Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Κορονοϊός – Ιταλία: Πάνω από 1 εκατ. ενεργά κρούσματα

Κορονοϊός – Ιταλία: Πάνω από 1 εκατ. ενεργά κρούσματα
Reuters

Αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς τα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία, που βλέπει τον εφιάλτη του Covid-19 να αναβιώνει και πάλι, καθώς μετά την ταχεία εξάπλωση τις τελευταίες δύο εβδομάδες πλέον τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται στο ένα εκατομμύριο.

Μόλις τη 17η Ιουνίου, η Ιταλία μέτραγε λιγότερα από 575.000 κρούσματα κορονοϊού. Χθες, ο αριθμός έφθασε το 1,01 εκατ., ή με άλλα λόγια αυξήθηκε κατά 75% μέσα σε 16 ημέρες.

Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Υγείας, η αναζωπύρωση της πανδημίας αποδίδεται στην υποπαραλλαγή Όμικρον 5.

Η Ιταλία είναι μόλις η τέταρτη χώρα στον κόσμο όπου τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν το εκατομμύριο. Οι υπόλοιπες τρεις είναι οι ΗΠΑ (3,5 εκατ.), η Γερμανία (1,5 εκατ.) και η Γαλλία (1,4 εκατ.), κατά τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού συνεχίζει να αυξάνεται: την Παρασκευή, ανακοινώθηκε πως αυξήθηκε για τέταρτη εβδομάδα, φθάνοντας το 1,30.

Οι αριθμοί των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 παραμένουν πάντως κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100, διαπιστώθηκαν 57 χθες Κυριακή. Συνολικά, η χερσόνησος έχει καταγράψει 168.545 θανάτους επί συνόλου 17,5 εκατ. μολύνσεων. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στην Ευρώπη, έπειτα από αυτόν της Βρετανίας, και τον όγδοο βαρύτερο στον κόσμο.

Ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) αυξάνεται, έφθασε τους 291 χθες (+16 σε 24 ώρες). Είναι πάντως υποδεκαπλάσιος σε σχέση με την περίοδο που η πανδημία βρισκόταν στην κορύφωση στην Ιταλία, πριν από δύο χρόνια.

Η έξαρση της πανδημίας καταγράφεται παρά την γενικά επιτυχή εκστρατεία ανοσοποίησης. Με βάση τα επίσημα στοιχεία μέχρι χθες, έχει εμβολιαστεί πλήρως το 90,1%. Με δεδομένο ότι το 96,6% του πληθυσμού είτε είναι πλήρως εμβολιασμένο ή έχει αναρρώσει από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες, θεωρητικά το επίπεδο ανοσίας έπρεπε να είναι υψηλό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις