Κόσμος

Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα πολέμου: Στους 36 οι νεκροί άμαχοι, δεκάδες τραυματίες – Βομβαρδισμοί και εχθροπραξίες στο Κασμίρ

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα μικρό παιδί ηλικίας 3 χρόνων - Η αντίδραση των ΗΠΑ και οι εντάσεις που ξεκίνησαν από τη σφαγή αμάχων στο Κασμίρ στις 22η Απριλίου

Στο «χείλος» ενός ολοκληρωτικού πολέμου βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες Πακιστάν και Ινδία, ειδικά μετά την απόφαση του Νέου Δελχί να εξαπολύσει τουλάχιστον 6 πυραύλους το βράδυ της Τρίτης (06.05.2025) κατά περιοχών της αντίπαλης χώρας.

Το Πακιστάν με τη σειρά του απάντησε στην Ινδία με πυρά πυροβολικού ανακοινώνοντας μάλιστα πως κατέρριψε συνολικά 5 αεροσκάφη. Οι τραγικές συγκρούσεις ανάμεσα στις 2 χώρες προκάλεσαν τον χαμό τουλάχιστον 36 ανθρώπων, ανάμεσά τους και ένα παιδί. Οι τραυματίες ξεπερνούν σίγουρα τους 50 (ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί) ενώ υπάρχουν και αγνοούμενοι.

Οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις συγκεκριμένα ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 10 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους εν μέσω των συνεχιζόμενων ανταλλαγών πυρών στο Κασμίρ.

«Τρεις αθώοι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των πυρών/των βομβαρδισμών που γίνονται στα τυφλά» από το Πακιστάν, ανέφεραν οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις, διαμηνύοντας πως θα υπάρξει ανταπόδοση «κατά τρόπο αναλογικό».

Συντρίμμια στο Πακιστάν
REUTERS / Akhtar Soomro

Το Πακιστάν με τη σειρά του ανακοίνωσε πως 26 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε «24 πλήγματα» των ινδικών ενόπλων δυνάμεων σε «έξι τοποθεσίες» στο Πακιστάν.

Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, ο στρατηγός Άχμεντ Τσόντρι πρόσθεσε πως τραυματίστηκαν άλλοι 35 άνθρωποι και ότι δυο ακόμη είναι αγνοούμενοι.

Ο ανώτατος αξιωματικός διευκρίνισε πως «κοριτσάκι τριών ετών» είναι ανάμεσα στους νεκρούς σε τζαμί στην Μπαχαβαλπούρ, στο πακιστανικό Παντζάμπ.

Η Ινδία ανακοίνωσε τον θάνατο 10 αμάχων.

Άνθρωποι στο Κασμίρ
REUTERS / Sharafat Ali

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν υποστήριξε πως καταρρίφθηκαν 5 μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Ινδίας.

Κατά τον ίδιο, επρόκειτο για 3 αεροσκάφη τύπου Rafale (γαλλικής κατασκευής), Σουχόι Su-30 και Μικογιάν MiG-29 (ρωσικού/σοβιετικού σχεδιασμού), που καταρρίφθηκαν ενώ επιχειρούσαν στον ινδικό εναέριο χώρο.

Δεν διευκρίνισε πώς επλήγησαν αλλά διαβεβαίωσε πως αντίθετα δεν υπήρξε καμιά κατάρριψη πακιστανικού μαχητικού.

Λόγω της τεταμένης κατάστασης, το Πακιστάν συγκάλεσε για τις 08:00 το πρωί σήμερα την επιτροπή εθνικής ασφαλείας, όργανο αποτελούμενο από κορυφαίους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, το οποίο δεν συνεδριάζει παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις.

Η επιτροπή αυτή αποφάσισε την 24η Απριλίου την επιβολή σειράς διπλωματικών κυρώσεων εναντίον της Ινδίας, σε αντίποινα για παρόμοια μέτρα που πήρε το Νέο Δελχί, μετά τη φονική επίθεση εναντίον τουριστών στο Κασμίρ, για την οποία η ινδική κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη στο Πακιστάν, που το διέψευσε.

Η Ινδία ανακοίνωσε πως βομβάρδισε το Πακιστάν, καθώς η ένταση ανάμεσα στα δυο κράτη με πυρηνικά οπλοστάσια έχει ανέβει κατακόρυφα έπειτα από φονική επίθεση της 22η Απριλίου, κατά την οποία 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Το Νέο Δελχί επέρριψε την ευθύνη στο Ισλαμαμπάντ, που το διέψευσε κατηγορηματικά.

H αντίδραση των ΗΠΑ

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Ινδίας, Ατζίτ Ντόβαλ, ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο λίγη ώρα μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσε το Νέο Δελχί στο έδαφος του Πακιστάν.

«Οι ενέργειες της Ινδίας ήταν στοχευμένες και ακριβείς», διαβεβαίωσε η πρεσβεία στο δελτίο Τύπου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα προσθέτοντας πως ο Ρούμπιο, ο οποίος εκτελεί επίσης το τρέχον διάστημα χρέη υπηρεσιακού συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ενημερώθηκε για τα «μέτρα που ελήφθησαν».
 
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο συνομίλησε χθες Τρίτη με τους ομολόγους του τόσο της Ινδίας όσο και του Πακιστάν για να τους παροτρύνει να αρχίσουν διάλογο προκειμένου να «εξουδετερωθεί» η κρίση και να αποκλιμακωθεί η ένταση, εν μέσω ανταλλαγής βομβαρδισμών και πυρών, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Στρατιώτες
REUTERS / Sharafat Ali

Ο υπουργός Εξωτερικών «ενθαρρύνει την Ινδία και στο Πακιστάν να ανοίξουν δίαυλο συνομιλιών για να εξουδετερωθεί η κατάσταση και να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση», ανέφερε ο Μπράιαν Χιουζ, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, του οποίου το τρέχον διάστημα ο Ρούμπιο είναι υπηρεσιακός επικεφαλής.

Νωρίτερα, ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε μέσω X ότι «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση, συμμερίζεται την ευχή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ η κρίση ανάμεσα στα δυο κράτη —που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια— να «τελειώσει γρήγορα» και ότι θα συνεχίσει να «συνομιλεί» με τις ηγεσίες στο Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ προκειμένου να υπάρξει «ειρηνική» επίλυσή της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Τρίτη πως ελπίζει ότι οι εχθροπραξίες που ξέσπασαν ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν «θα τελειώσουν πολύ γρήγορα», ενώ το Πακιστάν εξαπέλυσε πυρά πυροβολικού στο ινδικό έδαφος σε αντίποινα για σειρά πυραυλικών πληγμάτων από ινδικά αεροσκάφη.

«Είναι κρίμα, άκουσα γι’ αυτό», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Οβάλ Γραφείο.

«Ξέρετε, πολεμάνε εδώ και δεκαετίες και αιώνες εκεί πέρα, αν το σκεφτείτε», συνέχισε και πρόσθεσε «απλά ελπίζω πως αυτό θα τελειώσει πολύ γρήγορα».

Η Ουάσιγκτον είχε ήδη καλέσει το Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ να εργαστούν για να εξευρεθεί «υπεύθυνη λύση» στις διαφορές τους. Το Νέο Δελχί απείλησε πως «έκοψε το νερό» που αρδεύει το πακιστανικό έδαφος σε αντίποινα για τη φονική επίθεση στο ινδικό Κασμίρ.

«Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε το Πακιστάν και την Ινδία να εργαστούν για να εξευρεθεί υπεύθυνη λύση που θα διατηρήσει την ειρήνη μακροπρόθεσμα» και θα εγγυηθεί «την περιφερειακή σταθερότητα στη Νότια Ασία», είπε στον Τύπο η Τάμι Μπρους, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα