Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

ΗΠΑ: Drone σε εικονική δοκιμή αποφάσισε να σκοτώσει το χειριστή του επειδή το εμπόδιζε

ΗΠΑ: Drone σε εικονική δοκιμή αποφάσισε να σκοτώσει το χειριστή του επειδή το εμπόδιζε
Φωτογραφία αρχείου

Δεν…πήγε και πολύ καλά μια εικονική δοκιμή drone που έκανε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF), το οποίο χρησιμοποιούσε τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, το drone αποφάσισε μόνο του να σκοτώσει το χειριστή του (όχι στην πραγματικότητα, ήταν εικονική δοκιμή), επειδή προσπάθησε να το σταματήσει πριν ολοκληρώσει την αποστολή του, θυμίζοντας ίσως σε κάποιους το σενάριο των ταινιών…. Terminator, όπου οι μηχανές (Skynet) παίρνουν τον έλεγχο ώστε να αφανίσουν την ανθρωπότητα.

Επίσημα βέβαια η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αρνείται την όποια διεξαγωγή τέτοιου είδους δοκιμής, ωστόσο Αμερικανός Σμήναρχος Τάκερ Χάμιλτον έκανε τις αποκαλύψεις στο πρόσφατο Συνέδριο «Future Combat Air and Space Capabilities Summit» που έγινε στο Λονδίνο και τα μέσα ενημέρωσης «βούιξαν».

Περιγράφοντας το περιστατικό, είπε πως αρχικά το drone πήρε εντολή να καταστρέψει συστήματα αεράμυνας,  και τελικά κατέληξε να επιτίθεται σε όποιον επιχείρησε να τερματίσει την εικονική αποστολή. Μάλιστα ο Σμήναρχος είπε πως η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποίησε «πολύ απροσδόκητες στρατηγικές για να πετύχει τον στόχο της».

«Το σύστημα άρχισε να συνειδητοποιεί ότι ενώ είχαν εντοπίσει την απειλή, συχνά ο χειριστής του έλεγε να μην κάνει επίθεση, παρά το γεγονός ότι θα έπαιρνε πόντους από την εξουδετέρωση της εν λόγω απειλής. Τι έκανε λοιπόν το drone; Σκότωσε τον χειριστή. Σκότωσε τον χειριστή επειδή ο άνθρωπος που χειριζόταν το συγκεκριμένο drone, το εμπόδιζε από το να εκτελέσει την απειλή και να ολοκληρώσει την αποστολή για την οποία είχε λάβει εντολή».

Το drone είχε λάβει την πληροφορία πως θα χάσει πόντους εάν σκοτώσει το χειριστή, ωστόσο κατέστρεψε πρώτα τον πύργο επικοινωνίας, ώστε ο χειριστής να μη μπορεί να επικοινωνεί με αυτό και να εκτελέσει την αποστολή του.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις