Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

ΗΠΑ: Χιλιάδες στο δρόμο για την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση

ΗΠΑ: Χιλιάδες στο δρόμο για την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση

Γυναίκες νεαρές, μεγαλύτερες, μικρότερες γέμισαν τους δρόμους πολλών πόλεων στις ΗΠΑ για να διαδηλώσουν για κάτι που μέχρι πριν από μερικές μέρες ήταν κατακτημένο και… αυτονόητο: το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην άμβλωση.

«Κάτω τα χέρια από το σώμα μας!»: δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στις ΗΠΑ για να υπερασπισθούν το δικαίωμα στην άμβλωση, που απειλείται από το Ανώτατο δικαστήριο που φαίνεται έτοιμο να οπισθοδρομήσει μισό αιώνα μετά την ιστορική απόφαση για την προστασία της άμβλωσης.

Περί τις 450 διαδηλώσεις οργανώθηκαν σήμερα σε ολόκληρη την χώρα, οι μεγαλύτερες ανάμεσά τους, στην Ουάσινγκτον , την Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Όστιν, το Λος Άντζελες.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν ροζ πλακάτ που έγραφαν «Κάτω τα χέρια από το σώμα μας!» φωνάζοντας «Το Ανώτατο Δικαστήριο θέλει να σκοτώσει τις γυναίκες», «Κάντε άμβλωση στο Δικαστήριο», ενώ μεγάλα πανώ έγραφαν «Δικά μας τα σώματα, δικές μας οι αμβλώσεις».

Στην Ουάσινγκτον, η πορεία κατέληξε μπροστά στην έδρα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Στην Νέα Υόρκη επικεφαλής της πορείας τέθηκαν οι δημοκρατικοί γερουσιαστές Τσακ Σούμερ και Κίρστεν Γκίλιμπραντ, καθώς και η γενική εισαγγελέας της πόλης Λετίσια Τζέιμς και ο δήμαρχος Ερικ Ανταμς.

Αν και υποστηρίζεται από την πλειοψηφία του πληθυσμού, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ένα θέμα που διχάζει μετά την ιστορική απόφαση Roe v. Wade του 1973 που προστατεύει το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην διακοπή της κύησης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, οι έξι από τους εννέα δικαστές του οποίου είναι από συντηρητικοί έως ακραία συντηρητικοί χάρη στους μοιραίους διορισμούς της περιόδου Τραμπ που ανέτρεψαν την ισορροπία, ετοιμάζεται να δυναμιτίσει τον Ιούνιο το δικαίωμα στην άμβλωση, όπως αποκάλυψε στις αρχές του Μαΐου το Politico δημοσιεύοντας σχέδιο απόφασης, το οποίο, αν υιοθετηθεί, θα δώσει στις αμερικανικές πολιτείες το δικαίωμα να απαγορεύσουν την άμβλωση.

Η απόφασή του αναμένεται στο τέλος του Ιουνίου και θα αφορά νόμο της πολιτείας του Μισισίπι που περιορίζει τις νόμιμες προθεσμίας για την διακοπή της κύησης. Οι προθεσμίες αυτές είναι ήδη περιορισμένες σε 23 αμερικανικές πολιτείες και 20 συντηρητικές πολιτείες έχουν ήδη δεσμευθεί ότι θα απαγορεύσουν την άμβλωση, ορισμένες από αυτές ακόμη και σε περίπτωση αιμομιξίας ή βιασμού.

Αυτό θα αναγκάσει τις γυναίκες να ταξιδεύουν σε απόσταση πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων για να προχωρήσουν σε διακοπή κύησης.

Οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου έχουν υποσχεθεί να προστατεύσουν το δικαίωμα στην άμβλωση στις πολιτείες όπου έχουν την πλειοψηφία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το φθινόπωρο νόμο που εγγυάται την πρόσβαση στην άμβλωση σε ολόκληρη την χώρα, αλλά το νομοσχέδιο καταψηφίσθηκε στην Γερουσία όπου οι Δημοκρατικοί δεν διαθέτουν την αναγκαία πλειοψηφία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις