασή τους σε όσα νόμιμα δικαιούνται”.

Η ισπανική κυβέρνηση, κατήγγειλε ο ίδιος, ενεργεί με καθυστέρηση και χωρίς να συντονιστεί με τις τοπικές αρχές, αλλά ούτε να προσφέρει κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς.

Περίπου 23.000 μετανάστες έφτασαν στα Κανάρια Νησιά πέρυσι, τεράστια αύξηση σε σχέση με τους 2.687 το 2019.

Οι αφίξεις τις πρώτες 15 ημέρες του Ιανουαρίου σημείωσαν άνοδο κατά 234% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φτάνοντας τις 1.069, αν και η ισπανική κυβέρνηση αναμένει ότι η αύξηση των απελάσεων θα αποθαρρύνει άλλους επίδοξους μετανάστες, δήλωσε πηγή από το υπουργείο Εσωτερικών.

Μέχρι να κλείσει από τις αρχές τον Νοέμβριο, οι νεοαφιχθέντες έμεναν σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στη Μεγάλη Κανάρια. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε προειδοποιήσει ότι εκεί δεν γινόταν σεβαστή “η αξιοπρέπεια των ανθρώπων ούτε τα βασικά τους δικαιώματα”.

REUTERS

Καθώς οι αρχές αντιμετώπισαν ελλείψεις σε χώρους διαμονής των μεταναστών, τους στέγασαν σε 17 ξενοδοχεία, τα οποία ήταν άδεια λόγω της κατάρρευσης του τουρισμού εξαιτίας της πανδημίας covid-19.

Όμως αυτή η προσωρινή λύση διήρκησε περισσότερο από το αναμενόμενο, προκαλώντας την αγανάκτηση των ξενοδόχων. Επίσης πυροδότησε διαδηλώσεις εναντίον των μεταναστών, κάποιες από τις οποίες στήριξε το ακροδεξιό κόμμα Vox, το οποίο κατήγγειλε τη “μεταναστευτική εισβολή”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις