Site icon NewsIT

“Η καλύτερη εκδοχή είναι να μπούμε σε τροχιά για άνοδο κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου”

25.01.2011 | 17:14
“Η καλύτερη εκδοχή είναι να μπούμε σε τροχιά για άνοδο κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου”

Απέχουμε λίγο από το να αποχαιρετίσουμε τον στόχο περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Σε συνέντευξη, που έδωσε στον δικτυακό τόπο ClimateWire, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ, στέλεχος της Υπηρεσίας που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ είπε ότι “όπως είμαστε σήμερα, απέχουμε λίγα μέτρα από το να πούμε “αντίο” στον στόχο των 2 βαθμών Κελσίου”.

“Όταν κοιτάζω τα επόμενα δέκα χρόνια, ακόμη κι αν λάβω υπόψη τις δεσμεύσεις που δόθηκαν μετά τη Σύνοδο για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, η καλύτερη εκδοχή είναι να μπούμε σε τροχιά για άνοδο κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου“, προειδοποίησε.

Για να επιτευχθεί ο στόχος των 2 βαθμών Κελσίου και να παραμείνει, θεωρεί ότι η απεξάρτηση από τον άνθρακα πρέπει να αυξηθεί κατά 400%, “κυρίως στις χώρες, όπου η αλλαγή του κλίματος δεν βρίσκεται υψηλά στην ημερήσια διάταξη”.

Εξετάζοντας το σύνολο των στόχων για το 2020, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί οι στόχοι δεν υποστηρίζονται από συγκεκριμένες πολιτικές“, διαπιστώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. “Ως προς την κλίμακα, εξετάστε την Κίνα”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για το κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αυξήσει τον στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο 30%, από 20% σήμερα, ο Φατίχ Μπιρόλ είπε ότι η διαφορά μεταξύ των δύο στόχων ισοδυναμεί με τις εκπομπές της Κίνας σε διάστημα δύο εβδομάδων. “Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια λίγων χωρών δεν θα μπορέσει να αλλάξει τη συνολική εικόνα“, κατέληξε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version