Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Κιλιτσντάρογλου εναντίον Ερντογάν για τους S-400: Ακόμη δεν μας έχει απαντήσει γιατί τους αγόρασε

Κιλιτσντάρογλου εναντίον Ερντογάν για τους S-400: Ακόμη δεν μας έχει απαντήσει γιατί τους αγόρασε

Επίθεση στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του κόμματος CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για το θέμα της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400.

Ο Κιλιτσντάρογλου αμφισβήτησε ευθέως την αναγκαιότητα αγοράς των S-400 από τον Ερντογάν, καθώς – όπως είπε – ουσιαστικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον κανενός, ενώ ταυτόχρονα έθεσαν σε δοκιμασία τις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, μιας συμμαχίας στην οποία η χώρα του είναι μέλος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Yenisafak, ο Κιλιτσντάρογλου δέχθηκε στο γραφείο του ομάδα ξένων δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και ένας ανταποκριτής του BBC.

Όταν αυτός ο ανταποκριτής ρώτησε τον πρόεδρο του CHP γιατί η Τουρκία αγόρασε τους S-400, ο Κιλιτσντάρογλου απάντησε:

«Εάν εσείς, ως κράτος, είστε σε μία συμμαχία, εάν έχετε υπογράψει ότι θα εφαρμόσετε τους κανόνες που ορίζει αυτή η συμμαχία στη χώρα σας… δεν είναι σωστό να έχετε διαφορετικές επιδιώξεις εκτός αυτής της συμμαχίας. Δεν είναι ηθικό. Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, παίρνουμε μέρος στις συνεδριάσεις όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία. Το να συνάπτουμε συμφωνίες με μια διαφορετική αμυντική βιομηχανία εκτός της συμμαχίας, τότε προκύπτουν προβλήματα».

Στη συνέχεια ο Κιλιτσντάρογλου έγινε ακόμη πιο σαφής, στρέφοντας στα πυρά του στον Ερντογάν και την απόφασή του να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία.

«Πήγαν και αγόρασαν τους S-400. Έκανα την ερώτηση “εναντίον ποιου θα τους χρησιμοποιήσετε;” Θα τους  χρησιμοποιήσετε εναντίον της Ελλάδας; Μα βρίσκετε εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Θα τους χρησιμοποιήσετε εναντίον της Συρίας; Υπάρχουν πολύ πιο δυνατοί Ρώσοι εκεί. Θα το χρησιμοποιήσετε εναντίον του Ιράν; Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα μεταξύ μας… Εναντίον ποιου θα χρησιμοποιήσετε τους S-400; Μήπως εναντίον της Ρωσίας; Είναι αυτή που σου έδωσε το όπλο ούτως ή άλλως. Γιατί το αγόρασες, τι το πήρες, τι πλήρωσες; Δεν έχουμε λάβει ακόμη την απάντηση σε αυτή την ερώτηση», είπε χαρακτηριστικά ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Πηγή: yenisafak

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις