Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κασόγκι: Επικοινωνία Ερντογάν με τους συγγενείς του δημοσιογράφου – “Θα κάνω ότι χρειαστεί”

Κασόγκι: Επικοινωνία Ερντογάν με τους συγγενείς του δημοσιογράφου – “Θα κάνω ότι χρειαστεί”

Επικοινωνία με τους συγγενείς του άγρια δολοφονημένου Τζαμάλ Κασόγκι είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόδρος υποσχέθηκε να κάνει ότι μπορεί προκειμένου να εξιχνιάσει πλήρως το έγκλημα, το οποίο έλαβε χώρα μέσα στην Σαουδαραβική πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης με μέλη της οικογένειας του Τζαμάλ Κασόγκι, ο Ερντογάν επισήμανε ότι η Τουρκία θα «παρακολουθεί αυτήν την υπόθεση» κι ότι «θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διαλευκάνει αυτό το έγκλημα» ανέφερε η πηγή.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους διατύπωσε επίσης «τη βαθιά λύπη» του κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, που πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν μίλησε, μεταξύ άλλων, με έναν από τους γιους του δημοσιογράφου, τον Αμπντουλάχ Κασόγκι.

Απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η αρραβωνιαστικιά του

Την ίδια ώραη αρραβωνιαστικά του δολοφονημένου Σαουδάραβα απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρός του, Αντόνιο Ταγιάνι.

“Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε μια έκκληση από την αρραβωνιαστικά του Τζαμάλ Κασόγκι” ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ταγιάνι. “Ζητούμε μια ανεξάρτητη και ακριβή έρευνα για να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όχι μόνο οι αυτουργοί της δολοφονίας αλλά και εκείνοι που την διέταξαν”, πρόσθεσε.

Μίλησε με τον πρίγκιπα διάδοχο πριν τον σκοτώσουν!

Σύμφωνα με αποκαλύψεις, η επίλεκτη ομάδα του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, οι “Τίγρεις” του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ήταν εκείνη που ανέλαβε την αποστολή να σκοτώσουν τον Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Για να αποδείξουν ότι η αποστολή (μια ακόμα από τις πολλές) είχε στεφθεί με επιτυχία, πήραν μαζί τους στο Ριάντ τα δάχτυλα του άτυχου δημοσιογράφου. Του τα έκοψαν με εντολή άνωθεν. Σαουδαραβική πηγή αποκάλυψε στο Middle East Eye πως η εντολή ήταν σαφής: ο πρίγκιπας διάδοχος ήθελε ως «τρόπαιο» τα δάχτυλα του Τζαμάλ Κασόγκι.

Αυτή ήταν η απόδειξη πως όλα είχαν πάει όπως είχε ζητηθεί και σχεδιαστεί. Οι “Τίγρεις” γύρισαν (με ιδιωτικό τζετ) στο Ριάντ και παρουσίασαν στον πρίγκιπα διάδοχο τα κομμένα δάχτυλα του άτυχου δημοσιογράφου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, άλλωστε, ο πρίγκιπας Σαλμάν «πάντα έλεγε ότι θα κόψει τα δάχτυλα οποιουδήποτε του ασκούσε κριτική». Όπως ο Κασόγκι…

Το Middle East Eye είχε από χθες αποκαλύψει πως ο Μαχέρ Αμπντουλαζίζ Μουτρέμπ, «σωματοφύλακας» του πρίγκιπα Σαλμάν ήταν εκείνος που με μια μεγάλη βαλίτσα είχε περάσει ανενόχλητος από την αίθουσα VIP του αεροδρομίου Αττατούρκ της Κωνσταντινούπολης για να επιβιβαστεί, χωρίς έλεγχο, στο τζετ που τον περίμενε για να τον μεταφέρει στη Σαουδική Αραβία.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι φτάνοντας στο προξενείο – Φωτογραφία Reuters

Το τηλεφώνημα από τον πρίγκιπα διάδοχο

Οι 15 Σαουδάραβες πράκτορες που είχαν σταλεί στην Κωνσταντινούπολη για τον Κασόγκι ήταν έτοιμοι για όλα. Ακόμη και για να ρίξουν στάχτη στα μάτια, βγάζοντας έναν σωσία, με τα ρούχα του θύματος, στους δρόμους της πόλης ώστε να καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας περίπου στη 1 το μεσημέρι της 2ας Οκτωβρίου. Αμέσως συνελήφθη από τους 15 επίλεκτους πράκτορες. Η τουρκική (φιλοκυβερνητική) εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει πως λίγα λεπτά μετά μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας. Ο 33χρονος πρίγκιπας προσπάθησε να πείσει τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο να επιστρέψει στη χώρα του.

Ο Κασόγκι επανέλαβε αυτό που κατά καιρούς έλεγε: πως δεν επρόκειτο να γυρίσει στη Σαουδική Αραβία γιατί ήξερε πως θα τον φυλάκιζαν ή ακόμα και να τον δολοφονούσαν.

Φωτογραφία Reuters

«Διηύθυνε» τη δολοφονία μέσω Skype

Μια ακόμα ανατριχιαστική αποκάλυψη είναι αυτή που θέλει τον Σαούντ αλ Κατάνι, κορυφαίο σύμβουλο του πρίγκιπα διαδόχου, να “διευθύνει” τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι μέσω Skype! Αυτό ανέφεραν στο Reuters Σαουδάραβες και Τούρκοι αξιωματούχοι.

Κορυφαία πηγή, με διασυνδέσεις στις μυστικές υπηρεσίες και μέλη της βασιλικής αυλής της Σαουδικής Αραβίας, υποστήριξε πως ο αλ Κατάνι συνδέθηκε με το προξενείο μέσω Skype. Άρχισε να προσβάλει τον Κασόγκι. Ο 59χρονος δημοσιογράφος απάντησε στις προσβολές.

Ο Κατάνι, σύμφωνα με πηγή των τουρκικών υπηρεσιών, ζήτησε από τους άνδρες του να “ξεφορτωθούν” τον Κασόγκι. «Φέρτε μου το κεφάλι του σκύλου» φέρεται να είπε. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η επιχείρηση δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου. Τον νάρκωσαν (πιθανότατα με μορφίνη), τον σκότωσαν και τον τεμάχισαν.

Κασόγκι και Κατάνι δεν ήταν άγνωστοι. Τουλάχιστον τρεις φίλοι του δημοσιογράφου είπαν στο Reuters πως τρεις μήνες αφού ο Κασόγκι είχε μετακομίσει στις ΗΠΑ (πριν από έναν χρόνο) οι δυο άνδρες είχαν μιλήσει πολλές φορές στο τηλέφωνο. Στόχος του αλ Κατάνι ήταν να πείσει τον Κασόγκι να γυρίσει στη Σαουδική Αραβία. Αν και ο δημοσιογράφος έλεγε σε φίλους του πως επρόκειτο για έναν ευγενικό άνδρα, δεν εμπιστευόταν τον αλ Κατάνι. «Νομίζει πως θα γυρίσω για να με φυλακίσουν;» είχε πει ο 59χρονος σε φίλο του.

Ο αλ Κατάνι απομακρύνθηκε από τη θέση του το περασμένο Σάββατο, όταν η Σαουδική Αραβία αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως ο Κασόγκι πέθανε μέσα στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη. Έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος για να μην στοχοποιηθεί ο πρίγκιπας. Αλλά κανείς δεν πιστεύει πως ο Σαουδάραβας αξιωματούχος ενήργησε χωρίς εντολή από το «αφεντικό» του.

Το αυτοκίνητο με τις διπλωματικές πινακίδες που απαγορεύτηκε να ελεγχθεί από τις τουρκικές αρχές – Φωτογραφία Reuters

Έκαψαν τα αποδεικτικά στοιχεία

Όλα αυτά ενώ ρεπορτάζ του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου A Haber αναφέρει πως Σαουδάραβες αξιωματούχοι έκαψαν αποδεικτικά στοιχεία στον κήπο του προξενείου, μια μέρα μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

Στα πλάνα του A Haber φαίνονται τρεις άνδρες που φορούν κοστούμια να ρίχνουν χαρτιά σε έναν μεταλλικό κουβά, μέσα στον οποίο είχαν ανάψει φωτιά.

Με πληροφορίες από Middle East Eye και Daily Mail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις