Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ιαπωνία: Αβέβαιο το μέλλον της JAL – Πτώση στο Τόκιο

Προς πτώχευση οδεύει η Japan Airlines

Με πτώση έκλεισε για το 2009 το χρηματιστήριο στο Τόκιο. Νέες θέσεις εργασίας ανακοίνωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός. Προς πτώχευση φαίνεται να οδεύει η Japan Airlines.

 

Την δημιουργία 4 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μέχρι το 2020 και ρυθμό ανάπτυξης 2% ανακοίνωσε η κυβέρνηση της
Ιαπωνίας. 

Ο πρωθυπουργός Γιουκίο Χατογιάμα, η δημοτικότητα του οποίου μειώνεται, εν μέσω ενός σκανδάλου πολιτικού χρήματος, επιχείρησε να ανατρέψει την εικόνα παρουσιάζοντας σχέδια που προβλέπουν στόχο ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ υψηλότερο του 2%, αναπροσαρμοσμένο στις αυξήσεις των τιμών, την επόμενη δεκαετία.

 
Η κυβέρνηση προβλέπει συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,6% το τρέχον οικονομικό έτος.
 
Ο Χατογιάμα, που ανέλαβε πριν τρεις μήνες, θέλει να δημιουργήσει νέα ζήτηση, ύψους 100 τρις γιεν (περίπου 765 δις ευρώ) για την αναζωογόνηση της Ιαπωνικής οικονομίας, μετά τη χειρότερη ύφεση που διήλθε εδώ και δεκαετίες.
 
Παραμένει ασαφές πώς ακριβώς προτίθεται να επιτύχει αυτούς τους υψηλούς στόχους δήλωσε ότι θα έχει πιο σαφή μέτρα να ανακοινώσει περί τον Ιούνιο.
 
Στο μεταξύ, οι φόβοι για το μέλλον της υπερχρεωμένης Japan Airlines (JAL) οδήγησαν σήμερα σε σημαντική πτώση το χρηματιστήριο στο Τόκιο, με τις μετοχές της αεροπορικής εταιρίας, της μεγαλύτερης και γνωστότερης στην Ασία, να χάνουν 25% της αξίας τους, εξ αιτίας φημών ότι θα κηρύξει χρεοκοπία.
 
Η εταιρία, που είχε ζημίες 1,5 δις δολαρίων το εξάμηνο που ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο, έχει ανακοινώσει ότι θα προβεί σε χιλιάδες απολύσεις και περικοπές δρομολογίων στην προσπάθειά της να επιστρέψει στην κερδοφορία. Για ένα μειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ανταγωνίζονται τόσο οι American Airlines όσο και η Delta Air Lines, με στόχο την απόκτηση σημαντικών ερεισμάτων στην Ασία (μεταξύ άλλων, landing slots).
 
Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αφήσει την εταιρία να καταρρεύσει, αλλά ίσως της επιτρέψει να κηρύξει χρεοκοπία και να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση πιο εύκολα.
  Με απώλειες 0,86% έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο κατά την τελευταία συνεδρίαση του 2009 ,με τους αναλυτές να αποδίδουν την πτώση στους φόβους πτώχευσης της αεροπορικής εταιρίας Japan Airlines.

    Ο δείκτης Νικκέι έκλεισε με πτώση κατά 91,62 μονάδες στις 10.546,44 μονάδες. Το χρηματιστήριο του Τόκιο θα ανοίξει και πάλι στις 5 Ιανουαρίου.

    Από την αρχή του χρόνου το χρηματιστήριο του Τόκιο κατέγραψε άνοδο κατά 19,04% .

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε