Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

ΗΠΑ: Οπλισμένη η Εθνοφρουρά περιμένει στην Ουάσινγκτον τους οπαδούς του Τραμπ (pics)

ΗΠΑ: Οπλισμένη η Εθνοφρουρά περιμένει στην Ουάσινγκτον τους οπαδούς του Τραμπ (pics)

Οι άνδρες της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ άρχισαν την Τρίτη να φέρουν οπλισμό στους δρόμους της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Πρόκειται για μια ριζοσπαστική αλλαγή καθώς πλέον απομένει μία εβδομάδα πριν από την τελετή ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν. 

Η Εθνοφρουρά αρχικά είχε ανακοινωθεί πως κινητοποιήθηκε για να προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη στην αστυνομία της αμερικανικής πρωτεύουσας και τη Δευτέρα, ο στρατηγός Ντάνιελ Χόκανσον, διοικητής του γραφείου της Εθνοφρουράς στο Πεντάγωνο, δήλωνε πως δεν είχαν άδεια να φέρουν οπλισμό.

Click4more: Τραμπ σε Πενς: «Θα μείνεις στην ιστορία είτε ως πατριώτης είτε ως μ@@νί»

Η άδεια στην Εθνοφρουρά να φέρει οπλισμό και να κάνει συλλήψεις θα αποτελούσε μέτρο «της υστάτης προσφυγής» αν η κατάσταση ξέφευγε από τον έλεγχο, διαβεβαίωνε. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξηγηθεί ο λόγος που άλλαξε αυτή η απόφαση. Σύμφωνα με το AFP, η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον, από πλευράς της, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Η εφημερίδα The New York Times έγραψε την Τρίτη ότι οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς στις οποίες θα ανατεθεί η προστασία του Κογκρέσου αποφασίστηκε να φέρουν οπλισμό.

Την ίδια ώρα, ειδικοί σε θέματα ασφαλείας σημειώνουν ότι οι πιο ακραίοι οπαδοί του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απειλούν, μέσω social media, ότι θα κάνουν πορείες οπλισμένοι και ίσως καταφύγουν ξανά στη χρήση βίας, τόσο στην αμερικανική πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ.

 

Το Πεντάγωνο θα κινητοποιήσει περίπου 15.000 άνδρες της Εθνοφρουράς την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν. Οι πιο ριζοσπαστικοποιημένοι οπαδοί του προέδρου Τραμπ εξακολουθούν να αρνούνται να αναγνωρίσουν την ήττα του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν την 6η Ιανουαρίου, όταν οπαδοί του Τραμπ επιτέθηκαν και κατέλαβαν προσωρινά το Καπιτώλιο, έδρα του αμερικανικού Κογκρέσου, για να εμποδίσουν την κύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν από τους αμερικανούς κοινοβουλευτικούς.

Άνδρες της Εθνοφρουράς, χωρίς οπλισμό, βρίσκονταν ήδη στην Ουάσινγκτον, αλλά επενέβησαν πολύ αργά για να υποστηρίξουν την αστυνομία του Καπιτωλίου και να αποτρέψουν την εισβολή.

Click4more: «Όχι» Πενς σε Πελόζι για την αποπομπή Τραμπ – Δεν επικαλείται την 25η τροπολογία

Σχέδιο άλλων 3 επιθέσεων στο Καπιτώλιο – Συναγερμός και στο FBI

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η πρωτεύουσα των ΗΠΑ μετά την αποκάλυψη ότι υπήρχαν άλλα τρία σχέδια επίθεσης στο Καπιτώλιο. Η απόφαση ελήφθη από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος ενημερώθηκε από το FBI ότι υπάρχει σχέδιο τριών επιθέσεων στο Καπιτώλιο αλλά και σχεδιάζονται διαδηλώσεις σε 50 Πολιτείες!

Μια από τις τρεις επιθέσεις μάλιστα που ανακάλυψε ότι σχεδιάζονταν χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη ένοπλη διαμαρτυρία στην αμερικανική ιστορία.

  

Στο FBI επικρατεί συναγερμός και με την απόφαση που πήρε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επιτρέπει στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και στις Ομοσπονδιακές αρχές να διαχειριστούν την κατάσταση σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Το βράδυ της Δευτέρας οι νέοι επικεφαλής της ασφάλειας στην αστυνομία του Καπιτωλίου ενημέρωσαν τους Δημοκρατικούς ότι εξετάζουν τρία διαφορετικά σχέδια επιθέσεων στο Καπιτώλιο με ένα από αυτά να χαρακτηρίζεται ως «η μεγαλύτερη ένοπλη επίθεση σε αμερικανικό έδαφος».

Click4more: Αυτοκτόνησε οπαδός του Τραμπ μετά την σύλληψή του για τα επεισόδια στο Καπιτώλιο

Μιλούν για σχέδιο ένοπλων εισβολέων οι οποίοι έχουν ως στόχο να περικυκλώσουν το Καπιτώλιο και να εμποδίσουν τους Δημοκρατικούς να μπουν σε αυτό ακόμα και σκοτώνοντάς τους έτσι ώστε οι Ρεπουμπλικάνοι να καταλάβουν την εξουσία.

Επίσης, άλλη μια διαδήλωση έχει προγραμματιστεί να γίνει στην μνήμη της γυναίκας που έπεσε νεκρή από πυρά αστυνομικού μέσα στο Καπιτώλιο. Πρόκειται για την Ashli Babbitt, βετεράνο της Πολεμικής Αεροπορίας και φανατική υποστηρίκτρια του Τραμπ.

Το εσωτερικό σημείωμα του FBI προς τους Δημοκρατικούς μιλά για σχέδια εισβολών σε τοπικά και ομοσπονδιακά κτίρια αλλά και σε δικαστήρια αν επιχειρηθεί η απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ από την εξουσία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις