Κόσμος

Η «τρελή» ακτινογραφία που έγινε viral – Ασθενής είχε γεμίσει παράσιτα σε όλο το σώμα, η εξήγηση του γιατρού

«Πρόκειται για προνυμφικές κύστεις του taenia solium - γνωστού και ως ταινιοσκώληκα του χοιρινού κρέατος»

Μια τρομακτική ακτινογραφία ενός ασθενούς που είναι γεμάτος παράσιτα, δημοσίευσε στα social media ο γιατρός Sam Ghali, και έγινε σε χρόνο μηδέν viral.

Περιγράφοντας την εικόνα ως μία από τις «πιο τρελές ακτινογραφίες» που έχει δει ποτέ, ο Ghali σημείωσε ότι ολόκληρη η διατομή του κορμού του ασθενούς ήταν γεμάτη με αμέτρητες επιμήκεις πυκνότητες, που έμοιαζαν με εσωτερική καταιγίδα χαλαζιού.

«Πρόκειται για μια κατάσταση γνωστή ως κυστικέρκωση. Ουσιαστικά, πρόκειται για προνυμφικές κύστεις του taenia solium – γνωστού και ως  ταινιοσκώληκα του χοιρινού κρέατος».

Εξήγησε ότι ο ανώνυμος ασθενής εμφάνισε την πάθηση μετά την κατανάλωση ωμού ή όχι καλά μαγειρεμένου χοίρου.

Ο ταινιοσκώληκας taenia solium εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό με την κατάποση των προνυμφικών κύστεων του παρασίτου. Αυτά τα αυγά μπορούν στη συνέχεια να εξελιχθούν σε ενήλικους ταινιοσκώληκες στο έντερο του ανθρώπου, συνήθως γύρω στις 5 έως 12 εβδομάδες.

Ωστόσο, η κατανάλωση του παρασίτου δεν οδηγεί άμεσα σε κυστικέρκωση.

«Ο κύκλος ζωής ξεκινά με έναν άνθρωπο που καταναλώνει ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο χοίρο και στη συνέχεια το άτομο αυτό μολύνεται με τα σκουλήκια στο γαστρεντερικό του σύστημα και μεταφέρει τα αυγά σε έναν άλλο άτυχο άνθρωπο που στη συνέχεια τα καταναλώνει».

Η κυστικέρκωση υλοποιείται όταν οι μολυσμένοι άνθρωποι μεταδίδουν τα αυγά του ταινιοσκώληκα σε άλλους μέσω των κοπράνων τους. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν οι άνθρωποι δεν πλένουν σωστά τα χέρια τους μετά τη χρήση του μπάνιου ή μέσω νερού μολυσμένου με περιττώματα.

Μόνο όταν τα αυγά προσλαμβάνονται μέσω κοπρανο-στοματικής μετάδοσης μπορεί να αναπτυχθεί κυστικέρκωση.

Ο Ghali σημείωσε ότι οι κύστεις μπορούν να ταξιδέψουν οπουδήποτε μέσα στο σώμα- στην περίπτωση αυτού του ασθενούς, διείσδυσαν στο μυϊκό σύστημα και στα μαλακά μόρια των ισχίων και των ποδιών.

Ωστόσο, σοβαρά προβλήματα προκύπτουν όταν οι κύστεις ταξιδεύουν στον εγκέφαλο και ασβεστοποιούνται, μια κατάσταση γνωστή ως νευροκυστικέρκωση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά προβλήματα όπως σύγχυση, πονοκεφάλους, επιληπτικές κρίσεις και ακόμη και θάνατο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται από Taenia solium ετησίως, ενώ συχνά αναφέρονται κρούσματα στην Ασία, τη Νότια Αμερική και την Ανατολική Ευρώπη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τέλος εποχής για τον USAID μετά από σχεδόν 60 χρόνια - Ό,τι απομείνει ενσωματώνεται στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ
Το «τέλος εποχής» για τον USAID μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 14 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους ευάλωτων ανθρώπων μέχρι το 2030 – και το ένα τρίτο από αυτούς θα είναι παιδιά
USAID
Κακόγουστο αστείο Τραμπ στα εγκαίνια του κέντρου κράτησης μεταναστών «Alligator Alcatraz»: «Θα τους μάθουμε πώς να τρέχουν μακριά από αλιγάτορες»
Το κέντρο κράτησης μεταναστών «Alligator Alcatraz» είναι σε έναν τεράστιο υποτροπικό υγρότοπο, γεμάτο από αλιγάτορες, κροκόδειλους και πύθωνες
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο προσωρινό κέντρο κράτησης μεταναστών «Αλκατράζ των αλιγάτορων» στο Οτσόπι της Φλόριντα
12