Site icon NewsIT

Ισημερινός: Δίωξη στον πρώην ΥΠΕΞ για σχέσεις με Ασάνζ και WikiLeaks

20.04.2019 | 12:07
Ισημερινός: Δίωξη στον πρώην ΥΠΕΞ για σχέσεις με Ασάνζ και WikiLeaks

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών στον Ισημερινό, Ρικάρντο Πατίνιο για σχέσεις με Ασάνζ και WikiLeaks.

Ο Πατίνιο, έχει εξαφανιστεί από τη χώρα, με την κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο να τον κατηγορεί πως έχει σχέσεις με τον ιστότοπο WikiLeaks και τον Τζουλιάν Ασάνζ.

Ο πρόεδρος Μορένο την προηγούμενη εβδομάδα ακύρωσε το άσυλο που είχε χορηγηθεί στον ιδρυτή του WikiLeaks, τον Τζούλιαν Ασάνζ, το 2012, και ο Αυστραλός συνελήφθη από Βρετανούς αστυνομικούς μέσα στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυβέρνηση του Κορέα είχε δώσει άσυλο στον Ασάνζ, αλλά ο Μορένο τον κατηγόρησε ότι παραβίασε επανειλημμένα τους όρους, διατάραξε τις σχέσεις της χώρας του με άλλα κράτη και ότι έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την ιδιωτική του ζωή.

Ο ιστότοπος που ίδρυσε ο Αυστραλός διέψευσε τις κατηγορίες αυτές, για τις οποίες δεν παρουσιάστηκε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο από τον σημερινό πρόεδρο του Ισημερινού. Ο WikiLeaks θεωρεί πως ο Μορένο απλώς προσπάθησε να εκτρέψει την προσοχή από τις καταγγελίες σε βάρος του για διαφθορά.

Ο Πατίνιο, οικονομολόγος που το 2018 είχε καλέσει τους υποστηρικτές του σε «μαχητική αντίσταση» εναντίον του Μορένο, εγκατέλειψε τη χώρα οδικώς την Τετάρτη, γνωστοποίησαν οι αρχές του Ισημερινού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version