Site icon NewsIT

ΗΠΑ: Ο FDA ενέκρινε φάρμακο της Johnson & Johnson για καρκίνο του αίματος

26.10.2022 | 13:11
ΗΠΑ: Ο FDA ενέκρινε φάρμακο της Johnson & Johnson για καρκίνο του αίματος

Μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο του αίματος και συγκεκριμένα για έναν τύπο πολλαπλού μυελώματος, εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Πρόκειται για φάρμακο κατά του καρκίνου της Johnson & Johnson, teclistamab με την εμπορική ονομασία Tecvayli, που εγκρίθηκε για τη θεραπεία ενηλίκων με πολλαπλό μυέλωμα, το οποίο είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί ή έχει επανέλθει μετά τη λήψη τεσσάρων ή περισσότερων κατηγοριών θεραπειών, δήλωσε η εταιρεία.

Όπως αναφέρει το Reuters, η θεραπεία θα είναι διαθέσιμη γύρω στις 4 Νοεμβρίου και θα κοστολογείται στα 39.500 δολάρια το μήνα, ενώ το συνολικό κόστος θα κυμαίνεται από 355.000 έως και 395.000 δολάρια. 

Εκπρόσωπος της εταιρείας σημείωσε πως κατά την κλινική δοκιμή ο μέσος ασθενής υποβλήθηκε στην εν λόγω θεραπεία για 9 με 10 μήνες.

Τι είναι το Tecvayli

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το tecvayli είναι ένα αντίσωμα που σκοπό έχει να ανακατευθύνει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος ώστε να αναγνωρίζει και να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Μάλιστα, είναι το πρώτο φάρμακο της κατηγορίας του που εγκρίνεται για το πολλαπλό μυέλωμα.

Την ίδια ώρα, ο FDA επεσήμανε πως μαζί με την έγκριση υπάρχει προειδοποίηση για σύνδρομο απελευθέρωσης κυτταροκινών, μια κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά πιο επιθετικά από ό,τι θα έπρεπε, αλλά και για νευρολογική τοξικότητα.

Σημειώνεται πως για το μυέλωμα υπάρχουν και άλλες θεραπείες, όπως το Abecma της Bristol-Myers Squibb και το Blenrep της GSK Plc. Όμως πολλοί ασθενείς εμφανίζουν υποτροπή μετά τη διακοπή της θεραπείας. 

Στην Ευρώπη το συγκεκριμένο φάρμακο έχει λάβει έγκριση υπό όρους από τον Αύγουστο. 

Το πολλαπλό μυέλωμα

Πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια, αλλά για έναν κοινό τύπου καρκίνο, ο οποίος αναπτύσσεται στο μυελό των οστών και μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα.

Διαγιγνώσκεται συνήθως σε άτομα ηλικίας μεταξύ 65 και 74 ετών και προσβάλλει περισσότερους άνδρες από ό,τι γυναίκες, σύμφωνα με την εταιρεία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version