Κόσμος

Ιδού το πρώτο ρομπότ που μαζεύει σμέουρα – video

Ένα ρομπότ που ξεκίνησε την... καριέρα του στη Βρετανία, είναι το πρώτο στον κόσμο που μαζεύει σμέουρα (φραμπουάζ).

Το ρομπότ αυτό εντάσσεται σε μια προσπάθεια των καλλιεργητών της χώρας να μειώσουν το εργατικό κόστος και τις ελλείψεις σε εποχικό εργατικό δυναμικό (Βουλγάρους, Ρουμάνους, Πολωνούς, Ουκρανούς κ.α.), που αναμένονται λόγω του επικείμενου Brexit.

Το ρομπότ δημιουργήθηκε από την εταιρεία-τεχνοβλαστό Fieldwork Robotics του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ και μπορεί να μαζεύει τουλάχιστον 25.000 σμέουρα τη μέρα, ξεπερνώντας κατά πολύ το ρυθμό των ανθρώπων που δεν καταφέρνουν να κόψουν περισσότερα από 15.000 σε μια οκτάωρη βάρδια.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ με ύψος ανθρώπου (1,8 μέτρα), το κινούμενο με ρόδες μηχάνημα διαθέτει ένα ρομποτικό βραχίονα, ο οποίος καθοδηγείται από τρισδιάστατες κάμερες και ειδικούς αισθητήρες, καθώς και από το σχετικό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Χρειάζεται περίπου ένα λεπτό για να κόψει ένα φρούτο, το οποίο πετάει σε ένα δίσκο, όπου γίνεται η διαλογή των σμέουρων ανάλογα με το πόσο ώριμα είναι, ώστε να τοποθετηθούν σε ξεχωριστές συσκευασίες και να φύγουν για τα σούπερ-μάρκετ.

Το ρομπότ, που κόστισε γύρω στις 700.000 λίρες, έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την εταιρεία Hall Hunter, την μεγαλύτερη βρετανική εταιρεία παραγωγής μούρων, η οποία εφοδιάζει μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων (Tesco, Marks & Spencer, Waitrose). Προς το παρόν, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν», δοκιμάζεται σε ένα θερμοκήπιο της εταιρείας κοντά στο Τσίτσεστερ στο Δυτικό Σάσεξ.

Μετά τις δοκιμές, η βελτιωμένη έκδοση του ρομπότ αναμένεται να αρχίσει να παράγεται μαζικά το 2020, έχοντας τέσσερις ρομποτικούς βραχίονες αντί για μόνο ένα, οι οποίοι θα μαζεύουν σμέουρα ταυτόχρονα και πιο γρήγορα (το πολύ σε δέκα δευτερόλεπτα ο καθένας βραχίονας αντί για ένα λεπτό σήμερα). Ο δημιουργός του ρομποτιστής δρ Μάρτιν Στέλεν του Πλίμουθ σκοπίμως, όπως είπε, διάλεξε να ξεκινήσει με ένα από τα πιο δύσκολα μαλακά φρούτα όπως το σμέουρο, ώστε να συνεχίσει με άλλα πιο εύκολα στη συλλογή μούρα, φρούτα και λαχανικά. Ήδη δοκιμές που έχουν γίνει στην Κίνα, έχουν δείξει ότι το ρομπότ μπορεί επίσης να μαζέψει ντομάτες και κουνουπίδια.

Επειδή τα ρομπότ δεν κουράζονται, είναι σε θέση να δουλεύουν για 20 ώρες τη μέρα, οπότε είναι εύκολα αντιληπτό ότι εμφανίζουν παραγωγικότητα σαφώς μεγαλύτερη από ένα άνθρωπο. Ήδη διάφοροι γεωργοί στη Βρετανία έχουν δείξει ενδιαφέρον για το ρομπότ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο ναδίρ της δημοτικότητάς του – Δυσαρεστημένοι οι Αμερικανοί για τη στάση του στο μεταναστευτικό
Μόλις το 28% των ερωτηθέντων απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν οι συλλήψεις μεταναστών σε χώρους δουλειάς σε εφόδους των αρχών είναι κάτι «καλό για τη χώρα», ενώ το 54% διαφώνησε
Ντόναλντ Τραμπ
Η ένοπλη οργάνωση NRF της Υεμένης «μπλόκαρε» μεγάλο φορτίο με όπλα από το Ιράν που προοριζόταν για τους Χούθι
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, CENTCOM έκανε επίσημη ανακοίνωση τονίζοντας ότι κατασχέθηκαν πάνω από 750 τόνοι πυρομαχικών, καθώς και όπλα και ισχυροί πύραυλοι
Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας των Χούθι