Site icon NewsIT
06:44 | 14.05.25

Η τραγική ιστορία του Πίτερ Σάλιβαν: Η δικαίωση για το φόνο της Νταϊάν Σίνταλ άργησε 38 χρόνια

Diane Sindall

Ο τάφος της 21χρονης Diane Sindall / Photo by Eleanor Barlow / PA Images via Getty Images

Newsit Newsroom

Νέα ανάλυση DNA αποκάλυψε το μεγαλύτερο δικαστικό λάθος στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου

Πέρασε 38 χρόνια στη φυλακή από λάθος και αθωώθηκε μόλις χθες (13.05.2025). Ο Πίτερ Σάλιβαν καταδικάστηκε για τη δολοφονία μίας 21χρονης γυναίκας το 1986 στη Βρετανία. Το DNA έδειξε σχεδόν 4 δεκαετίες μετά ότι δεν ήταν ο δολοφόνος και αποκάλυψε το μεγαλύτερο δικαστικό λάθος στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Πίτερ Σάλιβαν πέρασε σχεδόν όλη του τη ζωή στη φυλακή – 38 χρόνια – για τον βιασμό και τη δολοφονία μιας ανθοπώλισσας που εργαζόταν part time και ως μπαργούμαν, της Νταϊάν Σίνταλ στο Μπέμπινγκτον του Μέρσεϊσαϊντ της Βρετανίας τον Αύγουστο του 1986.

Χθες, είδε την καταδίκη του να ακυρώνεται από το Εφετείο της Βρετανίας, καθώς νέα ανάλυση DNA αποκάλυψε την παρουσία άγνωστου δράστη στη σκηνή του εγκλήματος.

Τι συνέβη τη νύχτα του 1986

Η 21χρονη Νταϊάν Σίνταλ, είχε ξυλοκοπηθεί, βιαστεί και αφεθεί νεκρή σε ένα σοκάκι. Ήταν Αύγουστος του 1986 και η γυναίκα μόλις είχε σχολάσει από τη βάρδιά της ως μπαργούμαν μερικής απασχόλησης, σε μια παμπ στο Μπέμπινγκτον, όταν το μικρό μπλε βαν της έμεινε από βενζίνη.

Η 21χρονη Σιντάλ περπατούσε προς ένα βενζινάδικο, όταν δέχτηκε τη φονική επίθεση.

Στη δίκη ακούστηκε πώς o Σάλιβαν είχε περάσει τη μέρα πίνοντας υπερβολικά μετά από μια ήττα σε αγώνα με βελάκια και στη συνέχεια βγήκε έξω κρατώντας έναν λοστό, πριν συναντήσει τυχαία τη Σίνταλ. Στη συνέχεια τη χτύπησε με τον λοστό και την έσυρε στο σοκάκι και τη βιάσει. Ο Σάλιβαν συνελήφθη τον επόμενο μήνα και καταδικάστηκε τον Νοέμβριο του 1987. Μόνο που δεν ήταν ο δράστης!

Είχε αναφερθεί τότε ότι κάποια από τα ρούχα της βρέθηκαν μερικώς καμένα την επομένη του θανάτου της.

Οι ντετέκτιβ δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι ήταν μια από τις χειρότερες υποθέσεις δολοφονίας που είχαν δει ποτέ, λόγω της έκτασης των τραυμάτων της Σίνταλ.

Ο Πίτερ Σάλιβαν, συνελήφθη με βάση ασαφή στοιχεία: είχε πιει πολύ εκείνη τη μέρα και, σύμφωνα με την αστυνομία, κρατούσε λοστό. Κατά τη διάρκεια ανάκρισης χωρίς νομική εκπροσώπηση, ομολόγησε το έγκλημα, αλλά αργότερα ανακάλεσε την ομολογία του. Το 1987, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με ελάχιστη ποινή 16 ετών, βασιζόμενος κυρίως σε αυτή την ομολογία και σε αμφισβητούμενα στοιχεία από δαγκωματιές.

Ο ίδιος υποστήριξε από την αρχή ότι είναι αθώος και οι δικηγόροι του προσπάθησαν δύο φορές στο παρελθόν να ανατρέψουν την καταδίκη του. Κατά τη διάρκεια της δίκης του Σάλιβαν το 1987, η τεχνολογία DNA δεν ήταν διαθέσιμη και τα επακόλουθα αιτήματα για νέες εξετάσεις είχαν απορριφθεί.

Στην ανακοίνωσή της, η αστυνομία ανέφερε: «Τον Νοέμβριο του 2024, η Επιτροπή Εξέτασης Ποινικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι η καταδίκη του Πίτερ Σάλιβαν για φόνο παραπέμπεται στο Εφετείο λόγω της ανακάλυψης νέων στοιχείων DNA, τα οποία δεν ήταν διαθέσιμα κατά τη στιγμή της δίκης».

«Έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις στη χρήση και την κατανόηση των στοιχείων DNA στις ποινικές έρευνες, οι οποίες βρίσκονταν ακόμη στα σπάργανα κατά τη στιγμή της δολοφονίας της Νταϊάν Σίνταλ».

«Αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν στην ανακάλυψη νέων στοιχείων», αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση.

Ο μακροβιότερος γνωστός δικαστικός εφιάλτης στη Βρετανία

Σήμερα 68 ετών, θεωρείται πως είναι το μακροβιότερο γνωστό θύμα δικαστικής πλάνης όσο αφορά εν ζωή κατάδικο στη σύγχρονη ιστορία του βρετανικού νομικού συστήματος.

Σε δήλωση που διάβασε ο δικηγόρος του, ο Σάλιβαν τονίζει: «Δεν είμαι θυμωμένος, δεν κρατάω κακία. Αυτό που μου συνέβη ήταν πολύ άδικο, αλλά δεν μειώνει το γεγονός ότι χάθηκε με τον πιο φρικτό τρόπο μια ανθρώπινη ζωή. Η αλήθεια σε ελευθερώνει».

Ο Πίτερ Σάλιβαν παρακολούθησε τη διαδικασία μέσω βιντεοκλήσης από τη φυλακή όπου κρατείται και άκουσε την απόφαση με το κεφάλι σκυμμένο και τα χέρια σταυρωμένα. Έκλαψε, βάζοντας την παλάμη στο στόμα του, όταν ακυρώθηκε η καταδίκη του.

Η αδελφή του, Κιμ Σμιθ, είπε: «Κανείς δεν νίκησε εδώ. Η οικογένεια της Νταϊάν έχασε την κόρη της και δεν πρόκειται να την ξαναδεί. Εμείς πήραμε πίσω τον Πίτερ, και τώρα πρέπει να ξαναχτίσουμε μια ζωή γύρω του. Είναι κρίμα που όλο αυτό συνέβη».

Το DNA ανήκε τελικά σε άγνωστο και η αστυνομία ξανανοίγει την υπόθεση

Η τεχνολογία που επέτρεψε την ανάλυση του δείγματος από την κοιλιά της Σίνταλ αναπτύχθηκε μόλις πρόσφατα.

Η αστυνομία του Μέρσεϊσαϊντ άνοιξε ξανά την υπόθεση από το 2023. Όπως αποκάλυψε η επικεφαλής ντετέκτιβ Κάρεν Τζόντριλ, πάνω από 260 άνδρες έχουν εξεταστεί και αποκλειστεί από την έρευνα.

«Με τη βοήθεια της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος αξιοποιούμε κάθε εξειδικευμένο μέσο για να εντοπίσουμε το πρόσωπο στο οποίο ανήκει το DNA», δηλώνει η Τζόντριλ.

«Επιβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται για συγγενή της Νταϊάν, ούτε για τον αρραβωνιαστικό της, και θεωρούμε πως το DNA μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο στοιχείο για την ταυτότητα του δράστη».

«Είμαι αθώος»

Ο Σάλιβαν αγωνιζόταν επί χρόνια να αποδείξει την αθωότητά του, αλλά μάταια. Ζήτησε επανεξέταση της υπόθεσής για πρώτη φορά του το 2008, αλλά η αρμόδια Επιτροπή τότε έκρινε πως είναι απίθανο να ανακτηθεί χρήσιμο DNA. Το 2019 ζήτησε απευθείας έφεση από το δικαστήριο. Αλλά απορρίφθηκε ξανά.

Το 2021 υπέβαλε νέα αίτηση στην αρμόδια Επιτροπή, η οποία αυτή τη φορά, αξιοποιώντας τα τεχνολογικά άλματα, αποφάσισε να προχωρήσει στον επανέλεγχο του δείγματος.

Η δικηγόρος του, Σάρα Μάιατ, που τον εκπροσωπεί για πάνω από 20 χρόνια, δήλωσε εμφανώς συγκινημένη: «Η δικαιοσύνη αποδόθηκε, επιτέλους».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version