Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κορονοϊός: Εκατοντάδες νεκροί και το τελευταίο 24ωρο στην Λατινική Αμερική

Κορονοϊός: Εκατοντάδες νεκροί και το τελευταίο 24ωρο στην Λατινική Αμερική

Συνεχίζει να προκαλεί εκατοντάδες θανάτους και χιλιάδες κρούσματα καθημερινά ο κορονοϊός στην Λατινική Αμερική.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 10.982 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 230 θάνατοι.

Οι αρχές στη μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής έχουν πλέον καταγράψει 5.235.344 μολύνσεις αφότου η πανδημία του κορονοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στην επικράτειά της, ενώ ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται σε 153.905 νεκρούς, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στην υφήλιο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.

Μεξικό: 108 νέοι θάνατοι

Την ίδια ώρα, στο Μεξικό καταγράφηκαν την τελευταία μέρα 4.119 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και άλλοι 108 θάνατοι.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα έχει φθάσει τους 86.167 νεκρούς επί συνόλου 851.167 καταγεγραμμένων μολύνσεων ως αυτό το στάδιο, κατά τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Η μεξικανική κυβέρνηση έχει επισημάνει ωστόσο ότι οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό μάλλον είναι πολλοί περισσότεροι στην πραγματικότητα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Χιλιάδες δόσεις του ρωσικού εμβολίου στην Βενεζουέλα

Αρκετές χιλιάδες δόσεις ενός φαρμάκου του ρωσικού εμβολίου έχουν φτάσει στη Βενεζουέλα, τόνισε ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο χθες Κυριακή σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

«Το αντιιικό φάρμακο φαβιπιραβίρη έφθασε από τη Ρωσία (…). Έχουν έρθει χιλιάδες δόσεις από τη Ρωσία, που θα σώσουν ζωές», τόνισε ο Μαδούρο, διαβεβαιώνοντας πως το σκεύασμα αυτό είναι αποτελεσματικό σε ασθενείς με την COVID-19 που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, το φάρμακο αυτό θα διατίθεται δωρεάν στους πολίτες της Βενεζουέλας.

Στις αρχές του Οκτωβρίου εξάλλου, η Ρωσία έστειλε μια πρώτη ποσότητα του πειραματικού εμβολίου εναντίον του κορονοϊού, του αποκαλούμενου Sputnik V, στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με τις αρχές στο Καράκας, η χώρα θα λάβει μέρος στην τρίτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου και σκοπεύει επίσης να συμμετάσχει στην παραγωγή του.

Στη δοκιμή συμμετέχουν επίσης η Λευκορωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Μόσχα έχει συμφωνήσει με βιομηχανίες στην Ινδία για την παραγωγή 300 εκατομμυρίων δόσεων.

Παναμάς: Δυνατότητα για τεστ στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο

Παράλληλα, ο Παναμάς προστέθηκε από χθες Κυριακή στα κράτη τα οποία προσφέρουν στους ταξιδιώτες από το εξωτερικό τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε τεστ στο κυριότερο αεροδρόμιο της χώρας, λίγο προτού συμπληρωθεί μία εβδομάδα αφότου ξανάρχισαν οι διεθνείς πτήσεις, έπειτα από την επτάμηνη αναστολή τους εξαιτίας της πανδημίας.

Τα λεγόμενα αντίγονα τεστ με τη μέθοδο του ανοσοφθορισμού για τον εντοπισμό του κορονοϊού «Σοφία» (Sofia SARS Antigen Fluorescent Immunoassay tests) προσφέρονται για να αποτραπεί ο κίνδυνος να υπάρξουν νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με την Quidel, την εταιρεία που παράγει το τεστ αυτό, η εξέταση δίνει αποτέλεσμα μέσα σε δεκαπέντε λεπτά.

Οι διεθνείς πτήσεις ξανάρχισαν προς και από τον Παναμά τη Δευτέρα 12η Οκτωβρίου.

Έκτοτε, έχουν υποβληθεί σε τεστ περίπου 1.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τη Γελίτσα Κάμπος, σύμβουλο της εταιρείας Jers Medical, η οποία έχει αναλάβει τη διανομή των εξετάσεων αυτών στον Παναμά.

Αξιωματούχος των παναμαϊκών υπηρεσιών υγείας διευκρίνισε ότι εξ αυτών, περίπου 20 άνθρωποι διαγνώστηκε ότι έχουν προσβληθεί.

Ο Ραφούλ Αράμπ, ο διευθυντής του διεθνούς αεροδρομίου Τοκούμεν στην πόλη του Παναμά, ανέφερε ότι τα τεστ θα κοστίζουν 50 δολάρια στους ταξιδιώτες που έχουν μαζί τους αρνητικό τεστ που να έχει γίνει λιγότερες από 48 ώρες πριν.

Στον Παναμά ως αυτό το στάδιο έχουν καταγραφεί περίπου 2.500 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 125.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις