Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ισραηλινή αποστολή στη Μόσχα για την κατάρριψη του αεροσκάφους στη Συρία

Ισραηλινή αποστολή στη Μόσχα για την κατάρριψη του αεροσκάφους στη Συρία
Twitter

Στη Μόσχα αναμένεται να βρεθεί ο επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, ηγούμενος μια αντιπροσωπείας, ώστε να πέσει φως στις συνθήκες της πτώσης του ρωσικού αεροσκάφους από συριακά πυρά, κατά τη διάρκεια μας αεροπορικής επιδρομής του Ισραήλ στη Λαττάκεια.

Το τραγικό περιστατικό όπου είχε αποτέλεσμα τον θάνατο των 15 μελών του πληρώματος, έγινε την Δευτέρα το βράδυ, όταν συριακά αντιαεροπορικά πυρά επέφεραν την πτώση ενός ρωσικού αναγνωριστικού αεροσκάφους I1-20, πάνω από τη Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα οι Ισραηλινοί επιχειρούσαν με πυραύλους να πλήξουν μια αποθήκη πυρομαχικών του συριακού στρατού στην επαρχία Λαττάκεια.

Ο Ισραηλινός στρατηγός Αμικάμ Νόρκιν πρόκειται να παρουσιάσει «την έκθεση της κατάστασης εκείνο το βράδυ που θα αφορά όλα τα γεγονότα» για την πτώση του αεροσκάφους, τόνισε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Η Ρωσία είχε κατηγορήσει αρχικά του Ισραηλινούς ότι χρησιμοποίησαν το ρωσικό αεροσκάφος για να καλυφθούν από τα συριακά πυρά, κάτι που το Ισραήλ διέψευσε κατηγορηματικά, καθώς ισχυρίζεται πως το ρωσικό αεροσκάφος ήταν μακριά από το σημείο που έκαναν επίθεση, ενώ επλήγη τη στιγμή που τα ισραηλινά αεροσκάφη, είχαν εισέλθει στο εναέριο χώρο της χώρας τους.

Ο Ι σραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε «τη λύπη του» στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία, με τον Πούτιν να κάνει λόγο για «μια σειρά ατυχών, τραγικών συμβάντων», και «κάλεσε την ισραηλινή πλευρά να μην επιτρέψει να επαναληφθεί μια τέτοια κατάσταση», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Δηλώσεις έκανε και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ που στη συλλυπητήρια επιστολή που έστειλε στον Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως «Αυτό το ατυχές συμβάν είναι αποτέλεσμα της ισραηλινής αλαζονείας και εξαχρείωσης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι τέτοια τραγικά περιστατικά δεν θα σας εμποδίσουν, ούτε εσάς ούτε εμάς, να συνεχίσουμε τη μάχη κατά της τρομοκρατίας», κατέληξε.

Αυτό είναι το πιο σοβαρό περιστατικό ανάμεσα στους δυο συμμάχους από τα τέλη του 2015, οπότε η Ρωσία επενέβη στρατιωτικά στη Συρία για να στηρίξει τη Δαμασκό απέναντι στους Σύρους αντάρτες και τους τζιχαντιστές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις