Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Η σοκαριστική φωτογραφία στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού: Πατέρας και κόρη πνίγηκαν αγκαλιασμένοι

Πάπας Φραγκίσκος
Φωτογραφία Reuters

Ένας 26χρονος πατέρας και η μόλις 23 μηνών κορούλα του πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τον ποταμό Ρίο Γκράντε.
Τους βρήκαν νεκρούς και αγκαλιασμένους στην πλευρά του Μεξικού.
Ήθελαν να περάσουν στις ΗΠΑ και να ζητήσουν άσυλο.
Η δραματική ιστορία της οικογένειας από το Ελ Σαλβαδόρ που ξυπνά μνήμες του μικρού Αϊλάν.
ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Δυο άψυχα σώματα. Ένας άνδρας κι ένα παιδί. Το μικροσκοπικό χεράκι του μικρού κοριτσιού είναι ακόμη περασμένο στο λαιμό του μπαμπά του. Και οι δυο τους, πεσμένοι μπρούμυτα, νεκροί. Η φωτογραφία από τον ποταμό Ρίο Γκράντε στα σύνορα ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό είναι (ακόμα μια) γροθιά στο στομάχι. Και ξυπνά μνήμες από τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν ο μικρός Αλάν (ή Αϊλάν) Κουρντί είχε βρεθεί πνιγμένος στις ακτές της Αλικαρνασού.

Φωτογραφία Reuters

Η οικογένεια από το Ελ Σαλβαδόρ, ο πατέρας, η μητέρα και το μόλις 23 μηνών κοριτσάκι τους, ήθελαν να περάσουν τα σύνορα από το Μεξικό στις ΗΠΑ για να ζητήσουν άσυλο. Για να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή. Η φωτογραφία του πατέρα και του παιδιού στην όχθη του ποταμού, στο Ματαμόρος, κοντά (σχεδόν ένα χιλιόμετρο μακριά) στα σύνορα με το Τέξας, σοκάρει. Τους βρήκαν στις 24 Ιουνίου. Νεκροί και οι δυο. Το μικρό κορίτσι φαίνεται να έχει ακόμη περασμένο γύρω από το λαιμό του πατέρα του, το χεράκι του. Προσπαθούσε να σωθεί αλλά δεν τα κατάφερε.

Φωτογραφία EPA

Ο άνδρας είναι ο 26χρονος Όσκαρ Αλμπέρτο Μαρτίνεζ Ραμίρεζ. Το όνομα της κορούλας του ήταν Βαλέρια. Η σύγκριση με τη φωτογραφία του μικρού Αϊλάν δεν άργησε. Ακόμα δυο παιδιά νεκρά, με πανομοιότυπο τρόπο και η φωτογραφία τους να κάνει το γύρο του κόσμου.

Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ο Μαρτίνεζ Ραμίρεζ (ένας 26χρονος μάγειρας) και η οικογένειά του έφτασαν στο Ματαμόρος, στην πολιτεία Ταμαουλίπας στο Μεξικό, την περασμένη Κυριακή σύμφωνα με την Χούλια Λε Ντουκ, δημοσιογράφο της εφημερίδας La Jornada. Μαζί με τη γυναίκα του Βανέσα Άβαλος και την κορούλα τους, ήλπιζαν να κάνουν αίτηση για άσυλο στις ΗΠΑ. Όταν συνειδητοποίησαν ότι θα χρειάζονταν να περάσουν εβδομάδες για να ξεκινήσει η διαδικασία ασύλου, ο 26χρονος άνδρας αποφάσισε να περάσει κολυμπώντας τον ποταμό, είπε η Λε Ντούκ, που ήταν μάρτυρας της κατάθεσης που έδωσε η σύζυγος του 26χρονου στις αρχές.

Σύμφωνα με έκθεση της μεξικανικής δικαιοσύνης στην οποία είχε πρόσβαση το AFP, την Κυριακή το απόγευμα η οικογένεια αποφάσισε να προσπαθήσει να περάσει κολυμπώντας στην αμερικανική όχθη του ποταμού Ρίο Μπράβο (σ.σ. Ρίο Γκράντε κατά την αμερικανική ονομασία), συνοδεία ενός φίλου.

«Πέρασε πρώτα με το μικρό κορίτσι και την άφησε στην πλευρά των ΗΠΑ. Μετά, γύρισε να πάρει τη γυναίκα του αλλά το παιδί έπεσε ξανά στο νερό ακολουθώντας τον. Όταν πήγε να τη σώσει, το ρεύμα τους παρέσυρε και τους δυο», είπε η δημοσιογράφος Χούλια Λε Ντουκ στον Guardian.

Σύμφωνα, πάντως, με την ιατροδικαστική έκθεση, ο πατέρας πήρε στην πλάτη του το παιδί και το έβαλε μέσα στην μπλούζα του για να διασχίσουν τον ποταμό. Όμως τους παρέσυραν τα ισχυρά ρεύματα και πνίγηκαν και οι δύο μπροστά στα μάτια της νεαρής μητέρας, η οποία κατάφερε να επιστρέψει ζωντανή στην μεξικανική όχθη.

Η κυβέρνηση Τραμπ αναγκάζει τους μετανάστες να περιμένουν στην πλευρά του Μεξικού όσο εξετάζονται οι αιτήσεις για άσυλο. Η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνια και οι άνθρωποι που βρίσκονται σε απόγνωση αναγκάζονται να αναζητήσουν άλλους «δρόμους» για να περάσουν τα σύνορα.

Φωτογραφία EPA

Ο 26χρονος και η κόρη του δεν είναι τα μοναδικά θύματα των όσων γίνονται στα σύνορα ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό. Μόλις την περασμένη Κυριακή δυο μωρά, ένα βρέφος και μια γυναίκα πέθαναν από την εξάντληση λόγω της ζέστης στο νότιο Τέξας, κοντά στα σύνορα με το Μεξικό.

Στα τέλη του Μαΐου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς σε όλα τα μεξικανικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, αν το Μεξικό δεν σταματήσει το κύμα των επίδοξων μεταναστών από τις χώρες της κεντρικής Αμερικής. Στις 7 Ιουνίου, οι δύο χώρες κατέληξαν μάλιστα σε συμφωνία: οι ΗΠΑ έδωσαν διορία 45 ημερών στο Μεξικό για να λάβει μέτρα.

Η κυβέρνηση του Μεξικού ανέπτυξε περίπου 15.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς στα σύνορα με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο συμφωνίας με την Ουάσινγκτον για να ανακοπούν οι ροές αιτούντων άσυλο και μεταναστών προς βορρά.

Μια φωτογραφία που τράβηξε η δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ερίκα Μαρνίνεζ το Σαββατοκύριακο στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ προκάλεσε κύμα αντιδράσεων εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Δείχνει δύο γυναίκες κι ένα κοριτσάκι καθώς συλλαμβάνονται από μέλη της Εθνοφρουράς την ώρα που προσπαθούν να περάσουν τον Ρίο Μπράβο, τον ποταμό που αποτελεί το φυσικό σύνορο της Σιουδάδ Χουάρες, στο Μεξικό, με το Ελ Πάσο, στις ΗΠΑ. Αν και οι δυνάμεις επιβολής της τάξης συλλαμβάνουν συχνά παράτυπους μετανάστες στη μεξικανική επικράτεια, ως τώρα ήταν σπάνιες οι συλλήψεις στα σύνορα.

https://twitter.com/AFPMexico/status/1142207079601647617

Πολλοί Μεξικανοί εκτίμησαν ότι αυτή η σύλληψη δείχνει πως η ανάπτυξη στρατιωτικών στα βόρεια σύνορα της χώρας συνιστά ένα «αόρατο τείχος», αναφερόμενοι στην προεκλογική υπόσχεση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να οικοδομήσει ένα τείχος μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο θα πληρώσει το Μεξικό. Ο Μεξικανός πρόεδρος, όμως, διέψευσε πως έχει δοθεί εντολή να γίνονται συλλήψεις.

Με πληροφορίες από Guardian

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις