Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

ΗΠΑ: “πόλεμος” μυστικών υπηρεσιών για το μακελειό

Ο δράστης του μακελειού ΦΩΤΟ REUTERS

Οι υπηρεσίες πληροφοριών γνώριζαν από πέρσι για την επικοινωνία του δράση στο Φορντ Χούντ με μέλος της Αλ Κάιντα.

Μετά το μακελειό στην στρατιωτική βάση του Φορντ Χουντ με 13 νεκρούς έχει ξεσπάσει διαμάχη για τις πληροφορίες που είχαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για τον δράστη Νιντάλ Μαλίκ Χάσαν. 

Ήδη από τα τέλη του 2008 παρακολουθούσαν τον ιμάμη Ανγουαρ αλ Αουλάκι που είναι γνωστός για το κήρυγμα του εναντίον των ΗΠΑ και τις σχέσεις του με την Αλ Κάιντα. Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν εντοπίσει κλήσεις του στρατιωτικού ψυχιάτρου και ενημέρωσαν τις ομοσπονδιακές αρχές. 

Εκείνες με την σειρά τους θεώρησαν ότι οι επαφές αυτές είχαν σχέση με την ακαδημαϊκή πορεία του Χάσαν και δεν έδωσαν περαιτέρω προσοχή. Μετά τα όσα διαδραματίστηκαν, όμως, η Επιτροπή Πληροφορίων της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησε από τον γενικό διευθυντή των Εθνικών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Ντένις Μπλέρ αλλά και από τους επικεφαλείς του FBI, της CIA και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας τι πληροφορίες υπήρχαν, ποιος τις είχε και τι τις έκανε. Έτσι σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής της Επιτροπής θα αναζητηθούν ευθύνες. 

Πάντως η περίπτωση της επίθεσης στην στρατιωτική βάση ξύπνησε μνήμες από την 11η Σεπτεμβρίου όταν οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν κατάφεραν να συνεργαστούν και να αποτρέψουν την επίθεση της Αλ Κάιντα. 

Την ίδια στιγμή ο αξιωματικός Νιντάλ Μαλίκ Χάσαν αναμένεται να δικαστεί σε στρατιωτικό δικαστήριο. Παράλληλα ανώτεροι αξιωματούχοι και συνάδελφοι του στην βάση είπαν σε ραδιοσταθμό ότι σκέφτονται να τον απολύσουν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε