Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Καταρρακτώδεις βροχές ισοπεδώνουν τη Νέα Ζηλάνδια – Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

Καταρρακτώδεις βροχές ισοπεδώνουν τη Νέα Ζηλάνδια – Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

Καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν εδώ και τέσσερις ημέρες τη Νέα Ζηλανδία, αναγκάζοντας εκατοντάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, καθώς ποταμοί υπερχείλισαν και τα νερά προκαλούν αστάθεια του εδάφους. Προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων βοηθά στις απομακρύνσεις κόσμου και στα αντιπλημμυρικά έργα. 

Το Νέλσον, στην βόρεια ακτή του νησιού της Νέας Ζηλανδίας, είναι αυτό που επλήγη χειρότερα. Περισσότερα από 400 σπίτια εκκενώθηκαν εκεί και κάποια κηρύχθηκαν μη κατοικήσιμα εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών. «Η ζημιά που είδα στο Νέλσον είναι θλιβερή και πιστεύω ότι θα χρειαστούν χρόνια για την αποκατάσταση», δήλωσε ο Άλεκ Λουβέρντις, αξιωματούχος για το Νέλσον της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Tasman Civil Defence. «Καθώς οδηγούσαμε εκεί υπήρχαν παντού κατολισθήσεις», πρόσθεσε.

Η μετεωρολογική υπηρεσία Metservice ανακοίνωσε ότι η βροχή στο Νέλσον ανήλθε στα 172 χιλιοστά από την Τρίτη, δηλαδή ήταν υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο των βροχών τον Αύγουστο. Για την επόμενη μέρα αναμένονταν άλλα 190 χιλιοστά βροχής στους λόφους κοντά στο Νέλσον.

Στους κατοίκους του έχει γίνει σύσταση να κάνουν οικονομία στο νερό λόγω προβλημάτων στο σύστημα υδροδότησης της πόλης. Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας προειδοποίησε επίσης τον κόσμο να αποφεύγει τις παραλίες, καθώς τα κύματα μπορεί να φτάσουν και τα τρία μέτρα σε κάποιες ακτές.

Δείτε βίντεο:

Προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της Νέας Ζηλανδίας βοηθά στις απομακρύνσεις κόσμου και στα αντιπλημμυρικά έργα.

Οι καταιγίδες αυτές σημειώνονται έπειτα από εβδομάδες ασυνήθιστης υγρασίας στη χώρα.

Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν επίσης το τελευταίο 24ωρο στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, εξαιτίας των οποίων κάποιες πόλεις αποκόπηκαν από τις υπόλοιπες, ενώ δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν και κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Νόρθλαντ ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook ότι αναμένεται μια υποχώρηση των πλημμυρών λόγω μείωσης της παλίρροιας αργότερα σήμερα, αλλά σημείωσε ότι ορισμένοι δρόμοι παραμένουν αποκομμένοι από το υπόλοιπο δίκτυο.

Προειδοποίηση για ισχυρή βροχόπτωση παραμένει σε ισχύ ως σήμερα τα μεσάνυχτα.

Δείτε βίντεο:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις