Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Η Τουρκία στέλνει στο ΝΑΤΟ το θέμα με το «κλείδωμα» των F-16 από τους ελληνικούς S-300

Η Τουρκία στέλνει στο ΝΑΤΟ το θέμα με το «κλείδωμα» των F-16 από τους ελληνικούς S-300

Η Τουρκία θα στείλει στο ΝΑΤΟ το θέμα με το «κλείδωμα» των F-16 από τους ελληνικούς S-300. Αυτό μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Η Τουρκία αναμένεται πολύ σύντομα να παραδώσει στο ΝΑΤΟ πληροφορίες και στοιχεία από τα ραντάρ των μαχητικών της, στα οποία – όπως ισχυρίζονται – καταγράφονται στοιχεία που αποδεικνύουν το «κλείδωμα» των ελληνικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας τύπου S-300

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το ραντάρ παρακολούθησης στόχων και καθοδήγησης πυραύλων «λόκαρε» τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία πετούσαν σε υψόμετρο 10.000 ποδιών δυτικά της Ρόδου. Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το «κλείδωμα» αποτυπώνεται στις εικόνες ραντάρ των μαχητικών, οι οποίες θα αποσταλούν στο NATO, προκειμένου να ενημερωθούν τα κράτη – μέλη της Συμμαχίας.

Είναι εμφανές ότι η Τουρκία επιχειρεί να αποδώσει στην Ελλάδα την εικόνα του επιθετικού γείτονα και του κακού συμμάχου. Η Άγκυρα μάλιστα ισχυρίζεται αναληθώς ότι τα τουρκικά αεροσκάφη «παρενοχλούνται» είτε από ελληνικά μαχητικά είτε εγκλωβίζονται από τα ρωσικής προελεύσεως αντιαεροπορικά συστήματα S-300 που βρίσκονται εγκατεστημένα στην Κρήτη.

Τα ΜΜΕ στην Τουρκία από το πρωί της Δευτέρας μεταδίδουν διαρκώς πληροφορίες ότι τουρκικά μαχητικά στις 23 Αυγούστου πετώντας δυτικά της Ρόδου σε διεθνή εναέριο χώρο και σε ύψος 10.000 ποδών «εγκλωβίστηκαν» από τα ραντάρ των S-300, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή «εχθρική». Μάλιστα η τουρκική πλευρά, μέσω ρεπορτάζ που μεταδίδουν φιλοκυβερνητικά ειδησεογραφικά δίκτυα, υποστηρίζει ότι τα τουρκικά αεροσκάφη βρέθηκαν στο στόχαστρο των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων.

Και όλα αυτά, «συμπληρώθηκαν» με τις τελευταίες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αναφέρθηκε στο περιστατικό και χαρακτήρισε τους Έλληνες «ποταπούς» και καταφέρθηκε και κατά «κάποιων» συμμάχων, επικρίνοντας «τις εχθρικές συμπεριφορές εναντίον της Τουρκίας και την υποστήριξη που παρέχεται σε αυτούς που επιδεικνύουν τέτοιες συμπεριφορές» (σσ εννοώντας την δήθεν «ανοχή» που επιδεικνύουν στην «χρήση» των S-300 από την Ελλάδα)».

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις